söndag 2 juni 2013

Ingen kommission om Husby

Det finns väl knappast några förorter som vi vet så mycket om som Husby, Hjällbo och exempelvis Rosengård. Behövs det då en kommission för att utreda varför ett antal bilar brann och tonåringarna kastade sten mot polisen i Husby? 

Tonårsgäng har alltid uppfört sig som galningar i grupp. Särskilt killar. De är odågor just i de där åldrarna innan de fasas in i samhället av de äldre. I Husby har uppenbarligen deras föräldrar och andra vuxna tagit dem i kragen.

Några röster från Husby:

Paulina Jezyna 28 år säger att killarna på gården röker på helt öppet. Deras familj ska flytta.

Arezo Ghasimi 28 år menar att ifall maken får jobb och bättre inkomster vill de flytta.

Zeliha Dagli 58 år tänker fortsätta kämpa för Husby och vara ute om kvällarna. En liten grupp förstör enligt henne. Det finns många ensamstående mödrar som har många barn menar hon. En del orkar inte hålla koll på barnen. Hon själv skickar  hem tonåringar om hon ser dem ute.

Sophia Moerane från Rinkeby 73 år är förbannad på polisen för att hennes son Magnus dog vid ett polisingripande i oktober. Han var psykotisk och tog sig loss ur polisens grepp och slog sig så illa att han dog 41 år gammal. Hon funderar på att åka tillbaka till Sydafrika och tycker att vi är rasister i Sverige.

Detta går att läsa i Expressens papperstidning. Det är väl en undersökning så bra som någon. Att många funderar på att flytta måste vara positivt. Det behövs rörlighet i ett samhälle så att något nytt kan hända.

Själv bor jag inte kvar i min barndoms värstingsamhälle Björkhagen. Den förorten är mycket lugn numera. Förorterna sprider sig som årsringar utåt från stan och det är självklart att när det blir många barnfamiljer på samma ställe och de vuxna har problem av olika slag så fungerar inte det livet.

Och visst är det typiskt att ett par molotovcocktails kastades här ute i Värmdö mot en bank och att ett par bilar brann här i Gustavsberg. Det finns alltid en smittoeffekt. Några knäppisar tar alltid chansen. Det behövs inte så många för att förstöra för flertalet.

Någon kommission behövs som sagt inte för att konstatera att människor är sig lika. Alla har samma behov av trygghet och en fungerande omgivning. Vare sig de är födda i Sverige eller inte. Att kräva en kommission som forskare både i Sverige och andra länder gjorde ger dem jobb, men gör inte att människor i Husby får det bättre.

Här har jag tidigare skrivit om vad som hände. Och här kan ni läsa mer om upploppen och de satsningar som också har gjorts i Husby. Allt går tillbaka till memer hos människor: de grunduppfattningar de har om livet. Dessa ger en sammanhållande och begriplig bild av världen, men den behöver inte vara sann. Inte motsvara den verkliga verkligheten.

4 kommentarer:

 1. Nu ska vi alltså klämmas på ännu mer pengar för att stryka ockupanterna medhårs. Vi när dem med våra skattepengar. De kommer hit och får en fristad mot påstådda förföljelser, de får bostad, mat, kläder etc, utan motprestation. Tacken är misshandel, upplopp, brända bilar etc.
  Vi måste få bort landsförrädarna ur riksdagen. Jag var moderat på Gösta Bohmans tid, men det är långt ifrån samma parti nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka landsförrädare? I riksdagen sitter bara folkligt valda ledamöter. Du tar nog i lite för mycket. Eller befinner dig utanför demokratin.

   Radera
  2. Har de mandat att med näbbar och klor försvara och ursäkta vandaler och ligister?
   Demokratin sätts ur spel om man förvränger, undanhåller, manipulerar och ignorerar sanningen.
   Adolf och nazisterna fick makten på parlamentarisk väg, så att vara folkvald garanterar dessvärre inte demokrati.
   Majoriteten av riksdagen är nog inte medvetet landsförrädare, men resultatet blir detsamma. Jag vill inte att Sverige blir som Libanon, men det betyder inte att jag inte uppskattar pizza och arabisk musik.
   Min morfar hade det svårt på 10-20-30-talet, svårare än "Husby"-borna, jag har aldrig hört att han eller hans bekanta ställde till upplopp.

   Radera
 2. Åh, men dom ställde visst till med upplopp under den tidsperioden. Från wikipedia: "1914 var det kris i landet och Sverige var väldigt nära en revolution."

  Och 1931 i Ådalen ledde våldsamma sammanstötningar mellan arbetare och militär till att fem människor skjöts ihjäl. Du kan bekräfta detta själv. /Henrik H.

  SvaraRadera