fredag 9 november 2012

Okunskap hos Bengt Westerberg

Han har fortfarande inte begripit att det var en politisk utrensing av Tintin som Behrang Miri stod för på Kulturhuset. Behrang Miri som är så ung och grön (fast han har bott här sedan han var liten) att han trodde att det gick att använda diskrimineringslagen och låta den bestämma över böcker.

Behrang Miri hade inte fattat att vi har yttrandefrihet i det här landet och att man inte kan rensa ut böcker som var skrivna i ett annat årtionde för att han ansåg att de var rasistiska. Det var en politisk utrensning av dessa album han tänkte göra. Dock skulle han satsa på Astrid Lindgren. Henne tyckte han om. Men hade således ej läst tillräckligt för att förstå att Pippi Långstrumps pappa var negerkung i Söderhavet.

Nu faller Bengt Westerberg i samma fälla och menar i sin utredning att han vill sätta lärarna på skolbänken igen för att de inte begriper när det är rasism i klassrummet. Allt kan dock numera klassas som rasism och sedan är det slut på diskussionen. Ungefär som att DN klassade förslaget om att k-märka "skogsturken" i Västerås som rasism. Nej det var det inte, men ett fullkomligt idiotiskt förslag från centern som dessutom avslogs i går kväll.

Bengt Westerberg anser att det är risker med att anordna "mångkulturella dagar" i skolan. Då uppmuntrar man exotisering liksom man gör med etniska föreningar. Svårt att då begripa vad han vill. Ta bort alla nationella föreningar? Även kurdiska och andra? Han svarar på frågan om svenskhet att det är mångfald. Främlingsfientlighet är att klumpa ihop människor och påstå att andra grupper har negativa egenskaper. Ja det låter som något man kan råka ut för dagligen också som svensk.

Han gillar att fråga taxichaufförer varifrån de kommer. Det vill säga att han utgår ifrån att de inte är födda här. I Danmark har nyligen en undersökning visat att de högutbildade som kör taxi oftast är danskar, inte utifrån kommande.

Inte undra på att regeringen har problem med sd och de kommer att få det mer och mer ju närmare valet 2014 kommer. Det är tredje största partiet enligt opinionsundersökningen i dag. Detta beror av att det finns en djup klyfta mellan folket och mellan de som anser att folket är rasistiskt. Bengt Westerberg har inte gjort upp med sin egen "rasism" sin syn på svenskar och hur han själv är. Kanske skulle han sättas på skolbänken?

Sd är rasistiskt för att de har kvar formuleringar om att man ärver egenskaper på gruppnivå och detta är rasism, säger Bengt Westerberg. Jag är ingen vän av sd för de har varit mycket påstridiga också mot mig. Men det där låter märkligt.

Självklart är det så att en kultur som i århundraden har påstått att Gud är man och att kvinnorna ska hållas i herrans tukt och förmaning påverkar människor mycket djupt. I kristendomen är Maria upptagen till himlen och hon firas som en drottning av påven sedan 1950-talet. Självklart har vi som kollektiv ett gemensamt kollektivt minne också i Sverige. Vissa grundföreställningar om hur vi är som människor vilket barnen får med sig som små.

Att inte inse att människor är olika när de har olika kulturbakgrund är märkligt. Det har inte med exotism att göra utan är rätt självklart.
11.11.2012
Läraren Camilla Edström har svarat på Bengt Westerbergs förslag om att lärarna ska ta hand om rasismen. Hon menar att elevernas värderingar grundläggs till stor del i hemmet och att de 650 miljonerna mot rasism kunde läggas på arbete utanför skolan. Bra rutet tycker jag!

5 kommentarer:

 1. Om Bengt W har rätt i att sd är rasistiska eftersom de anser att "man ärver egenskaper på gruppnivå". Då är hela genussverige rasistiskt, men det visste vi väl tidigare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger som Lars Ekborg: det är bara att bunta ihop och slå ihjäl... ;) Denna video är numera dödskallemärkt och kan inte visas i vårt land. Det säger väl allt. Nä humorn är förbjuden så klart. Inte ska vi skratt åt sånt int. Här lyckades jag dock hitta ett ex:

   http://www.youtube.com/watch?v=3HYrE32taAA

   Radera
 2. Är det då oxå exotism när jag var till barnens skola och berättade om Danmark och våra små speciella kulturyttringar eller gäller det bara de med lite mer hudpigment lite längre bort? Var går isf gränsen?

  Klart man kan ha temadagar där man tar upp de olika länderna klasskamraterna kommer ifrån, eller föräldrarna kommer ifrån. Om vi ska kunna vara olika i detta land måste vi ju lära om varandra och också våga kritisera sådana kulturyttringar som man inte tycker är ok. Dvs det är ok med olika högtider, olika mat, olika sånger och traditioner. Men det är också ok att kritisera tvångsgifte, hedersvåld och barnaga. Var går gränsen? Mellan det som påverkar dig och det som drabbar andra mot deras vilja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exotism kan sammanfattas med orden "charmen i det okända" och så känner vi väl för varandra i grannländerna också? Men här används det som skällsord. Bengt Westerberg är en aning äldre än jag är så han vet mycket väl (eller borde veta) hur 50-talet såg på olika företeelser.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Exotism

   Radera
 3. Varje gång man i media blåser upp den svenska "rasism" till dessa nivåer blir svenskarna förbaskade och ytterligare några tusen bestämmer sig för att rösta med sd. Tack Bengt för det!

  Mina två barnbarn är väldigt lika den så livligt rasiststämplade "Liten skär", mörka med tjocka läppar, krulligt svart hår och tofsar som står rakt ut. De är jättegulliga och jag tycker att man måste vara smått knäpp om man spårar "rasism" i denna figur. Men det är väl just denna oresonliga förföljeksemaniliknande besatthet som syns nu i media när multikultiförsvararna börjar inse att de inte kan basunera ut alla floskler oemotsagda.
  //Pops

  SvaraRadera