torsdag 19 november 2009

Jan Guillou anmäler ExpressenTydligen har tidningen trampat honom på tårna genom att avslöja att han var KGB-agent så nu anmäler Jan Guillou Expressen till PO.

Han påstår att Expressen har utpekat honom som "sovjetisk spion" fast Expressen aldrig använde just det epitetet.

Jan Guillou fick också stort utrymme att bemöta allt detta i intervjuer och i en chatt med Expressens läsare. Thomas Mattsson säger också att en del har klagat över att han fick så stort utrymme, men det tyckte Expressens chefredaktör var helt i sin ordning.

Jan Guillou själv har gjort sig oanträffbar och är bortrest enligt sin sambo Ann-Marie Skarp. Han liknar mer och mer en romanfigur, inte ur sina egna böcker utan ur Liza Marklunds: Mia Eriksson.

Här är artikeln om detta ur Expressen. Och här skriver Dagens Media om detta.


19 kommentarer:

 1. Den som utpekade Jan Guillou som KGB spion var väl ändå Arne Lemberg och inte Expressen. Lemberg dog sedan i Uganda, dödad av Idi Amins soldater. Uganda som under denna tiden var en ”lydstat” under Sovjetunionen, Östtyskland och Libyen. Idi Amin beskyddade för övrigt palestinska flygplanskapare på Kampalas flygplats.

  Jan Guillou dömdes väl också för övrigt just för spioneri i svensk domstol. Att kalla någon som har dömts för spioneri för spion kan väl inte vara helt inkorrekt. Men det gjorde väl aldrig Expressen heller?

  Om Guillou aktiviteter i IB affären var helt oberoende av KGB får väl framtiden utvisa. Här lär JG få problem åtminstone hos allmänheten efter att ha blivit beslagen med ”påhitt” när det gäller hans simmarbravader och värnplikt, bland annat. Då han dessutom bildar radarpar med Liza Marklund hjälper ju inte honom just nu i alla fall.

  Allmänhetens dom över Guillou lär väl inte heller publiceras i någon tidning.

  Guillou rapport till KGB efter det att han reste till Prag vore intressant att få en kopia på. Sovjet och KGB:s svar på Prag-våren känner vi alla till.

  Undrar om Pressombudsmannen tror sig vara jävig eller ha intressekonflikt i denna fråga på något sätt?

  Det här blir intressant!

  SvaraRadera
 2. Jo du har helt rätt... det var Arne Lemberg (som dog tillsammans med min kompis från journalisthögskolan Kalle Bergman) som avslöjade Guillou så långt efter sin död. Och Expressen gjorde bara sin plikt och berättade detta som har stort allmänintresse. Så det Guillou försöker göra är väl att strypa yttrandefriheten. Men det har väl kommunister alltid försökt att göra.

  Det sista förstår jag inte som du skriver om att PO skulle tro sig vara jävig eller ha någon intressekonflikt? Bara för att det är journalist mot journalist? Det tror jag inte. PO måste yttra sig till Expressens fördel allt annat vore märkligt.

  Och sedan kan Jan Guillou uppträda som förfördelad igen... ännu mer uppmärksamhet på den gubben.

  SvaraRadera
 3. Oj, oj, oj! En sak är säker JG känner sig skjuten i foten. Annars skulle den pompösen inte bry sig. Han har inte rent mjöl i påsen. Han är som en Leninstaty som väntar på att vältas. Och han vet det. Han känner det. Han trodde sig vara en fransk charmör. Men han har satt sig på för stora hästar och då vet man ju hur fallen blir. Han är som ett troll som har spruckit i dagsljus. Och Marklund en sol-prinsessa som blev en häxa. Tänk hur det kan bli! Tur att vi har journalischefer med lite moralkänsla kvar i alla fall. Vi får nog kanske ge Mattsson en liten ynka ros i alla fall. Eller hur?

  SvaraRadera
 4. Jo, Helena Parnassen Palena, Mattsson är bättre än Aftonbladets slasktidning.. faktiskt. De har en renare nyhetslinje och verkar inte lika panikslagna som AB. Men Aftonbladet har heller inte skrivit om detta sista... letade efter en artikel om det. Det tyder på att det enbart är Linderborg på kulturen, som stöttar honom. Inte resten av redaktionen...

  SvaraRadera
 5. Yrsa Stenius är ledamot i styrelse för Psykologiskt försvar. Dessutom så har ju hennes agerande i daCosta målet ifrågasatts, likaväl som Guillous agerande. Utan att jag vet något specifikt.

  Hon hade en uppfattning om Muhammedbilderna bland annat också. Hon tog kraftigt avstånd från publiceringen av bilderna, som hon kallade för "en grov omdömeslöshet" och ett "missbruk av yttrandefriheten", samt ansåg att Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen borde "be om ursäkt" för publiceringen

  Stenius uppfattning om bloggare är ju inte heller något som inte kan ifrågasättas, tycker jag. (Den dubbla negationen var avsiktlig). Hennes kommentar om Schulman var ju lite konstig.

  Peter Wolodarski och Stenius uppfattningar har skiljts åt ibland. Och jag gillar Peter Wolodarski.

  Allt detta gör att Pressombudsmannens hantering av anmälningen blir ytterst intressant.

  SvaraRadera
 6. Ja, man får leta efter lite tecken i skyn. Jag tror i alla fall att han har Jan Helins fulla stöd. Han är 20 år yngre och ny i kläderna. Han vet inte hur han ska förhålla sig. Under tiden sitter han still i båten och låter JG få vara.

  Kanske tänker att stormen bedarrar. Eller så kanske han vill bespara JG en JO-anmälan till! Ha, ha, ha.... Hur skulle det se ut om AB också blev anmäld. Gud så kul! Vänster och höger ihopkletade - vilken begreppsförvirring. Det får nog räcka med att Gröning och Söderkvist håller stånd på varsin front i Expr. Vad gillar du det upplägget? Kan tycka att det känns lite löjligt! Båda står i helkropp och ser mulliga ut. Att dom vill det? Att dom vill ha så stora bylines. Jag fattar inte. Tycker det räcker med fejan. Och att JG vills stå där med sin byline med en jacka nonchalant kastad över axeln. Nästan lika bred som han är kort. Tycker det säger rätt mycket om den personen! Han är ju redan stor för fan = tjänar massor med pengar på sina ord. Nä, han är inte riktigt frisk enligt mig. Magnifie. Magnifie.

  SvaraRadera
 7. Pressombudsmannen är ju inte en Ombudsman utsedd av Regeringen utan av industrin själv. Det ska man också ha i minnet. Du vet Publicistklubben och Journalistförbundet osv.

  Det var det jag menade med jävsförhållande lite allmänt sådär.

  Intressant blir det under alla omständigheter.

  SvaraRadera
 8. Okej Cuben. Jag har aldrig gillat Yrsa Stenius heller. Klarar inte av hennes konstiga röst till att börja med. Men i det här fallet vore det väl attan om hon inte håller på Expressen. Annars kan vi verkligen börja tala om korruption.

  Muhammedbilderna var ju 2005 och hon tillträdde 2007 som PO. Nåt ska hon väl ha lärt sig nu när hon är så officiell. Som den posten ändå är. Det där psykologiska försvaret hänger väl ihop med att hon är född i Finland en gång i tiden (64 år sen). I det sammanhanget var även politiska journalister med på DN förr i tiden, när Sovjet sågs som ett hot.

  Kommunist är hon väl knappast utan ses som pålitlig i PO-sammanhang. Att Olle Stenholm blev utvisad från Sovjet var väl en merit i det sammanhanget (han satt ju före Stenius).

  Sen har hon inte fattat att hon ska hålla tyst med sina åsikter om bloggare. Jo kanske nu för det var länge sedan hon sa något. Hon har gammaldags medias syn på bloggare och låtsas inte om att det finns sådana som jag som skriver. Eller utrikesministrar. Hon begriper inte att yttrandefrihet betyder att alla har rätt att yttra sig.

  Helt klart är att media är försiktiga med Guillou. Jag har förstått att det var därför som jag inte fick min artikel om honom publicerad på Newsmill, fast den bara innehöll fakta, negativa sådana mest visserligen, men fakta också från hans egen hemsida. Men den gubben anmäler så fort han hinner. Så folk inom media är rädda för honom.

  Ur den aspekten är det väl bra om PO hyvlar av honom en smula.

  SvaraRadera
 9. Parnassen Helena Palena: Ja fasen jag läser så sällan tidningarna så jag slipper se dessa helfigurer. Slår bara upp dom på nätet ibland. Har tappat intresset för alla dessa krönikörer.

  Fast Cordelia i Svenskan hade ett bra inlägg i dag om hur det var i DDR och hur en del svenska kulturpersonligheter sitter och suckar över gemenskapen som fanns (har hört det själv också från mina journalistkretsar dessa suckar). Och Cordelia snubblar på orden och "råkar" jämföra med Nazityskland, där det inte heller fanns någon arbetslöshet och folket fick åka till fina statliga semesterbyar... samma skrot och korn tycker hon.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3817183.svd

  Och att den totala förljugenheten var priset för denna trevliga gemenskap eftersom vem som helst kunde sälja ut sin kompis till Stasi dagen efter.

  Jag glömmer aldrig när jag berättade om hur Gudrun Schyman var för en kompis på DN, som var med i vänsterpartiet, för jag såg det långt innan andra gjorde det eftersom jag råkade på henne privat. Då sa hon bara: Ja det är du som säger det.

  Hon litade inte ett dugg på det jag sa för jag var ju inte kommunist.

  SvaraRadera
 10. Gudrun är med i smeten no matter what. Hon behövs för att hålla uppe skenet tydligen. Stenius vänstrade med Alsing och drog det kortaste strået. Nä, jag gillar inte heller hennes röst. Men hon tillhör ju Bonnierfamiljen. Så hon är också rumsren no matter what. Men som PO passar hon inte.
  Fast å andra sidan är det ju bara ett ihåligt instrument. Om en tidning åker dit så blir det världens textmassa på sidan tre som ingen vanlig svensk orkar läsa. Spel för galleriet. Maktens eget organ. Huvaligen!
  När det gäller JG och att du inte fick skriva skulle du ha gjort som jag gjorde igår. Publicerade ett öppet brev till journalisterna som ett inlägg. Gud va´kul! Släng in grejen om pompösen Guillou. Kan ju lika gärna ligga där som ingenstans. Använd det fria ordet! Så länge vi nu har det. Om du inte vet vad inlägg är gå och kolla! Då går det inte igenom redaköterna men det publiceras! Skitkul!

  SvaraRadera
 11. Hörde denna nyhet i bilen påväg hem från jobbet.
  Antar att JG inte gillar att det har uppmärksammats vad han har sysslat med.
  Men skrev Expressen någonstans att han var en spion?

  Han har ju fått hur mycket gratis reklam som helst !!!

  Borde han inte tacka dem istället ????

  Han får ju lika mycket gratis reklam som piratförlagkollegan LM får av Svensk Massmedia.....

  SvaraRadera
 12. Nej Maukonen Expressen skrev det aldrig...att han var spion, däremot KGB-agent och det är väl nästan värre. Spion var han ju redan förut... till och med dömd sådan... IB-affären du vet. Alltså jag kan tänka mig att detta med KGB har påverkat hans affärer i negativ riktning och att sambon har skickat iväg honom nu... hon verkar hård.

  SvaraRadera
 13. Det är ju lite konstigt att man i alla dessa agendor där folk inom media agerat politiskt sen skall själva skyddas av media och poltiker.

  Hur vore det om man frågade P Schori hur det var med IB affären och hur man kände till från säkerhetspolis hur Jan G var alierad till höger och vänster.

  Lika kanske som i Oxelösund. Man gör något med hjärtat utan att använda hjärnan för att hjälpa någon som påstår sig vara utsatt. Man döljer det in i det längsta och hoppas att alla räkenskaperna inte kommer fram.

  Leroy

  SvaraRadera
 14. Ja Leroy det beror på det där elittänkandet, att det är skillnad på folk och folk. Och att det finns små klaner inom klanerna fast människorna själva uppfattar sig inte så naturligtvis. De ingår bara i något sammanhang och simmar som fisken i vattnet.

  SvaraRadera
 15. Cuben:
  Idi Amin var nära allierad med USA och Israel. Gisslantagandet skedde i Entebbe (inte Kampala) 1976 efter att USA vägrat att sälja luftvärnsrobotar till Amin för att han inte skulle kunna angripa Tanzania. Amin bytte då raskt sida och skaffade sig kontakter i Libyen och PLO.
  1979 när Lemberg dödades var Amin störtad och det pågick ett inbördeskrig, de som dödade Lemberg (och tre till journalister) ingick i gerillan som slogs med den Tanzaniska USA-stödda armén.

  Övrigt:
  Avslöjandet gjorde ju JG själv i sin självbiografiska något pompösa bok.

  SvaraRadera
 16. Ja och jag och Kalle Bergman gick ut JH 1974 och han jobbade på Svenskan då. Han hade en tjej från Gambia och hade fått malaria i Afrika. Han var fritidsdykare och växte upp i Saltsjöbaden och trodde alla andra pappor utom hans var direktörer... magre lille Kalle, vilket öde att bli skjuten i Afrika.

  Och Arne Lemberg var en riktig galning, som hann streaka över Odenplan innan han åkte dit och dödades. Det sade sig självt att han inte skulle leva särskilt länge och Kalle hade också något destruktivt drag, som så många journalister faktiskt har.

  SvaraRadera
 17. Idi Amin var Ugandas diktator från 1971 till 1979. Kampala intogs den 11 april 1979, först då flydde Idi Amin. Lemberg dödades den 6 april. Lemberg dödades när Amin och hans anhang hade makten i Kampala. Det fanns libyska trupper i Uganda som hjälpte Idi Amin. Idi Amin och Uganda blev allierade med Sovjetunionen 1973.

  “After 1973--following Amin's break with Israel, the United States, and Britain--the Ugandan-Soviet relationship became far more visible. Hundreds of Ugandan army and air force recruits went to the Soviet Union and Eastern Europe for training. Soviet fighter aircraft, missiles, and armored personnel carriers were delivered to Amin.” Källa www.country-data.com

  Huvudstaden Kampalas internationella flygplats heter Entebbe och ligger 30 kilometer från huvudstaden. Det var dit palestinierna tog det kapade flygplanet 1976.

  Idi Amins regering var ansvarig för mellan 100 000 till 300 000 människors död. Idi Amin var prokommunistisk och antiisraelisk.

  Lembergs avslöjande av JG kom decennier innan Guillous bok.

  SvaraRadera
 18. Den som är intresserad av geografi kan gå in på den här länken och se var byn Katosi ligger i Uganda. Det var i Katosi som Lemberg blev dödad. Ni kommer att se närheten till Kampala, där Idi Amin fortfarande var vid makten den sjätte april 1979. Zooma sedan ut och titta på var Tanzania ligger. Om ni bara zoomar ut lite från kartan så ser ni var Entebbe ligger också. Trupperna från Tanzania slog väster om Victoria sjön (förstås).

  http://www.maplandia.com/uganda/mukono/mukono/katosi/

  SvaraRadera
 19. Profanum och Cuben: Ja här ser man vilka olika nivåer man kan skildra saker på. Både Lemberg och Bergman (min kompis) trodde att de skulle klara sig för att de var journalister. Men de blev ändå skjutna i byn Katosi av en militärpatrull.

  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1127843.svd

  SvaraRadera