lördag 19 maj 2012

Vattenkraften är lömsk

UPPDATERAT
Rolf Kummu måste snart länsa källaren och har rott omkring vid broderns hus de senaste dagarna. Han är 50plus och ett par gånger per sekel blir snösmältningen så häftig att den svämmar över stränderna ordentligt. Det blir en klass 3-varning.

Lärdomen kanske är att inte bygga så nära varken sjö eller biflod, men om tio-tjugo år är det väl glömt. Själv bor jag 300 meter från havet och ser fram emot att få sjötomt någon gång. Om prognoserna stämmer om klimatförändringar och havsnivåer.

Det går absolut inte att hedja vatten. Det märkte vi när grannen lyckades proppa igen diket utanför tomten så det svämmade över. Vatten går rakt igenom marken och söker sig till de lägsta markområdena. Det råkade vara under vårt hus. Dock står det på plintar, utan källare. Så det gick bra den gången.

Rolf Kummus hus ligger 65 meter från vattnet, men nu har avståndet krympt med mer än hälften. Och vissa av hans uthus är översvämmade.
20.5.2012
Men det blir inte värre än så. Snön har smält och blivit vatten och det rinner bort. 

5 kommentarer:

  1. Du lär knappast komma närmare havet med din tomt om den ligger här i Sverige.
    Vi har haft en landhöjning i tusentals år, och även om den stadigt avtagit så kommer den att fortsätta i flera tusen år till.
    Om du flyttar någonstans där landmassan sjunker (om en landplätt stiger så sjunker någon annan) så kan du kanske få se en kustlinje som kryper närmare huset.

    Donk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej det var lite ironiskt skrivet ;) men det går sällan fram om man inte skriver så här ;) Skåne sjunker väl... får väl satsa på en tomt där då. ;)

      Radera
    2. Nja, Skåne står ganska still. Det varken sjunker eller stiger så det märks. Men kusterna eroderar i stadig takt, så om man har strandtomt idag kan man bo i havet i framtiden.
      Södra Danmark, Tyskland och Polen sjunker långsamt om du är intresserad av att se domedagen nalkas.
      Perfekt vore att bo på en rejält hög och brant granitklippa i skärgården. Man slipper oroa sig för översvämning eller att det blir längre till stranden. ;)

      Trevlig helg
      Donk

      Radera
    3. Skåne sjunker enligt Wikipedia och Stockholm, Mälardalen har landhöjning à la 4 mm per år, inte så mycket. Domedagen tror jag inte på... någonstans alls egentligen. Finns med i min nya bok i höst eftersom den delvis handlar om mayaindianer. Här där vi bor har det varit hav. Bor på tidigare havsbotten. Trevlig helg du också! :)

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Postglacial_landhöjning

      Radera
    4. Wikipedia kan vara bra så länge man inte litar på den för mycket. De har en artikel under "landhöjning" där det påstås att "nollgränsen" går vid Skåne/Norddanmark ungefär.
      Men kolla vidare. Och lita inte på enskilda uppgifter, speciellt inte från mig. ;)

      Må gott
      Donk

      Radera