onsdag 11 november 2009

Var låg paradiset någonstans?Från rymden går det att se med satellitkameror, att det som beskrivs i bibeln en gång fanns. Eden, som låg österut och som sade ligga där fyra floder möttes Eufrat, Tigris, Pison och Gihon.

Problemet med den historien har alltid varit att bara de två första floderna går att hitta i dag, men från rymden går det att se två floder till i uttorkade flodbäddar. De fanns när det var grönare och fuktigare i Mesopotamien. Det som i dag är Irak.

Och på den tiden gjorde den myckna inlandsisen på norra halvklotet att haven låg omkring 150 meter lägre än nu. Detta inträffade för omkring 7 000 år sedan.

Hela gamla testamentet är äldre historier ihopsamlade under lång tid och nedtecknade omkring tusen år innan Jesu födelse. Historien om den stora floden, översvämningen som Noas ark klarade kan handla om när bergen, som skyddade dalen där Eden låg, översvämmades av havet.

Det blev en stormflod, som överträffade allt vad människorna tidigare hade sett. Vattenmassorna vällde in med femhundra gånger mer vatten än vad som nu finns i Niagarafallen. Det har vetenskapsmän beräknat.

Eden försvann och det ligger numera på havets botten i Persiska Viken. Och en annan tid tog över.

Den tidigare ormgudinnan Tiamat, som är världens skapare i eposet om Gilgamesh. Hon som också skapade jorden på sju dagar, ersattes med en manlig gudom och ormen blev förförare och ond makt i paradiset. De tidigare gudinnorna ersattes med manliga gudar. Gilgamesh var en härskare, som levde omkring 2 700 f Kr.


4 kommentarer:

 1. Var och än bär paradiset i sin själ...

  SvaraRadera
 2. Valens!

  Vackert och poetiskt. Hoppas våra vägar möts.

  Tills dess föreslår jag Eagels:

  http://www.youtube.com/watch?v=qywjewBMaaY

  (Just as her father came across the see!!!)

  The great divine.

  AHR!

  Härligt att se att du tror att vi kan göra skillnad innan 2012 och att balansen kan göra att vi slipper elände i framtiden.

  Ha det gott.

  Jord, Arbete och Kapital eller balans mellan de 4 elementen. (Fire, Earth, Air and Water.) åter upprättas och skit hinner ikapp de som släppt ut eller påstått, talat i egen sak eller haft oklara agendor.

  Leroy

  SvaraRadera
 3. Valens!

  Tur det blir kallt och vinter.

  Får väl hoppas att det snart fryser på.
  :
  http://www.youtube.com/watch?v=nkNcY_bMIwU
  (Hell Frezees over.)

  Leroy

  SvaraRadera
 4. Valens: Jovisst är det så... synd bara att människor inte fattar det. Utan strider om ord i gamla böcker. Och att de tror att allt handlar om makt.

  Leroy: Balans vore fint!

  SvaraRadera