tisdag 10 januari 2012

Schibbye och Persson har upptäckt verkligheten

UPPDATERAT

Äntligen har de blivit en smula smarta. De tänker inte överklaga domen på elva år i Etiopien och åklagaren gör det inte heller. Istället tänker de kräla i stoftet och begära nåd, erkänna brottet och be om den ynnest som premiärministern kan ge dem.

Dock kommer det som i de gamla sagorna, ta en stund. Ja det är väl rätt och lagom tycker jag. Det känns rättvist.

Dessa båda naiva journalister blev tvungna att växa upp till slut och inse att i vårt liberala och fria Sverige går det att uppföra sig lite hur som helst, men inte i Afrika. Etiopien är en egen stat med egna lagar. Det måste till och med journalister respektera.

Det går inte att uppföra sig som om det var 70-tal och tro att hela världen ligger öppen. Det gjorde det förresten inte på den tiden heller eftersom min kompis från journalisthögskolan Kalle Bergman blev skjuten tillsammans med Arne Lemberg i Afrika och de var ändå utsända av Svenska Dagbladet och Expressen.

Afrika är inte som då 1979, men det är bättre att inte ge sig i lag med gerilla och ta sig in olovandes i Etiopien. Det har de etiopiska myndigheterna nu betonat genom att sätta ned foten.

Här har jag tidigare skrivit om detta. Och här.

11.1.2012

Och visst är det parodiskt att en oljemiljardär nu lyfts fram som den store starke mannen, som kan hjälpa till här. En som är född i Etiopien och gillar Sverige. Till och med kungafamiljen får lite credit för de har gett denne man en orden.

Miljardären heter Mohammed Al-Amoudi. Så nu ska Schibbye och Persson ta hjälp av denne? De som skulle syna den svarta oljans elaka spel? Och särskilt då utrikesminister Carl Bildts roll där? De framstår som småungar, som piskas av universum till att äntligen inse världens realiteter.

Och att de anhöriga nu ska träffa utrikesministern är universums sätt att visa på att alla människor hör ihop och att vi kan ha hjälp av varandra.

6 kommentarer: