måndag 14 april 2014

Människors liv är att arbeta

Vår statsminister Fredrik Reinfeldt skriver om jobben i dag på DN Debatt. Han trycker på några punkter om att de har lyckats att skapa en kvarts miljon jobb fast befolkningen har vuxit så mycket under samma tid så de har inte slagit rekord med att få ned siffrorna över arbetslösheten. Arbetskraften består av 350 000 personer fler nu än på Göran Perssons tid. Så det återstår en del att göra. 

Om jag tittar i närmaste omgivningen så är det självklart hur landet ligger. Den i släkten som kom hit och invandrade senast har inte jobb, men en praktik, efter att ha gått kurser i svenska. Men de andra har jobb. De flesta är egna företagare och att människor vill arbeta är väl jag själv ett exempel på. Här sitter jag i arla morgonen och jobbar. Med det som har varit mitt yrke sedan 1974.

Att människor vill arbeta och därmed leva är en så självklar sanning att vi ibland inte tror att den är sann. Den ende jag har hört klaga över tillvaron i närmaste omgivningen är 16-åringen, som inte gillar skolan alltför mycket. Men just nu är det påsklov och han får hjälpa till med att arbeta i en släktings firma. Han gör gärna det. Jobbar.

För att fortsätta med närmaste omgivningen så är en allvarligt sjuk. Det är illa för då blir ekonomin sämre och ingen vet hur det kommer att gå. Men sjukvården fungerar. Visst gör den så. Det är inte så att han inte får den vård han behöver. Och familjen har inte behövt ändra sina vanor annat än med hänsyn till sjukdomen. Ekonomin gör inte att de måste flytta eller får det illa på annat sätt. Inte just nu åtminstone.

Vinner socialdemokraterna valet, vilket ser ut att vara högst troligt nu, så kommer bidragen att öka och skatterna. Det blir i värsta fall så som det var då i början av 2000-talet att människor förtidspensionerades för staten skulle spara pengar. Det gör nämligen staten då livslångt på människor. Höjda skatter gör att jobben blir färre. Det blir svårare att hålla igång samhället. Och miljöpartiet som vill samarbeta med socialdemokraterna vill att vi ska dra ned på energin. Spara, snåla och bli fattiga är den slogan de borde gå ut med. 

Enligt statsministerns uträkning så betyder en socialdemokratisk regering att 80 000 färre människor har betalda jobb. Stefan Löfven har sagt att det behövs 200 000 nya jobb för att nå målet för Sverige med minst arbetslöshet i EU. Men om den nuvarande borgerliga politiken fullföljs så ger det automatiskt 270 000 nya jobb fram till 2020 enligt Konjunkturinstitutet. Den socialdemokratiska politiken skapar inte fler jobb, utan fler människor i bidragsberoende.

Jag ser också i min närmiljö, efter att ha hört socialdemokraterna prata om att vi behövde kommunalt vatten och avlopp i 20-talet år, så har borgarna genomfört detta. Det är en miljöåtgärd som heter duga när inte längre Östersjön förorenas av alla enskilda små avlopp i skärgården där vi bor. Här finns också hur mycket jobb som helst eftersom det är en växande bygd. Så hur vill väljarna ha det? Jobb och egna pengar plus friheten det ger eller bidragsberoende och att stå bugande mot den politiska överheten med mössan i handen?

1 kommentar:

  1. Jag hörde på radion att ungdomsarbetslösheten är ca 25% i Sverige.Att jämföras med 7% i Tyskland.Men i Tyskland hade ungdomarna ofta en lön på ca 10-12 tusen/månaden.Om det är den vägen vi ska gå,då blir det svårt att flytta hemifrån.Men det kanske är meningen ?

    SvaraRadera