tisdag 18 juni 2013

Katastrofstrejk på bussarna!

UPPDATERAT
Stockholm ska lamslås av busstrejk! Total katastrof! Precis som om det vore Marathon nu igen. Det blir nog inte så farligt med den där strejken på bussarna om den nu blir av.

I så fall går Värmdöbussarna och det räcker långt för oss. De går ända till Slussen. Dessutom T-banan så vad klagas det över. Det är så korta avstånd inne i Stockholm så det går att gå. Annars får man väl hålla sig inne. Eller ta taxi.

I morgon bryter det ut eller rättare sagt vid midnatt nu i natt och sedan blir det värre och värre fram till midsommar på fredag. Då går inte Saltsjöbanan. Eländes. Köerna ut på Värmdövägen riskerar således att bli värre än vanligt. Det är ändå totalt tjockt en midsommarafton då "alla" stockholmare ska ut på landet. Och strejken kan alltid trappas upp. Naturligtvis. Mycket skrammel nu.

Och förresten så åker vi inte så himla mycket buss nu heller. De har gjort det så krångligt att åka ibland. Inga trevliga pappersremsor längre. Allt är elektroniskt och digitalt. Man måste ha månadskort för att det ska vara någorlunda kul. Bättre, trevligare, enklare och snabbare med bil. Och i stan går det lätt att cykla.
21:21
Här kan ni läsa om att alla bussar i Umeå slutar gå. 
00:36
Jodå strejken är här. Jojomensan. Nu blir det som under andra världskriget: cykeln är kung!
19.6.2013
Bussförarna vill ha rätt till anställning när nytt bolag tar över bland annat. Längre vilopauser och högre lön förstås. Det låter lite som om de tror det är 50-talet fortfarande då kommunalare inte behövde göra så många knop och bussarna hade både konduktör och förare. Och moderata studentförbundet kör buss mellan Karolinska och Södersjukhuset. Den linjen är ju lite ömmande för en del sjuka åker med den. Faktiskt. Och anhöriga till sjuka. Har själv gjort det.
11:51
Och här pågår "hemliga" förhandlingar. Nu ska de hjälpa oss stackars tredje part så det inte blir ännu värre. Avtalsuppgörelser pågår alltid i slutna rum. Har själv suttit i sådana som medlem av journalistförbundet och av klubbstyrelsen på DN. Hur ska de gå till? Ska pressen vara inbjuden? Sveriges Radio har inte hittat de "hemliga" rummen för de menar att det är ett dödläge.
14:30
Facket utnyttjar sin ställning tycker de moderata studenterna.
17:38
Visst är det fantastiskt att kommunal har en strejkkassa på ett par miljarder och kan strejka för evigt.
20:51
Pendeltågen kommer att gå. Det är löst. Men busstrejken kan utvidgas. Men det är väl bra att pendeltågen kommer att gå i morgon.
20.6.2013
Inga förhandlingar pågår om busstrejken och på måndag utvidgas den. Den kommer att sprida sig över landet till Jönköping, Gävle, Östersund, Norrköping, Strängnäs, Halmstad och Västerås. 
24.6.2013
Nu har kommunal kallat arbetsgivarna till möte. De vill verkligen få en lösning på strejken säger de. Enligt arbetsgivarna har de hitintills varit mycket kallsinniga. De ska ha igenom sina krav.
28.6.2013
Och busstrejken tog slut den också. Precis som allt gör.
10 kommentarer:

 1. En kommentator säger att alla inte bor åt Nacka. Nä jag vet det som Rolv Wesenlund brukade säga. Det blir strejk lite varstans. Men jag skriver för mig själv och de närmast berörda. Inte för alla invånare på planeten. Ha en trevlig tisdagkväll ändå! Vi märker väl snart om det verkligen blir strejk eller inte. De flesta strejkvarsel brukar lösa sig rätt fort.

  SvaraRadera
 2. Det går ju alltid et tog...

  http://www.youtube.com/watch?v=eV6vecTs-W8

  SvaraRadera
 3. Annars så brukar det vara på midsommar och jul som man ser hur många riktiga stockholmare det verkligen bor i Stockholm. Maken till tomare stad får man leta efter, när alla "bönderna" åkt hem :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörrududu jag är själv uppvuxen i Stockholm och har bott mitt i smeten på Odengatan, men tröttnade framåt slutet på 70-talet och flyttade utåt. Stockholm var en lagom stad på 50-talet tyckte jag när killarna hängde utanpå spårvagnarna i kontinental stil. Skulle aldrig falla mig in att fira midsommar eller jul i Stockholm. För sjuttsingen. In case I don´t see you good afternoon, good evening and good night! Och glad midsommar redan nu! Hoppas du inte är kvar i stan! ;)

   Radera
  2. Klart vi är kvar, det är ju vi som står för midsommarfesten i år :-)

   Glad midsommar på dig också!

   Radera
 4. Jag är en bussförare. Jag får jobba hjäll mig vissa dagar, jobba upp till 13 timmar och bli hotat från arbetsgivaren att förlorar anställningen om man inte sköter sig och göra som de vill. Sånt vet inte vanliga folk som åker buss på sin vardag. Bussföraren har det jäkligt tuff!!!! ett par timmar per månad som man inte heller bli betald för, som vissa tomkärningar som är ej betalad. Bussbolagen är alltid duktiga att hitta kryphål i lagarna som de kan utnyttja oss på! Snälla folk där ute. Stå på vår sida och inte på den onda blodsugare som kallar sig för kapitalism. Pengar före människas liv är deras motto. Det har jag hört många gångar hur chefer pratar mellan sig själva i vår bolag.

  SvaraRadera
 5. Jag är drabbad, men jag tycker att vissa av frågorna är riktiga att strejka för så där får dom mitt medhåll även om det kommer att ställa till det rejält för mig...

  I normala fallet så skulle jag tycka att folk borde byta jobb om dom är så missnöjda med sin arbetsgivare, men just nu är det inte direkt ett överflöd av jobb... :P

  Kan inte påstå att villkoren för en förare inom SL trafiken (vet inte om hur övriga har det) är bra om det jag hör är riktigt, så strejka på ni...

  SvaraRadera
 6. Om pendeln slutar gå i morgon blir det knöligt för Huddinge sjukhus, många åker pendeln i vanliga fall. Röda linjen har redan lagt av. Det var nästan slagsmål i turistbussarna när jag passerade centralen idag. Umeå däremot kör så gles trafik i vanliga fall under maj - oktober att man måste cykla eller köra bil om man jobbar.
  Ha en bra Midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ordnade sig med pendeln! Tack och lov. Ha en trevlig och glad midsommar du också!

   Radera
 7. Jag säger strejka på! Problemet är väl snarare när man inte kan ta sig till jobbet... Brukar du åka kollektivt? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3298/aker-du-med-kollektivtrafiken

  SvaraRadera