tisdag 25 juni 2013

Grovt förtal i instagrammålet

UPPDATERAT
De båda flickorna är för unga för att dömas till fängelse och får istället ungdomsvård respektive ungdomstjänst, men de ska betala 570 000 i skadestånd delat på dem båda. Detta borde avskräcka fler hatfyllda att förtala på internet. 

Detta är ett stort problem och flickorna torde ångra sig i dag. Men trodde väl att de skulle klara sig från upptäckt. De döms för att ha spridit förtalet, men vilka som har skrivit det grova förtalet är fortfarande inte känt.

Själv vill jag uppmana alla som vet med sig att de har spridit förtal på internet att ta bort det. Det är inte värt att förstöra sitt liv med flera hundratusen i skadestånd och dessutom fängelse på detta. Sök hjälp för hatet istället!

Här har jag tidigare skrivit om detta.
28.6.2013
Och här skriver 15-åringen själv om hur det känns för henne i dag : Det var inte våran avsikt att kränka någon.
Jag erkänner att jag har gjort ett stort misstag som många har lidit av och ber så mycket om ursäkt för det som har hänt. Många faktorer har påverkat mig på ett negativt sätt på den tiden kontot var aktuellt.
Jag ångrar mig och om jag kunde gå tillbaka skulle jag göra det ogjort. Det som gör mest ont i hjärtat är att jag har fått min ensamstående mor att lida på grund av mitt misstag. Att jag har varit delaktig betyder inte att jag är ouppfostrad, min mamma har alltid gjort bra ifrån sig men under den tiden hade jag inte alls kontakt med mamma. Jag är helt säker på att hon skulle avråda mig från detta om hon befann sig i min närvaro.
Jag tycker att domen är enormt hård, det känns som att vi har använts som ett exempel till att sätta skräck i ungdomar som vill begå ett liknande brott. Jag kan inte förstå att mitt liv är över redan som 15-åring fast jag inte har orsakat någon fysiskt skada.

 Kära 15-åring ditt liv är inte över, men du har burit dig väldigt omoget åt och för detta straffas du nu. Det finns alltid en mening med allt som händer. Kanske hade något ännu värre hänt om du inte hade stoppats. Det är den tröst jag kan ge dig. Så typiskt också att du har en ensamstående mamma och att du inte hade någon kontakt med henne då. Barn ska tas om hand. Alltid och ständigt tills de är vuxna och mogna. Nu har du fått lära dig detta på ett brutalt sätt. Dina föräldrar borde betala skadeståndet åt dig tycker jag. De är skyldiga lika mycket som du. Ha det så gott det går!

2 kommentarer:

  1. Jag tror hon syftar på att hennes liv är över just på grund av skadeståndet. Och att hon för alltid kommer att ha räntorna, och inkasso osv på sig ang dem.
    Att hennes föräldrar borde betala skadeståndet håller jag inte med om. De kommer säkert hjälpa till att betala ändå men det är ytterst få föräldrar som har den hårda kontrollen över sina barn att de vet vad barnen gör 24/7. Och bör heller inte det heller eftersom att då växer barnen inte upp och får chansen att bli vuxna ordentliga människor. Barn måste få göra misstag, även fast det är var ett ovanligt stort och korkat misstag.

    SvaraRadera
  2. Jo föräldrar är sedan 2010 skyldiga att betala en del av barnens skadestånd när de begår brott. För 2013 ligger beloppet på högst 8 900 kronor, vet inte om de är skyldiga att betala beloppet för var och en av de skadestånd som flickorna blev skyldiga till. Det var ju många målsägare. Nu ska ju först och främst domen överklagas.

    http://rod.se/brott/föräldrar-ska-betala-barns-skadestånd

    SvaraRadera