onsdag 16 maj 2012

Imamen tycker kärlek ska lösa misshandel

UPPDATERAT
Ja det kunde man väl tänka sig. Att kvinnor som frågar om råd i moskéer får råd som går emot svensk lag.   Moskéerna får stöd antingen av staten eller kommunen och ska då följa svensk lag, inte någon sharia eller sitt eget godtycke. Vad imamen menar att Allah vill.

I Sverige finns de här moskéerna: Fittja moské, Sankta Katarina kyrka, Malmö, Stockholms moské, Strömsunds moské, Umeå moské, Uppsala moské, Imam-Ali moskén, Trollhättans moské, Malmö moské, Märsta moské.

Uppdrag granskning har besökt dem eller ringt till dem i programmet som sänds i kväll klockan 20. Majoriteten gav råd, som går emot svensk lag. Deras män har rätt till sex, till att gifta sig med fler kvinnor, till att slå sin fru. Och hon ska inte polisanmäla.

Det är naturligtvis en sorglig historia att se Sverige tillbakaflyttat århundraden i tiden med hjälp av stat och kommun. Och när man ser det där kan man också begripa att det behövs en kvinnorörelse. Verkligen.

Så deprimerande när jag och andra skapade ett paradis för kvinnor i Sverige redan på 1970-talet. Och nu är vi tillbaka till medeltiden. I organiserad form. Stackars människor!

Andlighet är fantastiskt tycker jag, för vi har alla själar, medan religion är åt helvete. När vi äntligen har lyckats att skilja kyrka och stat åt i Sverige, så ska samhället stödja sådan här verksamhet. Man blir helt förtvivlad.

Erik Ullenhag, integrationsminister, vill ha en svensk imamutbildning. Ja det vore väl bra. Låt det bli början till en jur kand. Så att de som rådgiver vet vad som är svensk lag.

Jag försökte kommentera på SVT Debatt eftersom de diskuterade detta, men det var stört omöjligt att få in någon kommentar. Mycket förvånande. Allt jag skrev ströks. Så jag satte mig och skrev ett mejl till Eva Hamilton, som är chef för Sveriges Television. Så här skrev jag:

Hej!
Har ägnat en del av morgonen åt att försöka kommentera på SVT Debatt. Men det är stört omöjligt att få fram en endaste kommentar utan att den blir struken. Vad beror detta på? Finns jag med på någon konstig lista, som säger att jag inte har yttrandefrihet på den sajten. Eller vad handlar detta om?

Vad jag än skrev vare sig det handlade om att tycka att skribenten var balanserad eller att vädret var grått idag, så ströks detta. Varför? Är det för att jag skriver under eget namn? Jag förstår verkligen ingenting. 

Har du någon förklaring?

Med vänliga hälsningar
Ann Helena Rudberg
journalist och författare14:34
Jag fick min 60:e följare av bloggen där uppe. Tack Ragnar Jellback! Tack alla ni som följer min blogg!

4 kommentarer:

 1. Religösa samfund borde få bedriva sin verksamhet på samma sätt som all annan ideell verksamhet. Samma stöd och samma regler. I praktiken innebär det stöd till bl.a. barn och ungdomsverksamhet, kultur mm. Även svensk lag borde gälla på samma sätt.

  Nu vet jag inte vad som händer om ledaren för frimärksklubben förespråkar bigami. Jag gissar ingenting. Så - om man har denna friare syn på vad religion är (dvs en ideell verksamhet) så kanske uppdrag gransknings undersökning är ett slag i luften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden mellan frimärksklubben och en kyrka är att ordföranden i frimärksklubben framför sina personliga åsikter medan i en kyrka så är medlemmarna underställda präster och imamer, som tolkar vad Muhammed, Allah och Gud vill. För bedrövligt att sådant ska ha bidrag. Och det ska det naturligtvis inte ha om det bryter mot svensk lag. Det är kriminellt. Tråkigt att man ska behöva säga det.

   Radera
 2. ann helena, det du framför håller jag med om till 100%
  det sorgliga är ju att myndigheter , politiker och även journalister vet vad som pågår men låtsas som det inte är något problem, man tycker ju att feminister borde gå i taket vid detta jätteproblem men jag ser och hör ingenting, tack till svt som man kanske får ompröva om dom orkar fortsätta i samma stil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste till grävande journalistik och det har de flesta medier inte råd med. Dessutom är politiker, myndigheter och journalister tätt lierade i det här landet. Har de alltid varit.

   På så vis fungerar ofta inte den tredelning, som det är meningen att det ska vara i maktsammanhang. Journalister är den tredje statsmakten som ska granska de båda andra: regering och riksdag.

   Alla vet vad som pågår, men detta släpar efter därför att vi ser religion som något särskilt. En privatsak. Man ska få tro på vad man vill. Men när dess anhängare bryter mot lagar, så måste det ju påtalas och det gör Uppdrag granskning i kväll i SVT.

   Feministerna har valt att betrakta män som fienden. Och alla män dras över en kam. Svenskar är lika med talibaner. Det är enligt feministerna ett problem, som är strukturellt och inbyggt i alla män. De är födda till förtryckare vilket land de än bebor. En ytterst märklig människosyn. För denna syn medför ju att alla kvinnor är offer. Är detta verkligen sant?

   Radera