måndag 21 maj 2012

Näktergalen lever!

Jag var uppe i den första glimten av morgon i morse vid tvåtiden. Då sjunger näktergalen först av alla fåglar. Den bor i snår av hägg och balsampopplar nere vid havet och hörs drillande, kluckande och med avslutande knorrar i en fyllig ton. Så förtjusande underbart vackert. Jag förstår att kejsare ville spärra in den lilla fågeln förr i tiden.

På 50-talet fanns denna oansenliga fågel också vid Sickla Sluss i Stockholm. Gör den det fortfarande? Nu när Södra länken passerar där? Där var det liknande växtlighet. Det står på nätet att den skönsjungande sorten inte finns i Sverige. Visst gör den det. Men människor, som har hört den avslöjar inte dess boplats.

Och måtte den få ha kvar sitt revir nere vid havet. Ibland gör "utvecklingen" att vi människor tar bort all möjlighet för fåglar att få fortsätta finnas.

Efter någon timme hade många andra fåglar vaknat och den hördes inte lika tydligt längre. Värst var måsarna, som skrek. Det finns många ljud i vår herres hage. Här kan ni höra lite av hur den låter, fast det är blekt mot hur det är att höra den i den moltysta natten.

Fågeln är en symbol för diktare och sångare. Jenny Lind kallades den svenska näktergalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar