söndag 4 november 2012

Kommer SSU att göra skillnad?

Socialdemokraternas ungdomsorganisation har deklarerat krig mot förföljelse på internet. "Nätfight låt inte fördomar härja fritt på nätet". Jag tyckte det var en bra idé så jag skrev till dem.

Jag berättade om den förföljelse som jag är utsatt för som bloggare, bland annat av anonyma på flashback (jag känner till en av dem till namnet Cathrine Fahlgren som bor i Boden - Lycksele 2014, 45 år).

Jag tycker att flashback är en alldeles förfärlig sajt där vem som helst kan förtala och förfölja andra utan att ha något som helst belägg för vad som sägs där.

Den 25 november har SSU deklarerat att de ska ägna en hel dag åt att kämpa mot fördomar, men när man läser vidare i vad de skriver så verkar det mest vara främlingsfientlighet de ska ägna sig åt. Jag faller således utanför detta för jag räknas inte in bland främlingar. 

Jag skrev som sagt till organisationen och till deras ledare Gabriel Wikström. Jag ville ha hjälp. Jag har inte fått svar från honom, men från Kristofer Åberg som är webbombudsman. Han avfärdade mig till att börja med men ångrade sig sedan och frågade hur jag trodde de kunde hjälpa till. De menade att de egentligen inte kunde göra något.

Jag svarade att de uppenbarligen nedvärderade sig själva. Klart att de kan göra något. Det handlar egentligen inte om att ändra lagar eller stänga sajter utan om vanlig medmänsklighet. Som ungdomsförbund borde det vara enkelt att säga klart och tydligt att människor inte ska förföljas på internet. Överhuvudtaget. Jag skrev:


"Ifall ni enbart tänker gå ut och slåss mot fascister och liknande i er egen ålder så är det för smalt. Problemet är större än så. Och ni har ju själva proklamerat att det var något brett ni skulle göra. Om ni enbart vill slåss mot främlingsfientliga kommentarer på mediernas hemsidor så är ni för sent ute. De flesta kommentarsfält är redan stängda. Den senaste sidan som ändrade detta är debattsidan på SVT. Yttrandefriheten har också blivit inskränkt för sådana som mig själv som skriver i blogg pga detta fåtal."

Efter detta mejlväxlande har jag inte hört något mer. SSU får väl fundera på sin egen roll i samhället, men visst borde de gå ut stort och försvara yttrandefriheten. Inte bara vända sig mot främlingsfientlighet. De får diskutera och ta sig i kragen tycker jag. Det var nedslående att de betraktade sig som hjälplösa. Jag avslutade mitt mejl till dem:

"Jag håller med er om att sd-are är jobbiga. De har också förföljt mig, men inte lika ihärdigt som dessa på flashback. Kanske ska jag starta en egen kampanj bland mina släktingar och vänner och samtidigt skicka till olika redaktioner och be dem om hjälp. Men nu tänkte jag att ni också kunde hjälpa till. Initiativet från er sida är bra. Men ni måste nog ta hänsyn till fler än er själva. Ni är ju ungdomen och framtiden. Inte kan ni låta yngre förfölja äldre? Borde det inte vara så att ingen ska förföljas i det här landet när man använder sin yttrandefrihet? Borde inte det vara det stora målet?"

2 kommentarer:

  1. Ann Helena, blev du förvånad? I politiken är det skenet som gäller inte den handfasta tungjobbade verkligheten. Det ska göra sig bra i media. Det lär sig adepterna snabbt.
    Och förresten, skulle de inte kacka i eget bo om de verkligen gick på djupet med detta fenomen?

    Leif

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en god tro på människor och jag är säker på att också den politiska ungdomen kommer att hitta rätt väg. Självklart! Det är också mycket lättare att visa andra en bra väg att gå istället för att bekämpa.

      Radera