måndag 2 november 2009

Stieg Larssons far och bror erbjuder 20 miljonerDe säger i Svenska Dagbladet att de vill bli sams med Eva Gabrielsson och erbjuder henne 20 miljoner. Tvisten uppstod efter Stieg Larssons död den 9 november 2004 eftersom Stieg Larsson och Eva Gabrielsson inte hade något testamente och en sambo har ingen automatisk arvsrätt.

Det Eva Gabrielsson nu är erbjuden är omkring tio procent av de summor, som arvingarna alldeles säkert kan förvänta sig. Ingen vill förstås uppge summor, men med tanke på hur mycket Stieg Larssons Milleniumtriologi har sålt över världen så är detta ett rimligt antagande.

Eva Gabrielsson själv säger att hon vill ha koll på vad som händer med Stieg Larssons litterära arv. Att det handlar om att far och bror inte vet hur han ville ha det. Dessutom finns det ett fjärde manus att ta hand om. Numera är det försvunnet fast Eva Gabrielsson vet säkert var det finns.

Det fanns då i datorn på tidningen Expo, där Stieg Larsson jobbade när han föll ihop och dog i en hjärtinfarkt bara 50 år gammal.

Detta immateriella arv, som kan förvandlas till något helt annat. Till skönt klingande guld. Men varken far eller bror behöver eller vill ha dessa pengar. De har tänkt att skänka till Expo och kvinnojourer för det ville Stieg Larsson. Men hundratals miljoner kanske inte ens dessa organisationer behöver?

Att de går ut i pressen och berättar detta är ett led i att de vill ses som uppriktiga och seriösa. De vill inte bara skicka en advokat till Eva Gabrielsson. De efterlevande har inte pratat med varandra på allvar sedan Stieg Larssons död.


4 kommentarer:

 1. Stieg Larssons arv kan ju bara arvingarna förfoga över. När Stieg Larsson uttryckte stöd för kvinnojourer så kan man tänka sig att det var i termer och med den kunskap han hade då. Vi vet numera att män och kvinnor i kris nog behöver lika mycket stöd. Här finns inga könsskillnader. Både kvinnojourer och mansjourer behövs.

  Om man ger pengar till en mans- eller kvinnojour kan man också kräva att få redovisat vart pengarna har gått. Här borde våra kommuner skärpa sig betydligt. Om Stieg Larssons arvingar finner att de vill ge pengar så bör de inte glömma denna aspekt.

  Stieg Larsson uttrycker ett mycket stort rättspatos i sina böcker. Jag kan personligen aldrig tänka mig att han skulle vilja ge pengar till en organisation som ROKS, inom vars ramar brottslighet var organiserad i Tranås, kvinnojourer Helga, som ett exempel.

  Dessutom så bör pengar bara ges till organisationer som inte könsdiskriminerar, förstås. Likaväl som att vi inte ska ha lagstiftning som könsdiskriminerar.

  Stieg Larsson hade faktiskt inte skrivit något lagligt testamente, det ska vi också respektera.

  SvaraRadera
 2. Ja så dumt så det är inte klokt att inte skriva testamente. Hur han nu än ville göra. Om han hade satt ned några bokstäver på ett papper så hade det inte varit nåt att tjafsa om. Men han trodde väl att han var odödlig. Skriv testamente! Så slipper arvingarna bråka. Min pappa skrev sitt testamente redan i 70-årsåldern och skickade ut detta plus arvet till oss. Rätt smart gjort. Han ville inte ha något bråk.

  När han väl avled omkring sjutton år senare ärvde vi ändå drygt en miljon att delas på tre. Och det var helt okej.Då gick allt efter lagen för han hade inte skrivit något mer testamente. Pengarna brydde han sig inte om. Det var de olika sakerna som var värdefullast för honom. Känslomässiga värden.

  SvaraRadera
 3. Klart Eva ska ha pengarna! Men lag är lag. För att vara riktigt skyddad ska man nog gifta sig. Hade dom haft bara ett barn hade saken varit biff för då hade ungen fått ärva allt. Tcker Helena!

  SvaraRadera
 4. Precis så är det. Det är därför man måste skriva testamente. Så att föräldrarna inte står där utan egendom den dagen någon av dom dör. Eller också ska man gifta sig. Men om man inte vill så skriv testamente. Särskilt om det finns särkullbarn. Annars kan särkullbarnen sno allt.

  SvaraRadera