söndag 22 november 2009

Vellinge i fokusI dag tittar hela massmedievärlden på när AFA ska ryka ihop med SD i Vellinge och alla medier (inklusive TT) har gjort sitt bästa för att piska upp stämningen.

Det var nämligen så att en lövhög började ryka i morse vid femtiden i Vellinge och brandkåren kallades dit. I Sydsvenskan får man en något så när okej bild av det hela när polisen säger att det "inte börjar brinna av sig själv i det här vädret" och att branden var "en bra bit" ifrån själva huset.

TT, som många medier - inklusive Dagens Nyheter - citerar, har istället fått polisen att säga: "det börjar inte brinna av sig själv". Att det var långt ifrån huset hoppar TT över.

Svenska Dagbladet har en egen text och berättar vad som hände. Och att det inte var mordbrand, men att någon hade lagt torrt hö under löven. Och det hela rubriceras som "hets mot folkgrupp". Det var alltså inte mordbrand för det fanns ingen som helst risk att branden skulle spridas till själva huset.

Alltså om någon verkligen hade velat skada dessa tonårskillar, som bor där hade de väl lagt det torra höet, som de uppenbarligen tog med sig dit, invid en husvägg. Så tänker blomkvistaren i mig. Här är det motsatsen som har varit fallet.

De som gjorde det här såg verkligen till att det inte skulle brinna. Att lägga torrt hö under våta löv gör att det blir en massa rök, men ingenting mer. Fråga mig. Jag eldar grenar med eller utan löv varje år och det är alltid svårt att få igång elden. Även om det är torrt.

Det finns grannar som envisas med att elda enbart löv också och de lägger en rökridå över hela nejden. Men det tycker de hör till.

Eftersom det har regnat nästan oupphörligt den senaste tiden fanns det inte en chans att få eld på denna lövhög. Då skulle de ha behövt bensinindränka allt och det gjordes uppenbarligen inte.

Alltså var det inte några elakingar, som ville skada själva förläggningen, som gjorde detta. Men rök syns bra och ingen rök utan eld. Det hela handlar om att få optimal uppmärksamhet på det "slag" som ska stå i Vellinge i dag.

Och det lyckades till hundra procent. För vem som än tände på måste det kännas som "bingo".

PS. Det kan bli rubricerat som hets mot folkgrupp, säger polisen till Expressen och Aftonbladet har en egen neutral artikel med en bild på boendet, som visar att det inte finns ett enda löv i närheten av huset. DS.
9 kommentarer:

 1. Mmmm. Att elda utanför huset är väl snäppet bättre än att kasta brandbomber antar jag.

  Men det är ändå en rätt otäck hotelse. Syftet med att tända elden kan inte ha varit annat än att påminna om att nästa gång kanske man väljer att skada någon. Påminner närmast om KKK's korsbränningar utanför svarta människors hus.
  Det vore ju inte första gången rasist-svinen kastar brandbomber på försvarslösa.

  Lågt av vellinge. En rik moderatkommun har ingen ursäkt för den här sortens beteende.

  SvaraRadera
 2. Ja jag bor också i en moderatkommun (fast så rik är den inte) men här finns ett likadant boende. Ingen har eldat här. Men bråk har det varit.

  Unga berusade män från närliggande restauranger har varit där, men de ångrade sig när de hade nyktrat till. Detta förekommer i alla samhällen i alla tider.

  Och du vet inte, som sagt, vad som låg bakom detta. Att skriva som du gör är att slänga mera ved på brasan, vilket är rätt onödigt. Tycker jag.

  SvaraRadera
 3. Jag rekommenderar alla Sveriges politiker att läsa bloggen http://meritwager.wordpress.com/ där miggorna ( anonymt) får lov att berätta om vad som försigår inom (den havererade) immigrationspolitiken.

  Från (1991) som Bengt Westerberg och hans anhang körde över hela den svenska befolkningen med truck ( nu sitter han tryggt som Ordförande i Röda Korstet med högt arvode bland många andra styrelseposter)har det gnisslat oroväckande i alla mörkbruna läger.

  Ville man haft en bra flyktingpolitik borde man för länge sedan ( nu är det tyvärr alldeles försent)ha involverat hela befolkningen.

  Och hela den svenska befolkningen har i århundraden varit från alla håll och kanter men acklimatiserat sig och därmed har det fungerat.

  Mycket bra artikel!

  SvaraRadera
 4. Tack Ramona! Jo enligt Svenskan i dag så lär det finnas omkring 80 000 flyktingar i Sverige. Varför fokuseras det så mycket på dem? Det kan ju inte handla om dessa 80 000 (för så många är de ju inte i en befolkning på 9 miljoner) utan om att vi i årtionden har tagit emot människor från andra länder. Och att de vi nu tar emot ibland är mycket högljudda och kräver egna lagar och egna sorters bestämmelser, som går emot det vi har i vårt land.

  SvaraRadera
 5. Håller med dig Ramona...
  Något som passar lika väl även här...
  If you are in Rome, live in the Roman way; if you are elsewhere, live as they do there... (St. Ambrose)
  Svårare är det inte...

  SvaraRadera
 6. Exakt vilka är det som "kräver egna lagar" och dylikt?
  Låter som att du svalt SD:s skrämselpropaganda med hull och hår, Ramona.
  Vad är det du och dina likar är så rädda för?
  Historiskt sett är det bevisat att det enda fungerande samhället är det mångkulturella.

  SvaraRadera
 7. Hej Filip,

  Jag har inte köpt SD:s valpropagande överhuvudtaget! Samhället har alltid varit mångkulturellt men det är inte heller ovanligt att samma kulturer lever tillsammmans. Som i Spanien till exempel. De tyska grupperar sig, de svenska, de engelska också. De lever helst i den gruppen de känner sig hemma i. Eller vill du förneka det också?

  Jag vill ha ett öppet samtal om för-och nackdelar men det tycks som om att det enda som händer är att människor vill kalla varandra för rasister och därmed blir diskussionen dödfödd och är det något som gynnar SD och missgynnar människor från alla världens hörn är det om man INTE för en diskussion.

  SvaraRadera