onsdag 28 november 2012

Att tygla internet

Är det möjligt att reglera internet så att FN styr det? Eller ska varje land få ha kontroll över sina invånare via internet? Går det att reglera innehållet?

Stora frågor är på dagordningen när nu en tolvdagars konferens om internet drar igång nästa vecka i Dubai. Etthundranittioen medlemsländer ska dryfta frågor om internet och dess problem. Det handlar om att tjäna pengar på internet och att kunna kontrollera innehållet.

Ryssland vill att varje land ska ha stor frihet att göra vad de vill. Medan andra vill tjäna pengar på de som levererar internets innehåll. Arabländerna vill bestämma över sina invånare och ha kontroll.

Denna sammanslutning av medlemsländer - Internationella Teleunionen förkortat ITU - har reglerat telefontrafiken, men går det att reglera internet på samma sätt? Är det ens önskvärt?

Den förra konferensen om detta ägde rum 1988 då internet knappt var fött. Nu används internet snart av halva jordens befolkning. Eftersom det inte går att få bort Google eller Facebook och reglera dessa jättar så vill istället en del länder ta ut avgifter. Det vore väl varje finansministers våta dröm att kunna beskatta orden på internet?

Ryssland skulle vilja bli av med den infrastruktur på internet som befinner sig i USA. Istället ska makten över internet befinna sig hos stater. USA kommer att motsätta sig dessa förslag och likaså försöken att lägga avgifter på internets infrastruktur.

EU har sagt att det inte ska gå att reglera internet och att ingen enskild statlig eller internationell organisation ska få bestämma över detta nät. Meningen är att den fria informationen ska kunna flöda.

Det stora telefonbolaget AT&T i USA menar att eftersom teletrafiken går över internet så behöver inte detta längre regleras eller övervakas alls av staten. Kalifornien är den senaste staten i USA att ta bort all kontroll över telenätet eftersom detta anses gammalmodigt.

Detta innebar att staten USA inte längre kunde ställa krav på att näten skulle fungera överallt när stormen Sandy drabbade landet. Telefonbolagen var inte längre skyldiga att ha sin egen elförsörjning så att kommunikationen fungerade. Internet och mobiltrafiken slogs ut.

10 kommentarer:

  1. Internet ska självklart inte censureras som all annan media.
    Den fria värld vi påstås leva i existerar inte på långa vägar, allt censureras och vinklas i media och nu pågår en intensiv censurering av internet.
    Varför? kunskap är farligt!

    SvaraRadera
  2. Den svenska censureringen av media och kontrollen av det svenska samhället gör sverige till ett av de mest övervakade och kontrollerade staterna i världen.
    Implementeringen av det svenska kontrollsamhället har pågått sedan 30-talet och långsamt, snudd på obemärkt befäst sig i det svenska samhället. Kommunismen är ett faktum och den får dagens politiska partier att verka för ett och samma mål; totalitarism!

    Idag censurerar google mer än 11 miljoner siter, dessutom spelar dom in alla rörelser på nätet från deras användare.
    Listan kan göras lång över ingrepp i den enskildes integritet med hänvisning till "hatbrott" "barnporr" osv. Den enskildes dumhet spelar makthavarna i händerna samtidigt som fler vaknar och tycker att mycket numera är "konstigt" men dom kan inte beskriva vad.

    Att stänga ner "olämplig" information på internet för allmänheten är ett steg i deras kommunistiska agenda som genomsyrar den svenska politiken och samhället i övrigt. Den globalisering och nya världsordning många pratar om är redan ett faktum, i vart fall i de nordiska staterna.

    Staten sverige pekar ofta ut länder som "diktaturer" men är i själva verket en av de mest uttänkta diktaturer som finns.


    SvaraRadera
  3. @Anna Helena Rudberg
    Vad grundar du detta uttalande på?
    citat: Arabländerna vill bestämma över sina invånare och ha kontroll.

    För mig låter det inte alls som ett arabiskt fenomen utan mer ett simpelt försök till att manipulera dina läsare att tro detta uttalande bygger på fakta. Har du någon källa på detta uttalande?
    Ta en titt på den "svenska modellen" för det är just den du beskrivit. Hur beskriver du den? öppenhet? demokrati? frihet? osv.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är på g Martin! Tre kommentarer på kort tid. Källor finns det gott om. Araberna själv har slutit sig samman (17 stater) och har uttalat detta. Det är deras önskemål och det finns gott om sajter på internet som refererar detta. Tryck på de blå bokstäverna där uppe.

      "En grupp av 17 arabiska länder vill att samtliga internetanvändare världen över ska kunna identifieras." Citat från Svd:s artikel. Låter som kontroll tycker jag.

      Radera
    2. Citat från Svd:s artikel-skratt-
      Jo jag är på g!
      Även om detta PÅSTÅENDE skulle ha ett uns sanning så är det fråga för de arabiska staterna och ingen annan, eller har jag fel?

      Vi borde rikta kraft och energi att lösa våra egna problem istället för att utmåla andra stater som diktaturer. Vi lever själva i en av de värsta diktaturerna.

      Radera
    3. Stackars dej Martin som tror att vi lever i en diktatur! Det som man har som föreställning brukar manifestera sig som sanning runt omkring en själv. Så funkar världen! Du låter som du behöver gå i terapi. Och inte kasta ur dig vad som helst i kommentarer.

      Radera
    4. Jag lever i verkligheten och inte i förvanskad bild av hur vi i sverige lever i en fri demokrati.
      Jag behöver ingen terapi för att jag tycker annorlunda än dig, och jag kastar inte ur mig vad som helst i kommentarer bad endast om källhänvisning.
      Jag är av den uppfattningen att vi inte ska "hjälpa" andra stater att bli "demokratiska" för detta skall jag gå i terapi? Nej synd om den som inte kan se saker från andras perspektiv utan alltid måste ha rätt.
      Har fortfarande inte sett någon källhänvisning till att de arabiska länderna vill kunna identifiera internetanvändare världen över!
      För mig låter detta som ett sionistiskt påstående som tillsvidare saknar källa. En källa är för mig mer än ditt ord, och för din trovärdighet så borde du kunna hänvisa till källa.
      Beträffande ordvalet i mitt påstående om att vi lever i en diktatur så borde även du kunna skönja min ironi när jag skriver: en av de värsta diktaturerna;)

      citat: Källor finns det gott om. slutcitat.
      Nåväl, fram med dessa källor.




      Radera
    5. Gäsp! Jag blir bara trött av så mycket aggressivitet. Källorna finns där! Jobba lite själv. Ha en bra dag annars i det vackra snölandskapet! Tagga ner!

      Radera
    6. Jag är inte aggressiv dock förundrad över ditt påstående, som om det stämmer förvisso är anmärkningsvärt men varken mer eller mindre.

      Var finns källorna? ursäkta min upprepning som inte alls är aggressiv utan snarare väldigt nyfiken.
      Jag förbehåller mig rätten att ifrågasätta det jag läser, än så länge är det inget "hatbrott" att be om källa för en artikel. Det är ditt val att välja vad du vill skriva om och läsarens val att kommentera och ifrågasätta om så önskas. Ironiskt nog bör du "förmoderera" din fria blogg så att du slipper bli trött på läsare som önskar se källa för dina påståenden.

      Ha en underbar dag!


      Radera
    7. Nu taggade du ner! Så bra. Jag orkar inte jobba åt dig och vill det inte heller. Ha en trevlig vinterdag!

      Radera