fredag 2 november 2012

Bidragsbluff på 20 miljoner

Landets största bidragsbluff har uppdagats i Sundsvall. Där fick en "handikappad" person (polisen vill inte säga om det är en man eller kvinna) ta emot 20 miljoner i bidrag under åren. 

Genom spaning har nu uppdagats att allt var bluff. Denna person är inte handikappad. Försäkringskassan är förtegen om detaljer men det framgår att en del är preskriberat.

Dock kvarstår en bluff på många miljoner. Han har lurat hela samhället, säger Petter Källman som utreder ärendet hos polisen. Men det behövs väl inte? Det räcker väl med att försäkringskassan blir lurad? Någon har uppenbarligen tipsat försäkringskassan om detta. Den bluffande kommer att bli åtalad för grovt bidragsbrott.

Borde bidragsbluffare någonsin få sina brott preskriberade?

Här har jag tidigare skrivit om bidragsbluffare.

9 kommentarer:

 1. Hoppas att du som journalist håller utkik efter ev. info om personens identitet/etnicitet och delger oss plausibla fynd. Dylika fall tenderar ju att omärkbart falla "i glömska" och ryckas bort från allmänhetens blickar, särskilt under vissa betingelser...

  Det skulle däremot nu inte förvåna mig, med tanke på "han har lurat hela samhället", om det faktiskt rör sig om SvenneBanan, som nu har blivit upplärd!
  Mvh Lady70+

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi lär få se. Det kommer inte att glömmas ett sådant stort bidragsbrott. Det har ju varit både damer och herrar som har begått sådana, fast den sista damen jag minns blev frikänd för hon förstod nog inte svenska tillräckligt och hade inte kunnat fylla i blanketterna rätt.

   http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.1748832-vasterasparet-friades

   Radera
 2. Det tyder på ett samhälle där det är för långt mellan avsändare och mottagare. FK vet inte hur mottagaren ser ut(?) och inte har kollen på personen. Eller; mottagaren är mkt duktig att spela och dölja ett fejkat handikapp. Han/hon borde få ett särskilt pris för att lyckats dupera/spela en roll som gått hem mkt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som skulle vara så bra att anhöriga själva fick vårda och att den handikappade fick anställa vem den ville har gjort det här möjligt. Tyvärr. Särskilt pris? Har bedragarna inte redan kammat hem detta?

   Radera
 3. Han/hon borde få ett pris som lyckats dupera FK och ev närsamhället med ett fejkat handikapp. Dock är det ett brott och skall bestraffas.
  Därtill bör ju FK kolla upp bidragstagare grundligare.
  En duktig "skådespelare" har avslöjats som kriminell. Bra!

  SvaraRadera
 4. En svensk man kan jag erinra mig som har blivit dömd. Han hette Lars Wallin och Linköpings tingsrätt dömde honom till ett skadestånd på 13,5 miljoner kronor. Han hade levt lyxliv i USA. Hans tre assistenter dömdes också. Han fick fyra års fängelse. Mål nr i Linköpings tingsrätt: B 2272-11

  SvaraRadera
 5. Här kan ni läsa om Lars Wallin.

  http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/rullstolsmannen-domd-i-hovratten-6201534-artikel.aspx

  SvaraRadera
 6. Omfattningen av denna humbug är högst sannolikt mycket större än vad som framkommit till dags dato.Det blir gärna så här i varje samhälle där bidragen är oöverskådligt många. Det har länge varit som så,att närhelst något nytt kommit i den vägen,en "reform" så har en del personers främsta intresse varit: hur ska man nu komma åt detta,också ? Var viss om att det kommer mera,mycket mera....och offentliggör man inte etniciteten vet ju alla mycket väl vid detta laget att det inte är Berra från Bagarmossen....

  SvaraRadera
 7. Nej, jag förstår inte heller. Jag är en sådan där otäck samhällsparasit, som det verkar som om alla vill stänga in på gruppboenden eller långvård. Jag är beroende av personlig assistans....
  För mig betyder det att jag, trots omfattande funktionshinder kan leva ett liv som alla andra. Jag kan vara hemma med min familj, barn mellan 6 och 12 år.
  Vara delaktig i politik och andra föreningar, åka med barnen till deras aktiviteter och vara delaktig i deras skolarbeten.

  Det ÄR INTE lätt att få assistans!!! Det fodras omfattande läkarintyg, ADL utredning m.m.
  Jag sköter min assistans via ett Kooperativ, dvs pengarna går direkt till dom, som betalar ut mina assistenters löner och betalar skatt och avgifter. Jag betalar så hög lön jag kan, eftersom jag vill ha duktiga assistenter som förhoppningsvis vill stanna länge hos mig. INTE EN KRONA kan gå "ner i mina fickor"!

  Ta bort assistansen, så kan ni lika gärna ta mitt liv också!

  SvaraRadera