onsdag 25 november 2009

I topp på NewsmillJag ligger just nu etta på listan över mest besökta på Newsmill. Jag räknade efter och såg att jag har haft nästan en halv miljon besökare på min sida sedan jag började skriva där i januari i år.


 1. Ann Helena Rudberg
 2. Jörgen Leisdal
 3. Johan Norberg
 4. Jörgen Löf
 5. Peter Ingestad
 6. Helena Palén Olofsson
 7. Bo T
 8. Mustafa Emre Akin
 9. Henrik Unné
 10. Helena von Schantz

Ändå har tydligen Newsmill problem. Sajten går inte runt ekonomiskt vad jag har förstått. Och just nu invaderas den från både yttersta högern och vänstern i kommentarerna.

De har också tillåtit radikalislamisten Mohamed Omar att skriva där och också Björn Björkqvist, som är en känd nazist. Kanske var det därför jag fick skriva om två gånger innan min senaste artikel publicerades. Det kanske var för kritiska tongångar i den från början gentemot polis och medier. Också Newsmill har börjat att diskvalificera.

I Journalisten finns ett debattinlägg om att Newsmill inte ska få Stora Journalistpriset på grund av att de inte sköter sina publicistiska åtaganden ordentligt. Alltså för att de släpper in icke rumsrena skribenter.


Det är problematiskt med yttrandefrihet. Jag har också blivit påhoppad både från yttersta vänstern och yttersta högern i kommentarer. Men det är bara att svara tillbaka, vilket de flesta artikelförfattare inte gör och därmed lämnar fältet fritt för nästan vilka dumheter som helst. Tyvärr.

Jag tycker inte heller att Newsmill ska få Stora Journalistpriset. Det Bonnier gör är att tillhandahålla en ram för debatter, men det hela är förstås något affärsmässigt. Tanken är att det ska löna sig med hjälp av annonser och "seminarier" alltså debattartiklar som betalar för sig.

Det måste vara mycket enklare, tycker jag, för en debattsajt som Newsmill att gå runt, än en vanlig tidning på nätet. Materialet får de ju ofta gratis av de många debattglada, som skriver. Det lär handla om fyratusen sammanlagt. Och det är väl dessas förtjänst om sajten blir läst eller inte. Äran tillfaller nog inte redaktörerna som står bakom det hela i så särskilt stor grad.

Men naturligtvis hoppas jag att Bonnier låter sajten vara kvar vare sig den får Stora Journalistpriset eller inte. Den fyller en debattfunktion, som inte finns någon annanstans i samhället.

PS. PM Nilsson tog bort inlägget från Björn Björkqvist efter påtryckningar från Expo. Journalisten och författaren Stieg Larsson jobbade på tidningen Expo tills han dog. Inte lätt att vara debattredaktör och stå upp i snålblåsten. DS.

PSPS. I kväll 26 november delas alltså Stora Journalistpriset ut. Här kan ni se hur de olika oddsen står för olika nominerade. Newsmill är alltså favorit i sin klass. Och här kan alla följa utdelningen LIVE. DSDS.

PSPSPS. Ja det blev som jag trodde. Djuren vann, dom stackars gässen, som fjädrarna rycks av Det blev årets avslöjande av TV4 och Per Hermanrud. Och Monica Antonsson som avslöjade makten och härligheten hade ingen chans, för hon var inte ens nominerad.

Och i förnyande så vann Kinga Sandén från Sydsvenskan för att hon twittrar. Newsmill fick inte vinna för de är ju inte så förnyande. Det är ju vi som skriver där som är det. Detta är ett objektivt pris, sade Carl-Johan Bonnier och likadant utttryckte sig Per Hermanrud: han var ute som en objektiv betraktare av gässen, så därför kunde han inte ingripa och polisanmäla förstås.

Resten som hände på denna gammeldags tillställning kan ni se direkt eller läsa om senare. Den pågår fortfarande när jag skriver detta 18.56. DSDSDS.21 kommentarer:

 1. Grattis! Tre Helenor bland alla karlar! Grattis till oss! Jag har också legat etta. Går in varje dag och tänker att jag ska sluta skriva där. Men så ligger jag bland dom tio mest besökta och då skriver jag en eller två kommentarer och så går man upp i topp igen. Då är det svårt att lägga av. Eller hur? Speciellt för mig i alla fall som gillar att tycka.
  Hur fick du fram en miljon besökare? Jag blev snopen häromdagen när ett inlägg jag skrev den 23 mars helt plötsligt låg på femte plats. Va? Det innebar att 400 - 500 plötsligt läste inlägget Bo Lundgren och den finansiella avgrunden. Vad var det som hände? Igår läste 50 pers den. Tror jag skiter i att fråga PM om det hela.
  Jag tycker Newsmill är bra. Vi får ju synas där och resten av mediebranschen kollar där. Det är svårt att komman in på DN och SvD så jag hoppas Newsmill får ett pris av något slag.
  Jasså - har dom svårt att få det att gå runt? Undrar om det är några som får betalt för att skriva där. Jag skriver lika gärna gratis där eftersom jag gör det på min blogg.

  SvaraRadera
 2. Jo du har legat etta länge... och jag gjorde det förut, men nu var det länge sedan. Har bestämt mig att avhålla mig från kommentarer dock... är roligare att få en artikel läst. Om man skriver kommentarer kommer de in på ens sida och alla tror att dom kan hoppa på en... slapp till slut dom där sd-arna...och vänsterextremerna... men så fort jag kommenterar så är dom där igen.

  Nä inte en miljon Helena. Felläst av dig, nära en halv miljon. Det är bara att räkna ihop det antal besökare, som står vid varje artikel du har skrivit. Omkring 490 000 var det för mig.

  Det bästa med Newsmill är att man kan skriva så långt man vill och slipper PK-stämplas. Jag skrev en kommentar i Journalisten apropå det som stod om Newsmill där (att dom inte ska få priset) och den publicerar inte ens Qia Rindevall. Så ser det ut när journalister sitter och är grindvakter. Trist.

  Jo, proffstyckarna får betalt för att skriva där. Och sådana som Jörgen Leisdal, som dom gärna vill ha med. Han med "skogsturken".

  Stora Journalistpriset är lite båg, tycker jag, för det är ju Bonnier som ligger bakom det. Men så ser det ut här i världen.

  SvaraRadera
 3. Den där skosgsturken fattar man ju knappt vad det är. En liten film på youtube! Världen är knäpp! Jag ska också räkna. Jag blev uppringd av Eder Ekman och hon undrade om jag ville skriva ett inlägg som svar till Mårten Blomkvist krönika om kommentarerna på nätet. Och det ville jag. Då fick man i alla fall komma på första sidan i alla fall och slapp hamna i baksuget. Så det är front page som gäller även på Newsmill och på nätet. Därför förstår du väl att jag blev snopen när en gammal grej helt plötsligt seglar upp!!!
  Javistt är det en ankdamm vi lever i. Alla håller ihop som har något att vinna på det. Bonniers äger nästan allt och delar ut priset. Men så är det! Vi måste gilla läget.

  SvaraRadera
 4. Just nu är det tre Helenor i topp!

  SvaraRadera
 5. Skoj att dom vill att du ska skriva, såg det där Mårten Blomkvist skrev. Han är en gammal jobbarkompis till mig och human och PK, undrar om det är nån idé att straffa Roman Polanski tex. Men sån måste man vara när man som han försörjer sig som frilans. Hoppas du får betalt då!

  Och den där skogsturken drar publik förstås. Ett tecken på att dom har problem med att få upp siffrorna. Jag har sett nån sajt där det statistiskt sett såg ut som om dom låg rätt långt under i besök en sån nättidning som Realtid.

  SvaraRadera
 6. Hallå igen! Tre Helenor... det måste vara något särskilt med namnet. Jag har fått det av Helena Ribbing, som var min farfars mor. Prästfru i Östergötland blev hon, gifte sig med Erik Rudberg, präst i Vånga.

  SvaraRadera
 7. Tre Helenor! Bara det är ju en nyhet! Kvinnor Kan! Du kommenterade under Blomkvisgrejen och jag kunde tyvärr inte vara med och svara den dagen eftersom jag stod i bakstugan som du också skrev. För jag tycker också man ska svara på kommentarerna. Varför jag heter Helena. Jag är döpt till Ylva Helena. Ylva efter mamma. Helena fick jag nog helt enkelt för att det var fint. Jag har två systrar och min pappa tyckte att vi skulle heta Anita alla tre. Men så blev det inte. Vilken tur för jag skulle inte passa att heta Anita. Mina systrar heter Britt och Inger för min mamma hette också Inge-Britt. Ja, med e. Så nu samlar jag på tjejer som heter Britt-Inger. Det vimlar av dom och alla är födda på 50-talet. Tycket det är konstigt för jag är van med antingen Inger eller Britt. Inte ihopkokat.
  Skulle nog bli en rolig bok. Eller hur?

  SvaraRadera
 8. Inga-britt finns också och Ing-Britt, känner en sån men hon är äldre än jag, jo kul med tre kvinnor i toppen eftersom Newsmill oftast känns så manigt, den byråkrat som skriver tråkigast, mest inåtvänt och med lite siffror blir omedelbums publicerad.

  SvaraRadera
 9. Alltså manligt skulle det stå förstås...inte för att jag är feminist, men skulle tycka det var kul att bemötas med respekt även om dom inte fattar sättet att skriva... i rättvisans namn så gäller det att knäppskallar finns bland båda könen...

  SvaraRadera
 10. Ja, men Inge är ett mansnamn. Kan inte fråga varför hon hette så. Nu när man blivit intresserad av allt finns ingen fråga. Snacka om att vakna upp för sent. Men barnen - hennes syskon - fick nordiska namn: Ragnhild, Bror, Stig och Ylva. Kanske har något med det att göra.

  Byråkrat ska man vara. Usch så tråkigt! Det här med Newsmill få bli som det blir. Kul att synas i topp i alla fall. Vi människor vill ju tävla och vara bäst. Okey! Det är i alla fall 4 000 som skriver där så lite kan man väl få glädja sig.
  Nu har jag räknat. Har skrivit 20 artiklar och ett inlägg och haft 22 300 besökare. Fan vilken lågoddsare jag är. Nä, jag bara skämtar.
  Det här med inlägg är kul. Ingen redaktör mer än jag som bestämt vad som ska publiceras. Undrar om ett sånt inlägg har en chans att komma upp på tio-i-topp-listan. Förresten - kan man lita på att siffrorna stämmer? Man undrar ju. Sen dom gjorde om fick jag massor med fler besökare på varje inlägg. Ja, inte vet jag. Och om sanningen ska fram så skiter jag i sakernas tillstånd. Det får bli som det blir.

  SvaraRadera
 11. Förlåt - det ska vara 220 300! Jävla skillnad!

  SvaraRadera
 12. Förkortning av Inger, så där lite slarvigt? Jo jag har också undrat över siffrorna och till och med frågat någon gång. Låter lågt det där du har. Har inte fått något svar förstås. Men väldigt många läser dig när du kommenterar. Och du får svar.

  Alltså bara min första artikel har över 30 000 besökare, blir hela tiden fler, men den handlade ju om Liza Marklund-skandalen förstås...

  Jo siffrorna hoppade till då när dom gjorde om, vet inte heller varför.

  Nu skrev jag en ny kommentar till Journalisten på debattartikeln om Newsmill. Får se om grindvakten släpper in den då.

  SvaraRadera
 13. Okej det var bättre med 220 300! Ing är förresten en fruktbarhetsgud, som behövdes för att befrukta den stora gudinnan, men fortfarande var gudinnan viktigast, apropå våra pappor Ingvar. http://www.vaners.com/swing.html

  Efter Ing kom Frej, men Freja finns ju också. Det hette det stadiga ardennerstoet i Blekinge, där jag var på somrarna och mor i huset hette Ingeborg. Där har du Inge igen i det namnet.

  SvaraRadera
 14. Ing - mycket fint! Ingeborg! Fint namn! Vanernas gudar fick vi inte lära oss om i skolan. Bara om dom onda Oden, Tor och Frej. Så det finns mycket kvar att gräva fram. Fråga min husmor Birgitta Onsell. Jag är ju tealog så jag kan det här med gudinnorna. Ja, jag känner henne.
  Vet du vad hästen hette på min gård Jo, Hitler! Och han körde jag hövändan med. Och flakvagn. Det gick hur bra som helst.
  Hörde just Asbati och PM Nilsson på ettan. Asbati är ju censurist. Vill bara ha fram sitt vänsterskit. Rena Stalin! Heja PM även fast du sitter i Bonniers båt!

  SvaraRadera
 15. Taskigt att kalla en häst för Hitler... ;) För sjutton asagudarna var inte onda, inte mer än mayaindianernas gudar, som också krävde blodsoffer eller alla andra gudar i världshistorien, som har krävt alla möjliga offer, människor och djur.

  Jo Asbati är en märklig man, men jag såg ett citat av honom: Att det var tack vare Sovjets stridsvagnar, som Europa inte är hitleristiskt fortfarande ungefär. Alltså exakt så sa Lasse Linder till mig för inte så många år sedan. Och Betty Skawonius var eller är med i vänsterpartiet. Båda jobbar på kulturen på DN, där jag också jobbade. Inte undra på att det inte gick att vara kvar...

  Ska titta på LIVE-sändningen i Sydsvenskan... från utdelningen av priset. Finns länk ovan om du vill se. Vi borde få lite kredd bägge ifall de vinner, Newsmill är tydligen favoriter i sin klass. Tänk att vi drar in 3/4 miljon till dom i publik tillsammans!

  Du och jag Helena!

  SvaraRadera
 16. Klart att du inte kunde vara kvar på ett sånt ställe. Grupptryck! Nä, den tden är förbi. Nu seglar jag själv. Det går mycket bättre då. Kanske det var så att Hitler kom till p g a bolsjevikerna. Skulle tro det? Har nämligen läst hans bok.
  Hoppas Newsmill vinner. Då blir vi också vinnare. Ha, ha va´kul! Det är ju fotfolket som lyfter upp jätten. Jag kan inte se. Ska iväg och hjälpa till med dukningen och så inför lördagkvällen. Min man är med i en grupp som heter Gubbröra. Dom ska underhålla. Det blir dans och mat och lite kul. Jag gillar PM för han kan koka ärtsoppa. Att han är från Lund får man ta på köpet.

  SvaraRadera
 17. Jo, jag har haft honom här hemma PM för han intervjuade mig inför förra valet, för jag hade mejlväxlat med honom under en tid och han ville intervjua någon och jag hade nyss fått min bok Ett Sekel av Tystnad utgiven och skulle få min nästa bok Marilyn Monroe Min Berättelse utgiven någon månad senare. Vi pratades vid och han skrev en artikel i Expressen om det elände vi som familj hade upplevt under förra valperioden.

  Jo Hitler lät väldigt mycket som bolsjevikerna till att börja med. Och därifrån där mitt ex kommer Braunschweig så var det till och med så att det fanns en revolution där efter första världskriget: " Braunschweig hamnade i samband med första världskrigets slut i en ekonomisk, social och politisk kris liksom övriga Tyskland. I Braunschweig ledde detta till Novemberrevolutionen. Ett arbetar- och soldatråd under August Merges tvingades fram en abdikering av den sista hertigen Ernst August von Braunschweig-Lüneburg. Rådet övertog den politiska ledningen och utroprade Sozialistische Republik Braunschweig. 1919 utropades spartakister en generalstrejk vilket gjorde att tåg inte kunde lämna staden och Tyskland öst-västliga trafik blockerades och kaos rådde i staden. Den tyska regeringen hotade att belägra staden för att få ordning och 17 april 1920 ryckte 10 000 man ur Freikorps in och övertog kontrollen över staden fredligt. Trupperna lämnade Braunschweig sedan en ny regering bildats under ministerpresidenten Heinrich Jasper."

  Så beskriver Wikipedia det hela. Och sedan blev Braunschweig ett av de mest utbombade städerna i andra världskriget. Nittio procent av centrum förstördes och min äldste sons far växte upp i ruinerna.

  Jag tittar på livesändningen och kanske skriver nåt. Ha det gott.

  SvaraRadera
 18. Hoppas vi aldrig mer får såna krig. Så hemskt. Synd att inte Newsmill vann. Kinga - vem fan är det. Fick just höra att jag är omnämnd i en krönika i SvD. Tänk att folk ser vad man skriver. Jag blir lika förvånad varje gång. Kolla:
  http://www.svd.se/kulturnoje/tv/mediekronikor/artikel_3844133.svd

  SvaraRadera
 19. Jo jag såg faktiskt den där krönikan också. Men Newsmill kunde inte vinna för det var som han sa Carl-Johan Bonnier att om det någon gång blev så att han hade utslagsrösten så röstade han inte på någon Bonniermedarbetare. Blev det så? Det får vi aldrig veta. Men twitter vet ju de flesta inte ens vad det är. Men som sagt det är ju vi som skriver där inte Bonniermedarbetarna. Det drev till och den utklädde narren med.. äsch har glömt vad han heter nu, men han var med som alibi och låtsades vara skjutjärnsjournalist.

  Men undrar just hur dom räknar det där med mest besökta. För nu ligger du i topp. Det är alltså inte totalt utan över en viss tidsperiod. Men vilken tidsperiod?

  SvaraRadera
 20. Jag såg det inte själv. Fick ett mejl. Jag läser varken DN eller SvD. Bara ibland. Har full upp med allt på nätet. Så himla bra och kul. Hade driftsstopp i förgår på min uppkoppling till nätet. Skulle just skicka en färdig annons. Fick åka till en granne och skicka. Det gick bra och nu är annonsen i tidnigen. Skitbra! Jag är jätteduktig på att göra annonser o s v. Om nätet skulle stängas för gott. Vad skulle vi göra då? Snacka abstinens!

  Ja, hur räknar dom? Om folk ser ett namn i en sån stor tidning söker dom väl på namnet och klickar sig till Newsmill. PM skrev ju det att det var många som sökte på namn för att komma till millen. Eller möllan som Peter Ingestad kallar den. Torbjörn Sassersson är det många som söker på. Han har skrivit en gång på millen. Han är en sån som folk söker på. Det är i alla fall roligare att vara etta än komma sist.

  SvaraRadera
 21. Visst Helena! I toppen ligger vi nu, får se hur länge. Tro inte på allt vad PM säger bara. Han är en filur.

  Ja när vi inte kan skicka upp satelliter längre så ramlar också nätet ihop. Så länge vi kan skicka upp raketer går det väl... men när oljan tar slut? Vi får nog uppfinna nån ny teknik så vi kan ha nätet kvar. Ifall vi nu överlever 2012 ;)

  SvaraRadera