söndag 4 december 2011

Faderslöshet farligt

UPPDATERAT

Kan man dra den slutsatsen av Anders Behring Breiviks uppväxt? Ingen vet riktigt ännu. Men han växte upp tillsammans med sina mamma och halvsyster plus sin styvfar.

Detta i den fina motsvarigheten till Östermalm i Oslo. Kan man dra någon slutsats av detta? Han befann sig i ett matriarkat enligt honom själv och uppenbarligen har han haft mycket problem med sin sexualitet.

Nu har polisen varit i San Diego i USA och förhört hans halvsyster och detta förhör består av 50 sidor, men kan inte användas som bevis i rättegången, för hon själv vill inte bli inblandad i denna.

Nästa stopp är i Frankrike där hans biologiske far Jens Breivik bor och kanske ska också styvfadern Tore förhöras. Han bor i Thailand.

Detta är ett annat familjedrama än Ibsens Ett dockhem skrivet 1879. Som samhälle har vi knappast kommit länge än så. Kvinnor ska förverkliga sig, arbeta, för det gynnar samhällsutvecklingen och den enskilda kvinnan.

Helt klart verkar det ha varit brytningen med fadern i tonåren, som har påverkat Breivik mest. Han hade en graffitiperiod och säger att fadern tog avstånd från honom. Hans bäste vän var från Pakistan, men det blev till en brytning också med honom, när pappan inte längre hade kontakt med Breivik.

Tonåren är avgörande för en människas utveckling och åldern sexton år är värst för pojkar. Då kan de gå snett. Breiviks mamma Wenche är sjuksköterska och har haft en extrem kvinnlig roll i omhändertagandet av sin son ända tills massmorden i somras.

Att förklara Breivik paranoid schizofren verkar vara Norges sätt att slippa ta itu med detta. Att säga att här är en individ som har gått så snett i livet, för han var uppfostrad av två föräldrar som tyckte om socialdemokrati och dess värderingar. Det går inte.

Själv har Breivik insett att en diagnos ger honom vissa möjligheter. Han har ändrat sig från att bli upprörd över den. Ja det kan vara så att han blir fri efter tre år, om han verkar frisk då. Fast det är inte särskilt troligt, utan han kan överföras till fängelse om han framträder som normal.

Redan den 24 juli i år uttalade sig professorn i rättspsykiatri Sten Levander om de olika mentala aspekterna av denne gärningsmans hälsa. Omkring 20 000 lider av vanföreställningar i Norden och paranoia är inte behandlingsbar, säger han.

I vårt land döms många till vård, för att socialdemokraterna slog in på den vägen för drygt hundra år sedan, enligt Sten Levander. Breivik fick mycket låga poäng på det test som norrmännen nu genomförde, vilket säger att han är mycket sjuk och farlig för allmänheten.

Polisen i Norge vill prata med fadern i Frankrike för att eventuellt utröna om faderns övergivande av sina barn beror av en okänslighet hos fadern, som är genetisk (fast han ville ju ta hand om sonen, när sonen var liten). Han sade ju att det hade varit bättre för sonen att ta livet av sig efter dåden. Och vad betyder detta då för ett samhälle som Norge? Varför klarade sig pappan ifall han har denna genetiska defekt, men inte sonen?

Psykiatern Ulf Åsgård, som har stor erfarenhet av behandling av psykiskt sjuka och som har läst utredningen, säger att Breivik inte är schizofren.

5 december 2011

Statsminister Jens Stoltenberg säger att han förstår att diagnosen upprör.

– Rättsväsendet kommer att se till att han hålls ansvarig och att vi andra skyddas ifrån honom, säger statsministern.

8 kommentarer:

 1. Jag är ingen expert på juridik men om det anses att han vid tiden för brottet var så galen att han inte kan hållas ansvarig har jag svårt att förstå hur han senare skulle kunna överföras till fängelse om han (mot förmodan) skulle tillfriskna. Var han verkligen galen bör han väl rimligen släppas fri om han blir frisk, eller hur? Barn under 15 år brukar inte anses ansvariga för sina handlingar och detsamma bör gälla för den som är vansinning. Rent praktiskt spelar detta antagligen ingen roll eftersom Breivik är så förryckt att jag har svårt att tro att han någonsin skulle kunna tillfriskna. I så fall finns realistiskt sett inget alternativ till förvaring på livstid på någon rättspsykiatrisk institution. //Bonnläppan

  SvaraRadera
 2. Bonnläppen: Norge har inte samma rättssystem som vi. Juridiska system behöver inte vara totalt logiska, utan ska skydda medborgarna. Och Breivik kan hållas inspärrad även om han anses frisk, för att han anses vara en fara för det norska samhället.

  SvaraRadera
 3. Ann Helena: Som jag förstått saken är han farlig just för att han inte är frisk. Vore han frisk skulle han väl inte utgöra en fara för samhället? Med detta vill jag inte påstå att han någonsin bör släppas fri. Min personliga bedömning är att han antagligen måste sitta inspärrad resten av livet just därför att han är obotligt sjuk på ett sådant sätt att han utgör en allvarlig fara för allmänheten. Men om man leker med tanken att han faktiskt blev fullständigt och permanent botad från sitt vansinne, skulle det då inte vara orimligt att sätta honom i fängelse och behandla honom som en förbrytare som måste ta ansvar för sina handlingar?//Bonläppen

  SvaraRadera
 4. Bonnläppen: Även som botad kan han anses vara farlig för samhället. Nu fick han 2 poäng på farlighetsskalan av 100 (100 är totalt ofarlig) innebärande att han är extremt farlig för samhället och 23 p av 100 på skalan om han var farlig för sig själv (vilket innebär att han aldrig kommer att kunna sköta ett jobb och har mycket svårt att skaffa sig vänner).

  Det finns exempel på att detta har gjorts tidigare: mentalsjuk som blivit frisk överförs till fängelse i Norge. De flestas bedömningar är att han aldrig kommer att komma ut, vare sig som frisk eller sjuk.

  SvaraRadera
 5. Schizofreni är en hjärnsjukdom, en skadlig förändring i hjärnans signalsystem, har inget med faderslöshet att göra. Tur är det, för om förklaringen var faderslöshet skulle vi se tusentals Breivikar gå bersärk varje år, och det gör vi inte. MEM, han har knappast iscensatt det här själv, någon utifrån har utnyttjat honom i hans sjukdom. Och där kan du faktiskt ha RÄTT!
  Hans faderslöshet gör honom förmodligen mer sårbar för en påverkande fadersfigur som vill styra honom. Jag tror du är något på spåren.

  SvaraRadera
 6. jolitestkonto: Okej vi får se om den rättsmedicinska kommissionen är ense om diagnosen och om domstolen är det.

  http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.786950-breivik-kan-domas-till-evig-vard

  Det är dock inte så att han verkar ha blivit särskilt utnyttjad.

  SvaraRadera
 7. Man undrar onekligen hur många av hans politiska sympatisörer som delar hans sjukdom och inte fått någon diagnos. Begreppet mörkertal har väl aldrig varit mer träffande...

  SvaraRadera
 8. Tyvärr, troligtvis är han helt 100. Vad jag vet så har han klarat att fixa en teoretisk examen. Sedan har han visat på praktiska anlag... han har själv angett att han under sin uppväxt blivit överfallen 8(!) gånger under sin uppväxt i Oslo!!
  Av invandrare... Om det stämmer tror jag att det skapat en hatisk människa. Sedan blev det som det blev...

  SvaraRadera