söndag 15 november 2009

Storyline nu igenExpressen och Aftonbladet skriver om ett terroistattentat som inträffade i Hölöskolan i klass 6-7 i Södertälje. Terrorister hade sprängt kärnkraftverk och alla invånare måste fly Sverige. Barnen blev förstås rädda och började gråta.

Då avslöjade lärarna att det handlade om storyline. Samma sak inträffade här på Värmdö för några år sedan. Då var det eleverna i Hemmestaskolan här på Värmdö, som fick höra att terrorister hade sprängt tunnelbanan och bussar och att ingen visste hur det hade gått för deras föräldrar.

Naturligtvis blev eleverna chockade när deras lärare, som ska vara deras trygghet och inte ljuga för dem, berättade detta.

Alltså hur kan vuxna människor, som är lärare, utsätta barn för sådant? Ett cyniskt sätt att "upplysa" dem om hur farlig världen är? Tror lärare inte att de vet det ändå?

Att använda storyline med katastrofteman, som ska vara på "riktigt" är inte något som ens vuxna blir utsatta för. En arbetsgivare som fejkade detta för sina anställda skulle knappast överleva affärsmässigt, men skolan kan göra det för små barn.

Så det är alltså när barn blir tolv år som de ska "upplysas" med hjälp av chock om vad som kan hända i världen? Hur kan en skola utsätta sina elever för sådant? Kan inte skolverket en gång för alla säga att det inte är lämpligt att uppfostra barn på det här viset?

Vad säger skolminister Jan Björklund om detta? Ska barn i Sverige "uppfostras" med hjälp av lögner och chock?

Hemmestaskolans rektor fick inte förlängt förordnande efter detta. Fast hon ville det.

2 kommentarer:

 1. Syftet har som vanligt gått över allmänhetens huvuden. Och ett stort skäl till detta är massmedia. Kan ni inte fatta att det ligger i medias intresse att faktiskt göra en höna av en fjäder?

  Gå på:
  skolkatalogen.blogspot.com

  ...för ett fullt svar och ett FÖRSVAR för lärarna i Södertälje.

  SvaraRadera
 2. skolkatalogen: du verkar tillhöra barnplågargänget...

  SvaraRadera