fredag 9 november 2012

Anna hittad!

UPPDATERAT
Anna nio år som försvann i går morse på väg till skolan i Örgryte i Göteborg är hittad. Det var Missing People som hittade henne.

Hon hittades nära platsen där hon försvann och sade hej då till sin storasyster. Missing People har haft 500 personer ute och letat under natten. Hon var borta i drygt 18 timmar innan hon hittades igen.

Anna är vid liv och var tillsammans med en okänd man när hon påträffades. Polisen uppger att hon är återfunnen och även hennes moster bekräftar detta. Hon är återförenad med sina föräldrar.
9:18
Straffet för människorov varierar stort mellan fyra år och livstid. Det beror av omständigheterna. Men när det är ett barn borde straffet bli högt. Här är en dom från augusti i år. Den här unge mannen i 20-årsåldern är uppenbarligen störd och såg förmodligen den lilla flickan som en docka han kunde röva bort.
10:53
Mannen som är 24 år är nu anhållen för människorov enligt polisen.
18:12
Han beskrivs som naiv, godtrogen och barnslig. Efterbliven? Han har stulit tidigare. Inte farlig enligt en vän. Men någon som inte begrep att han skadade flickan när han rövade bort henne? Han kan ha hållit henne gömd i en källare som han hade tillgång till. Vilken diagnos har han?
10.11.2012
Enligt Annas pappa skulle hon aldrig ha följt med frivilligt. Men 24-åringen har en historia av att plocka på sig saker. Han har stulit allt möjligt och det gick inte att lita på honom säger hans vänner. Och advokaten försöker naturligtvis bortförklara det mannen gjorde mot flickan. Det var inte människorov för han hade inte det uppsåtet. Nä det är naturligtvis synd om honom som bara följer sina impulser. Sic!
11.11.2012
Det finns många versioner av hur det gick till när flickan hittades av Missing People. Enligt DN var det en kvinna som gjorde det och fast mannen uppgav att flickan var en pojke och hade pojknamn och flickan själv sade ett pojknamn när hon blev tillfrågad så var det något som inte stämde. Hon hade nagellack på sig. Och när de omkringstående drog av hennes luva såg de att det var en flicka.
16:10
24-åringen begärs häktad för människorov. Fast hans advokat har försökt att förringa brottet och menat att det inte fanns något uppsåt. Nä han tog henne bara. Ja ja det är väl tillåtet? Ifall man inte har något sexuellt motiv? Nej det är det inte. Detta var ett barn. Det är ett grovt brott. Häktningsförhandlingen är i morgon.
12.11.2012
24-åringen är nu häktad på sannolika skäl för olaga frihetsberövande. Detta är ett mindre grovt brott än människorov och straffas med fängelse i lägst ett och högst tio år. Är brottet mindre grovt döms till böter eller fängelse i högst två år. Vi får väl hoppas att det anses grovt.
29.11.2012
Han anses nu vara psykiskt störd och behöver genomgå en stor psykiatrisk sinnesundersökning. Så tråkigt med alla galningar som är ute på stan. Varför får de inte vård?
1.2.2013
Här är fortsättningen på historien. Åklagaren har begärt att han ska dömas för människorov. Han hade tänkt att sälja henne sexuellt har han sagt. Och han har hotat att döda henne. Han har konstaterats att ha Asperger men är inte så psykiskt störd att han inte kan få fängelse.
24.2.2013
Mannen döms till två års fängelse.


7 kommentarer:

 1. En otäck historia det här, och gudskelov att nioåringen kom till rätta.
  24-åringen blev, vad jag förstår, misstänkt tämligen omgående, och (här fortsätter det otäcka) det blev snabbt en lynchstämning på platsen och polisen fick föra bort honom.

  Vad är det? Är det bara jag som associerar till händelser i till exempel amerikanska filmer och böcker, där den man anser vara skyldig hängs upp i närmaste träd? Sådana scener vi med rätta avskyr när vi ser dem på bio eller teve eller läser om dem.
  Ja, jag förstår att känslorna kan fara iväg med en, särskilt om man i en mer eller mindre uppjagad situation varit ute halva natten och gått skallgång efter en liten flicka. Men därifrån till att genast försöka ta rätten i egna händer?

  Jag hoppas verkligen att ledningen för Missing people ser till att diskutera det här med sina frivilliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tro inte på allt som står i tidningar. Klart att folk kan bli arga men inte sjutton är det som i amerikanska 1800-talet (filmerna och böckerna baserar sig på verkligheten). Mannen skulle naturligtvis inte vara kvar på gatan utan poliserna skulle föra bort honom. Jag vet inte varför DN skriver så där. Dessutom är det oklart om det var 24-åringen eller en pressfotograf som vreden riktades mot. Det var folk som var där som gick därifrån för det var gruff med en fotograf. Rubriksättarna på DN tog i en smula.

   http://www.dn.se/nyheter/sverige/lynchstamning-nar-flickan-hittades

   Radera
 2. Gärningsmän bortförklarar sig alltid och blåljuger för att rädda sitt skinn, oavsett hur osannolikt så ljuger de allt de kan, sen att rätten/media/allmänhet går på det ibland gör det inte till att de talar sanning. Det finns ALDRIG någon bortförklaring till att kidnappa ett barn på väg till skolan och hålla det fången!! Hur svårt ska det vara?? Inga motiv….nja varför skulle en vuxen man kidnappa en liten flicka och hålla henne fången? Vi har väl sett tillräckligt många fall där pedofiler fått tag på barn och inte i alla fall har det slutat lyckligt att flickan återfinns levande och gärningsmannen grips på bar gärning. Tack och lov för en uppmärksam kvinna från missing people annars kanske mannen lyckades smuggla ut flickan från området i förklädnad och vem vet vad rubriken varit då? 9 årig flicka återfanns…..gärningsman saknas…..
  PS: Varför ska man inte få bli arg när man ertappar en man som kidnappat ett barn som framför ögonen på en försöker dölja det och smuggla iväg henne?? När media skriver lynchstämning så är det inte högafflar och snaror det är Svenskar som med rätta höjer lite på rösten och är lite arga för att nån kidnappat en liten flicka...
  //Pelle  SvaraRadera
 3. Även jag är lättad över att flickan kommit tillrätta. Men varför klagar så många på skolan, vill föräldrar inte själva ta något ansvar? Den som har vårdnaden om ett skolpliktigt barn skall se till att barnet fullgör sin skolplikt. Så står det i vår skollag. Därför är det föräldrarnas skyldighet att se till att barnet kommer till skolan. Att släppa iväg barnen och hoppas att skolan kontaktar föräldrarna prompt om barnet uteblir är knappast försvarbart. Skolan vet ju inte att barnet gått hemifrån och på många skolor är det vanligt att barn uteblir. Låt oss tänka att skolan omedelbart kontaktade föräldrarna så snart ett barn inte var närvarande och inte var anmäld som frånvarande. Det skulle kunna vara sen ankomst, läkarbesök, toalettbesök, börjat prata med en kompis som börjar senare, ja det finns så många anledningar som inte är "farliga". Föräldrar skulle gå i taket om skolan kontaktade dem varje gång en unge saknades. Skulle vi dessutom kräva att skolan följer upp all frånvaro prompt och löpande höll föräldrarna underättade skulle de behöva öka personalen på våra skolor och kommuner. Men det skulle naturligtvis vara intressant om en skola regelmässigt skickade ett sms till föräldrarna om ett barn saknades när en lektion börjar. Dagens teknik möjliggör detta, det behövs ju bara en knapptryckning på en enkelt konstruerad iPadapp och alla involverade skulle då meddelas i realtid. Det skulle vara vara intressant att få ta del av debatten om detta införs. Kanske detta skulle resultera i att fler elever alltid kom i tid? Skulle föräldrarna gå i taket för alla "ofarliga" sms och kräva att skolan söker själv innan föräldrarna störs? Vad skulle datainspektionen säga, skulle detta störa barnets intergitet? Vad skulle rektor säga om kostnade för nya iPads för registrering av elevers närvaro?
  Jag tycker att det skulle utvecklas en skolapp där all frånvaro, sena ankomster, etc automatiskt registreras och där alla berörda informeras on the fly.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min erfarenhet från mina egna barn är att jag alltid skjutsade dem till skolan. De gick fem kilometer eller någon mil hemifrån. Naturligtvis såg vi föräldrar till att de kom fram och också hem. Och skolan höll alltid reda på barnen. De rapporterade minsta lilla och var mycket upprörda när barn tex påträffades rökande bakom skolan. Eller när de uteblev från lektioner. Själva höll vi också kontakt ifall barnet hade missat något. Men både föräldrar och skolor är olika naturligtvis och har olika standard.

   Radera
 4. Ah jag hade fel det är tydligen synd om gärningsmannen(oväntat av en som kidnappar barn), det är tydligen även inte utan kritik att allmänheten hjälper till för det är ju polisens jobb.(som att det inte kan finnas frivilligorganisationer med du och jag som hjälper till att leta). På DN och Svd så haglar ursäkterna över gärningsmannen, han var tydligen sjuk av nåt slag, han ville ha en lekkompis, han ville inte skada henne (beror ju på vad han menar med skada att kramas lite är ju inte att skada), han TOG HAND! om (nja snarare kidnappade) henne i 19 timmar, hans föräldrar var hemma under tiden?? (suck ja men då är det ju som sig bör), han ville lämna tillbaka henne till familjen (näää han hade ju förklätt henne och hittat på en historia som hon skulle dra), det var en impulshandling (men vilken vettig 24 åring har extra barnkläder hemma som passar en 9 årig flicka?). Med så mycket ursäkter för gärningsmannens fördel måste det ju då vara ok att låna henne ett tag??? Varför skriver tidningarna inte om skräcken familjen och 9 åringen måste känt när deras lilla flicka försvann och återbördades enbart pga att en tjej från Missing People inte gick på gärningsmannens lögner och inte släppte iväg honom? I Sverige är det svårt att veta vad som är rätt och vad som är fel..

  Kidnappare = fel (även om de självklart är sjuka i huvudet)
  Familj och barn = offer (ska tas om hand av Sverige på bästa sätt)
  Missing people = Hjältar (ja jag vet att det är fult med hjätar här i Svedala, men det är dom faktiskt de är det hjärta som Sverige borde ha för de som drabbas. //Pelle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen för att han är ett adoptivbarn från Thailand. Det är synd om alla adoptivbarn. Och han kommer att få ett lågt straff. Eller en diagnos som gör att han får vård. Förmodligen.

   Radera