lördag 21 november 2009

TV4 presenterade Kurt OlssonHan stod och ritade kurvor hit och dit på ett blädderblock i morse och visade att det håller på att gå åt helvete för oss. Ja, det var alltså en mycket seriös forskare förstås, men han uppförde sig exakt som Kurt Olsson.

Jag stängde av TV-apparaten sedan - orkade inte lyssna - så jag vet inte om han verkligen hade något nytt att komma med. Efter svininfluensan är klimathotet det som trycks på oss dagligen. Nu har länder i Centralamerika kommit med ett krav på 725 miljarder kronor, som vi ska betala.

Detta för att vi har orsakat torka och översvämningar i Centralamerika. Det är miljöministern i Guatemala Luis Ferrate, som visar framfötterna och kräver detta tillsammans med andra miljöministrar.

Vad jag vet så har Guatemala och Centralamerika många gånger drabbats av miljökatastrofer. Det är därför det finns så många övergivna mayatempel i djungeln.

Gudarna övergav befolkningen, kungarna och prästerna och de blev tvungna att flytta. Men nu för tiden är allt vårt eget fel. Människor bär den totala skulden och särskilt de som bor i industriländer. Jag tycker nog att vi som art har utvecklat en viss hybris, som tror att vi har all den makten.

Dock kvarstår faktum att Centralamerika kommer att formellt avkräva oss i industriländerna en ekologisk skuld på klimatmötet som FN står för den 7-18 december i Köpenhamn. Förutom Guatemala är det länderna Belize, Costa Rica, Dominikanska Republiken, El Salvador, Honduras och Panama. Går det så går det, som folk brukar säga.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar