tisdag 20 november 2012

Drick mjölk!

Vi har för lite sol i det här landet vilket kan göra att befolkningen får D-vitaminbrist. Vintertid så räcker inte solen till och vi behöver få denna vitamin från maten istället.

Mejeriprodukter innehåller D-vitamin. Mjölken är vitaminberikad och där kan vi få en del av vårt D-vitamin. Risken är annars att vi får sjukdomar för att vi bor så långt norrut.

Förr i tiden motarbetades detta av vår kost: vi åt lever och mejeriprodukter som grädde och ägg från våra höns, fet fisk innehåller också D-vitamin. Men med våra medelhavsvanor och annorlunda kost från andra länder så uteblir kanske D-vitaminet.

De som får för lite D-vitamin kan få sjukdomar som ms, barndiabetes samt tjock- och ändtarmscancer. Det är forskare vid Umeå universitet som varnar för denna fara.

Min mamma hade rakitis, engelska sjukan, när hon var spädbarn. Det syntes på hennes tänder också när hon var vuxen. Hon var född i augusti och fick inte mycket sol den första vintern.

Kanske skulle vi gå över till liknande diet som eskimåerna på vintern. Eller ha mer den diet som samerna enligt tradition har, för de levde längre förr i tiden när de inte åt så mycket kolhydrater och socker. Samerna har mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancersjukdomar. 

3 kommentarer:

  1. Det jag lärde mig då jag läste Genetik på 70-talet, var att vi svenskar har en unik förmåga att tåla mjölk som vuxen. I Finland är det inte så, varför man där har mycket laktosffria produkter i. Det har dessutom blivit populärt att inte dricka mjölk som vuxen i Sverige vilket är mycket olyckligt. Mjölk ger oss dessutom mycket billig protein. Jag tycker att man bör framhålla detta mycket mer i massmedierna. Drick mjölk så länge du lever. Det finns dock vissa som är laktoskänsliga men den gruppen är liten i Sverige jämfört med andra länder.

    SvaraRadera
  2. En majoritet av världens människor tål inte laktos. I Asien är det omkring 100 procent. Medan vi i Norden producerar mycket av enzymet laktos. Undantaget då finländare och samer (men de får ändå D-vitamin genom kosten). Vi tål laktos för att vi länge har haft uppfödning av kor och för att vi har druckit mjölk i generationer. Alla klarar att dricka lite mjölk (även laktosintoleranta) men alla kan också få ont i magen av för mycket mjölk. Lagom är alltid bäst!

    SvaraRadera
  3. Ett tips! http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/01/den-processade-mjolken-och-sjukdomar.html

    SvaraRadera