fredag 2 november 2012

Vem ska vi skylla på?

UPPDATERAT
Dödssiffran stiger i USA efter översvämningarna och den stora stormen Sandy. I Sverige kallades en av de största stormarna Yrväderstisdagen. Men det var på 1850-talet då vi hade kontakt med livet och döden. Ungefär lika många dog då i Sverige som nu i USA.

Men varje dödsfall kan den här gången skyllas på någon. Vem av presidentkandidaterna är mest skyldig? Jo det borde vara landsfadern Barack Obama. Men han har uppfört sig exemplariskt och kramat om människor och suttit på huk och pratat med offer.

Om svenska medier fick bestämma så skulle valet redan vara avgjort. Allt blir bra här i världen bara Obama får fortsätta en period till. Det är en nostalgisk längtan efter ett sagoaktigt slut som önskas: och så levde de lyckliga i alla sina dar.

 I verkligheten är det fortfarande jämnt mellan de båda och Mitt Romney kan stå som segrare på tisdag. USA är inte Sverige. Där finns det valfrihet vilket har inneburit att människor bosatt sig i låglänta områden längs kusten mot Atlanten.

De kommer att fortsätta att göra så. Också Jacqueline Kennedy hade ett hus vid stranden av Atlanten vid Martha´s Vineyard, Cape Cod, Massachusetts. Där omkom hennes och president Kennedys son John F Kennedy jr när han flög dit för ett bröllop. Havet tog honom, hans fru och svägerska.

Atlanten är inte att leka med och det kommer fler stormar med epitetet monster. Varje gång kommer människor att ha byggt på stränderna. Det kollektiva minnet är kort.

När Glenda Moore skulle lämna  South Beach, Staten Island så sveptes hennes båda pojkar 2 och 4 år gamla bort. Husen där trängs ned mot den platta sandstranden och bukten är som gjord för stora vågor. Fjorton människor drunknade i Staten Island. Mer än tjugo har nu påträffats döda.

Det är ett farligt ställe att bebo, men allt kommer att byggas upp igen. Det har presidenten lovat. Dyrast är att bo närmast stranden. Havet betyder frihet inte död.
3.11.2012
Och så ställer de in maraton i New York. Först skulle de genomföra detta, men nu har borgmästare Bloomberg gjort en helomvändning. Bara hälften av bensinstationerna fungerar i New York och i New Jersey och nästan fyra miljoner hushåll är fortfarande utan el.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar