torsdag 10 maj 2012

ADHD lika med omognad

Nä det tror jag inte på. Själv började jag skolan som sexåring och det har ett av mina barn också gjort. Jag mamma, han pojke. Inte har vi fått ADHD inte. 

När jag började skolan var det ett test först. Jag minns det ännu. Där satt jag i bänken och ett par fröknar kollade mig. Mamma var med. De skulle se om jag var skolmogen. Det var jag. Jag fick godkänt. Sedan växte jag upp i värsta samhället på den tiden, södra förorterna till Stockholm, med en överfull skola, där pojkarna slogs på skolgården. Medan vi flickor lekte ringlekar.

Allt började hemma på den tiden. Det fanns inga dagis och inga psykiska diagnoser på barn. Barn var barn helt enkelt och pojkar slogs och flickor lekte med dockor. Herregud vilka tider. Jag hade en klasskamrat som var hjärtsjuk, men det gick det inte att göra något åt, utan hon slapp gympan bara för hon kunde inte anstränga sig som vi andra. Det bara var så.

Livet var mycket enklare på den tiden. Fast någon annan av mina klasskamrater gick med benskenor, för hon hade fått barnförlamning, polio, som det inte fanns vaccin emot när jag var liten, men det var inget vi reagerade över, för livet var bara så.

Omogna pojkar? Jo de var väl alltid det. En annan sort än vi flickor. På konfirmationskortet jag har från kyrkan så ser flickorna hur mogna ut som helst medan pojkarna på den tiden såg ut som de barn de var.  Flickorna gick sedan ut i arbetslivet strax därpå och pojkarna blev springsjasar eller något annat innan de gjorde lumpen. Där fick de mogna till.

Men nu är allt skolans fel, som inte tar hänsyn till individen. Vilket snack! Nä det handlar väl om att barn ska skolas in i samma fålla ända från bebistiden. Och jag har märkt på min yngste son att han var så trött på korvgrillning i skogen och att lyda fröknar när han gick på högstadiet. För det hade han gjort sedan han var liten. Det var det enda han mindes. Han ville gå över till något nytt, något annat, ville själv komma med förslag. För det fick han också göra redan på dagis och han skrev långa uppsatser redan i trean.

Men när han kom med förslag på syslöjden på högstadiet blev han tillrättavisad. Han skulle göra som fröken sade. På högstadiet. Han gick från skolan den dagen och återvände inte. Kadaverdisciplinen hade plötsligt kommit tillbaka när han blev tonåring. För de var ju så stökiga de där tonåringarna. Inte undra på att de gör uppror. För femtio år sedan fick de ta ansvar och börja jobba och tjäna pengar. Ja, ja det är inte modernt längre.

Alla ska göra som överklassen gjorde då, ligga vid universitetet och bli något. Men de som redan är något då? Hur ska de göra?


5 kommentarer:

 1. Statistik, statistik o jävla lögn!!!!!!!!

  SvaraRadera
 2. Du har en förlegad synd på både livet, ADHD och skolan. Du har även misstolkad artikeln. Gör om gör rätt. Tänk om, Tänk till!

  SvaraRadera
 3. kära anonym förklara är du snäll. Jag är bara en dum vit kvinna, som inte fattar något. Säkert lite åderförkalkad också eftersom jag snart fyller hundra år (eller hur mycket det nu var har glömt). Du verkar så militärisk och underbar, som svänger dig med såna ord som gör om, gör rätt. Puss och kram på dig.

  SvaraRadera
 4. Tyvärr misstänker jag att NÅGRA som fått diagnosen ADHD har en lindrig alkoholskada. Det liknar nämligen ADHD. Men ingen frågar mammorna om de drack under graviditeten.30% av gravida lär göra det om undersökningar har rätt.

  SvaraRadera
 5. alkoholskada ?
  Tror snarare att ADHD ökar risken för missbruk och stort alkholintag.
  Inte att alkohol orsakar ADHD
  Tror inte heller att ADHD är någon "sjukdom" Det har ju funnits med i alla tider...

  SvaraRadera