tisdag 13 december 2011

Bomber och granater

Som kapten Haddock skulle ha sagt. Men i dag är det Lucia och jag vägrar att skriva om fler galningar som kastar sånt omkring sig. Även som att ett par tonåringar och en gammal dam strök med. Ha det så gott i himlen! Och jag hoppas ni slipper träffa terrorgalningen.

Själv har jag varit i den mycket lugna och fridsamma staden Stockholm i dag och träffat min kära väninna Gitta Magnell och fått hennes nya bok (jo hon är syster till Ola). Det är en bok som handlar om hennes barndomshem utanför Kalmar: Skälby Kungsgård.

Denna gård har ägts av Gustav Vasa och det är en mycket gammal kulturbygd runtomkring, där numera Kalmar har ätit sig inpå knutarna och de bördiga åkrarna förstörts av sådant som industribyggnader i Hansa City.

Denna gamla gård är i dag omsluten av motorvägar och rondeller. Det tidigare vita, numera gråmålade huset ligger till höger vid uppfarten till Ölandsbron.

Jag har ännu inte hunnit läsa boken, bara en liten början av den på vägen hem med bussen. Men jag ska skriva mera utförligt om den, när jag har läst och begrundat.

Gitta Magnell har arbetat som anställd journalist på Dagens Nyheter mellan åren 1974-1994 och fortsatte att skriva där till år 2005. Numera bor hon själv åter i Kalmar och cirkeln är sluten. Hon och jag började samtidigt på DN då sommaren 1974 och vi har förblivit väninnor.

Boken heter Skälby Kungsgård en barndomsberättelse, författare Gitta Magnell. Ni hittar den på Sivart Förlag om ni trycker på de blågröna bokstäverna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar