onsdag 23 april 2014

Vilka ska vi avsky mest?

Är det nazisterna eller vänsterextremisterna? Vilka är värst? Är det att överfalla en svart man eller att knivskära en vit man bakifrån som är mest illa ? Jag kan inte välja mellan graderna i helvetet utan tycker att bäggedera är lika dåligt.

I kväll kan vi se Uppdrag Granskning och då granskas de allra värsta och de är nazister. Vi känner väl till denna lära eftersom den gjorde att hela Europa nästan gick under strax innan jag föddes. Och det kommunistiska Sovjet var länge den förebild som fanns för ungdomen. Fast det gick att undgå den läran också om man var klok eftersom denna diktatoriska inställning till människor som odlades i Sovjet var lika illa.

När jag var liten minns jag fortfarande att socialdemokrater kunde regera ihop med andra icke-socialistiska partier och själv står jag mera för mittens väg. Det gäller att vara listig som en orm och menlös som en duva, som det står i bibeln. Jag tolkar det som att man behöver vara intelligent i det här samhället. Och snäll. För mig framstår varken yttersta vänstern eller högern som om de vore något sådant. 

Nazisterna vädrar blod i år sägs det. De har aldrig varit så mycket på frammarsch. Jaha? Hur många är de? Flera hundratusen eller för att vända på det hur många är vänsterextremisterna? Flera hundratusen? Nä det går inte riktigt att få veta. Det är fult att fråga om partitillhörighet och människor behöver inte svara sanningsenligt. Men är de fler än några hundra på varje sida? Uppmärksamheten de får i medierna gör att man tror de är många fler.

Är de verkligen politiska eller är de helt enkelt kriminella? För mig framstår båda schatteringarna som urspårade individer, som inte har något roligare för sig än att ta till våld och skada egendom och människor. Är inte detta en fortsättning på det näthat, som är så vanligt numera. Människor som är fångar i vissa skikt av sitt inre. De befinner sig i händerna på våldsamma känslor. Och de hejdar dem inte när de yttrar sig där inne, utan tycker att de har rätt att ta till våld ute i verkligheten. Ett egoistiskt synsätt. 


Lever vi fortfarande på 20-30-talet för snart hundra år sedan eller har vi gått vidare? Då stod kampen mellan bolsjevismen och nazismen. Också i Tyskland. Varför ska vi befinna oss där i dag? Gör vi verkligen det? Är det verkligen sant? Har vi inte utvecklats ett enda dugg på hundra år? Jag ser fram emot ett Uppdrag Granskning som granskar alla sidor av saken. Uppdrag Granskning har tittat på Lars Ohly, men det var tio år sedan och han tillhör väl inte yttersta vänstern? Men jag har hört att nästa vecka så granskas vänsterextremism. Hoppas det är sant. Det gäller att vara opartisk och objektiv i televisionen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar