tisdag 8 maj 2012

Grekland mot kaos

Det verkar vara svårt att bilda någon regering överhuvdtaget i Grekland sedan de traditionella partierna Ny demokrati och socialistpartiet Pasok gick bakåt till knappt 19 procent, respektive 13 procent av väljarrösterna.

Vänstern skulle kunna regera, men de olika partierna är djupt splittrade och högern med ultranationalistiska Gyllene Gryningen är för främlingsfientligt, för att det ska vara möjligt med regeringsmakt. Högerledaren Antonis Samara har redan kastat in handduken.

Nu blir det den radikala vänsteralliansen Syriza, som får försöka. Men Grekland är djupt delat mellan olika riktningar, som ser EU som boven, som försöker tvinga Grekland till nya besparingar redan i juni. Och samtidigt kollar så att landet sköter sig ekonomiskt.

Grekerna ser det som att Tyskland och Angela Merkel ännu en gång har tagit makten över deras land genom EU. Kaos hotar. En lösning en del ser är att söka sig mot Ryssland och Mellanöstern.

Det kan vara så att Grekland är på väg bort från eurozonen. Det finns en oro i världen nu runt denna valuta och den föll också mot dollarn efter valet.

Valet i Grekland och valet av ny socialistisk president i Frankrike är folkens sätt att visa missnöje med besparingar. Men finns det någon annan väg att gå? Grekland är ett land, som har misskött sig under årtionden. Men nu hotar nyval igen. Här har jag tidigare skrivit om detta fuskande land.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar