tisdag 20 november 2012

Rasistiska Lilla hjärtat är borta

Det har tecknaren bestämt sedan ett halvår tillbaka. Stina Wirsén tänker aldrig mer teckna denna lilla flicka. Hon har tagit till sig kritiken om rasism. 

Samtidigt har frilansskribenten Oivvio Polite gjort ett upprop där han tycker att människor ska teckna nya bilder utifrån den rasistiska Lilla hjärtat. Dock ser inte Stina Wirsén vitsen med detta eftersom hon har slutat att teckna den figuren.

Det rasistiska ligger väl inte så mycket hos svenska folket som i USA när det gäller sådana här figurer. För svenskar framstår detta som något gulligt och dockliknande.

Ungefär som att jag fick en svart docka att leka med när jag var liten. Det ingick i min uppfostran från den äldre generationen som tyckte att vi skulle bry oss om de svarta i Etiopien och andra afrikanska länder.

"Den större bilden som framträder är en av den vita svenska majoritetens kraftfulla avfärdande av ick-vita svenskars anspråk på att vara med och forma vår gemensamma kultur", säger Oivvio Polite i sin debattartikel i Expressen (länkad till ovan).

Sverige är dock inte USA och svenskar kan känna sig trängda av att bli påtryckta USA:s gamla fördomar mot svarta. Men Oivvio Polite har alldeles rätt i att nuförtiden borde tecknare förbjudas att teckna rasistiska stereotyper. I praktiken är det väl redan så.

Det är nog bara sådana som konstnären Makode AJ Linde som kan komma undan med att stycka en negress.
22.11.2012
Och nu har författaren bett Bonnier att inte ge ut fler böcker utan att lägga allt på bokbål. Ja de makuleras väl men är inte det samma sak? Det är ju väldigt viktigt att inte ge ut rasistiska figurer. Det är inte som med japanska mangateckningar som anklagades för barnporr. Det här är totalt oacceptabelt. Det spelar ingen roll att det är teckningar.
10:20 
Jag kan förstå att Stina Wirsén har lagt sig platt på marken för vem vill få rastiststämpel? Och Bonnier vill förstås inte heller ha den. I fortsättningen kommer vi aldrig att få se svarta, gula, röda eller bruna barn nidtecknade. Bara vita barn får tecknas med spetsiga huggtänder. 

21 kommentarer:

 1. Exakt vad är det som är så rasistiskt med "Lilla hjärtat"? Jag har själv inte läst "Lilla hjärtat", men de få bilder jag sett har inte varit det minsta rasistiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stina Wirsén är inte rasist och hennes avsikt har heller inte varit att teckna racistiskt utan det handlar om omedveten rasism. Detta förekommer vitt och brett i det svenska samhället.

   Vår kulturminister visade upp detta när hon ställde sig och skar i en styckad negress underliv med kniv och de omkring skrattade (det var en tårta).

   Men denna undermedvetna rasism visar även Stina Wirsén prov på när hon tecknar Lilla hjärtat som en "pickanninny" enligt Polite. Så omedveten är jag att jag aldrig hade hört ordet men nu undervisas vi om dessa fördomar. Och de ska ingå i vår svenska gemensamma kultur. För de svarta bär med sig dem från USA.

   Det haltar lite i logiken, men naturligtvis ska det vara förbjudet med rasistiska teckningar. Precis som att ingen skulle komma på tanken att teckna judar eller araber som nidbilder. Bara Lars Vilks då. Allt sådant borde vara förbjudet. Eller?

   Radera
  2. Hur ritar man en mun på en svart figur? Tänk dig ett svart ansikte med ett svart streck som mun. Du ser tydligen svarta som underlägsna, efter din reaktion att döma? För övrigt är det en himmelsvid skillnad på svarta i USA och i Sverige. Afrikaner skeppades till USA som slavar, afrikaner kommer frivilligt till Sverige och kan få bidrag för sitt uppehälle, ser du en skillnad?

   Radera
 2. Vad som helst kan val ses som rasistiskt om man sa vill. Jag tycker det ar obehagligt nar folk anvander sin makt och auktoritet for att forsoka tysta en konstnar som forsoker gora nat gott, att man ar sa trangsynt och sjalvcentrerad att man tar sig ratten att tolka det man ser sa till den milda grad att man tar sig ratten att piska upp hatstamningar, och anvanda folks drevmentalitet for att minska utrymmet for folks frihet att uttrycka sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja frågan är om rasismen ska ligga i betraktarens öga eller framställas av intellektuella. Hat är aldrig bra och det gör inte att världen går framåt, men kanske inte heller att pådyvla människor hat de inte hyser.

   Radera
 3. En bild som denna innehaller ju inget hat, i sig. Den ar en schablon, men en schablon ar inte fordomande eller hatisk i sig. Jag vander mig mot idén att tysta och forbjuda uttryck som man sjalv tycker ar just hatiska eller negativa. Vem ska ha tolkningsforetrade?

  SvaraRadera
 4. I diktaturer är det diktatorerna som har tolkningsföreträde. Böcker och tavlor brändes på bål på 30-talet tex. I Sverige har vi lagar som gör att människor inte ska diskrimineras. DO håller efter alla. Det är på gott och ont naturligtvis som alltid. Ingen har anmält Lilla hjärtat vad jag vet, men här träder tecknaren själv tillbaka och drar tillbaka figuren. Debatten är mycket svart-vit. Här har hon tidigare skrivit om sin figur:

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/mina-kritiker-har-begransad-utblick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kommentar var ett svar pa ditt svar pa min forsta kommentar (jag ar samma 'anonym' som skrev forst). Det som fick mig att reagera var ditt prat om att forbjuda vissa saker. For mig later det som att du tar pa dig ratten att tolka, och det ger en sorts obehaglig susning i oronen av just 30-tal. Jag menar inte att du vill branna bocker, eller att du ar nazist, inte alls, men att forbjuda ar ett auktoritart satt att tysta oliktankande, det kan man inte komma ifran. Sedan vander jag mig mot drevmentaliteten, de hogljudda tongangarna som har lyckats tysta Stina Wirsén (delvis i alla fall). Jag kritiserar dig for att underblasa den mentaliteten, inte stavja den. Du har, forstas, all ratt till din asikt, jag vill bara uttrycka min.

   Radera
  2. Och vem är du? Är det du skriver riktat till mig? Vad är det jag vill förbjuda? Underblåser jag dessa tongångar? Menar du verkligen det? Man får således ej föra denna diskussion?

   Varför är jag stämplad? Uppenbarligen också på min gamla arbetsplats DN. Här är min senaste kommentar där. Hoppas den får stå kvar:

   Jaha och inte får jag försvara mig heller mot anklagelsen att vara "sanslös hycklare". Vad är det här? Jag är ingen hycklare utan för diskussioner om olika saker. Vad betyder det då att vara hycklare i det här fallet? Och varför får Joakim Rådström kalla mig det? Är jag stämplad som något märkligt? Låt nu denna kommentar stå kvar! För guds skull. Jag har själv jobbat med kulturmaterial i tio år på DN. Ska jag inte ens få kommentera nu?
   Ann Helena Rudberg, (Webbsida) 12:31, 20 november 2012. Anmäl

   Radera
  3. Forstar inte vem som stamplar dig har. Jag har inget med DN att gora, och kanner mig inte alls traffad nar du skriver sa. Det ar klart man far fora diskussionen, men jag har ju forstas ocksa ratt att kritisera dig for din standpunkt, i synnerher som du gor den offentligt. Du skrev 'Allt sådant borde vara förbjudet. Eller?' ovan och om inte det ar en onskan om forbud, da talar vi valdigt olika sprak. Jag ar den jag ar, och det jag skrev ar riktat till dig. Jag menar verkligen att du ger ditt stod till dem som forsoker tysta Wirsen.

   Radera
  4. Jag sa inte att du har något med DN att göra men uppenbarligen kan du inte läsa en text. Allt sådant borde vara förbjudet. Eller? Detta är en fråga till läsarna. Vad tycker ni? Där uppe i mitt inlägg står att jag tycker att det borde vara förbjudet att teckna rasistiska stereotyper och det tycker jag. Men annars borde konsten vara fri.

   Jag tillhör dem som har försvarat Lars Vilks för han har också yttrandefrihet. Han häcklar en religion. Muslimer är ingen folkgrupp. Dock tycker jag inte att det ska förekomma nidbilder på judar i tidningar (som det gjorde på 30-talet) eller att det ska gå och klippa och klistra ihop collage där människor utsätts för förtal. Det finns gränser också för yttrandefriheten.

   Uppenbarligen har ingen försökt att tysta denna tecknare. Hon drog själv tillbaka figuren. Man måste kunna föra en diskussion annars är det illa med yttrandefriheten.

   Radera
  5. Antingen kan jag inte lasa, eller sa kan du inte skriva. Varje skriftstallare som blir missforstadd maste stalla sig den fragan (inkluderar mig sjalv, forstas). Forstar nu vad du menar. Men du sager ju ocksa, nu, att du tycker att rasistiska stereotyper borde forbjudas. Jag haller inte med, dessutom tycker jag inte Lilla Hjartat ar en rasistisk stereotyp (med betoning pa rasistisk). Det ar klart det finns granser for yttrandefriheten, men den som vill begransa den bor ha mer pa fotterna an de som gett sig pa Wirsen har. Jag blev tydligen ocksa missforstadd. Jag skrev att man forsokte tysta Wirsen, och med det menade jag att man gapar och skriker i media pa ett (faktiskt) korkat satt, att man genom att hoja tonen, vara onyanserad, och anklaga for rasism utan att egentligen forklara vad man menar, har fatt en forfattare att framsta som nagot hon uppenbarligen inte ar, namligen medveten eller omedveten formedlare av rasism. Jag menade forstas inte att nan bokstavligt har forsokt att tysta henne, men att mediastormar far den effekten. Hoppas detta ar klart. Apropa pa kopplingen till DN sa var det eftersom du malade med en for bred pensel. I fragorna till mig, kom du utan att egentligen forklara over pa fragan att du blivit stamplad (av vem?, av mig?) av DN. Guilt by association kanske man kan saga. Du far forlata mig om jag kande mig traffad, tycker inte att det var sa konstigt.

   Radera
  6. Du jiddrar. Du kan inte läsa. Jag kan skriva. Skriv under eget namn din fegis.

   Radera
 5. http://usslave.blogspot.se/2011/07/jim-crow-like-minstrel-doll-named.html

  Upplysande artikel i ämnet/AK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag känner inte till historien så bra. Har inte studerat slaveriet, men vet att det var indianerna som blev mest förtryckta. De utrotades nästan av spanjorerna när de kom till Amerika med sjukdomar och annat.

   Jag känner bättre till den historien för det var det största folkmordet i historien. Och i min nya bok I ormbärarens tid finns berättelsen om den mayaindian som togs av spanjorer över havet åt det andra hållet. Som lär ha varit min anfader. Så jag har vissa gener för att detta finns i min kropp. Ännu dock inte totalt bevisat, men alla min nu levande släktingar har berättat samma historia för mig. De som nu bor i Sverige, England och Australien.

   Så handeln med människor gick åt båda håll över Atlanten. Min nya bok hittar du högst upp till höger på denna sida. Tryck på de blå bokstäverna.

   Radera
 6. Jag tycker det är synd att Lilla Hjärtat försvinner, tydligen är böckerna helt stoppade från att säljas. Enligt en DN artikel i dag. http://www.dn.se/kultur-noje/lilla-hjartat-stoppas

  Jag finner det otroligt hycklande att Makode AJ Linde kan framföra konst som är mer rasistisk än en liten tecknad figur och komma undan drevet och rasiststämpeln. Men beror det på att han har en mamma som är svenska och en pappa som västafrikansk invandrare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja biblioteken funderar på att göra bokbål på Lilla hjärtat och bjuda in alla barn att delta hörde jag. Ett dekret lär ha utgått till alla dagis att göra nya små figurer med utgångspunkt från Lilla hjärtat. Nä visst ja det var Mr Polite som hade gjort ett sådant upprop. I Vilket århundrade lever vi?

   Radera
 7. Jag tycker att Tin-Tin är bättre än lilla hjärtat. Min favorit är internationell utgåva som är svår att hitta: Tin-Tin in Thailand.

  SvaraRadera
 8. Det är EXPO och media som bestämmer vad som är rasistiskt och inte rasistiskt i Sverige idag. Det hade varit bra om de kunde ge ut en bok och tala om vilka ord och bilder som är rasistiska och därmed förbjudna att använda längre av svenska folket.

  Bengt Westerberg gör en bra insats när han förklarar för oss svenskar att det är rasistiskt att fråga taxichaufförer vilket land de kommer i från.

  Multikulturen har gjort Sverige helt sjukt.

  SvaraRadera
 9. Det kom in en kommentar i dag, men jag lyckades trycka bort den. Skicka den igen!

  SvaraRadera