tisdag 3 januari 2012

Ardiwan Mati martyren i Malmö

Den 15-åring som sköts ihjäl precis när det nya året hade anlänt till vårt land är den martyr, som kanske var nödvändig, för att vi som samhälle ska få upp ögonen för vad som pågår.

En stor del av den politiska och journalistiska "eliten" går runt med skygglappar och ser enbart en liten del av verkligheten. Det går emot deras partipolitik att se resten. Tyvärr gäller det även journalister, som borde sträva mot objektivitet (totalt objektiv kan bara Gud vara), neutralitet, saklighet och ett korrekt faktainhämtande.

Detta hinns inte med nuförtiden. Allt går så fort och journalister har både en papperstidning och ett nät att täcka. Allt uppdateras snabbare och snabbare och det gör att ren missinformation kan publiceras. Och att viktig information om samhället försvinner i pseudohändelser.

Även journalister faller tillbaka på sina grundvärderingar i nyhetsflödet och när det går fort så märks det. Eftersom ingen hinner att fördjupa sig i vad som händer så ramlar stora delar av verkligheten bort. Allt splittras i ett sönderfallande samhälle också nyheterna.

Jag vet att 15-åringen, som mördades hette Ardiwan Mati, för det står att läsa på internet. Där finns också bilder. Men sådant omtalas inte i vanliga artiklar. Varför ska vi inte få veta namnet på denne pojke? Är det rasistiskt nu att nämna ett utländskt namn?

Vi har som land länge gått åt fel håll. Särskilt i den södra delen av detta land. Inte ens Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu har någon talan, fast han är socialdemokrat och styr stan. Men det är så fult att nämna att det finns problem i en stad, där det finns ett stort antal nykomlingar. Där det har bildats gangstermaffior, där det finns svartklubbar, där polisen nästan har gett upp.

Rikskriminalen är inkallad för att lösa mordet på denne irakier. Jo han var därifrån som så många andra i vårt land. Vår population består till omkring en procent av den sortens invandrare, men de är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken. Omkring 20 procent av irakierna har begått brott. Det hade också den här 15-åringen. Inte något stort eller märkvärdigt. Det har ingen hunnit med i den åldern.

Jag är själv uppvuxen i en värstingförort till Stockholm för ett antal årtionden sedan. Mekanismerna är så enkla. Det är att pojkar får för sig att de är dömda till utanförskap. Det är att flickor tror att de är längst ned i samhället. Det skapas omvända, upp och nedvända pyramider, där dessa människor ser sig som stående högst upp, fast de inte gör det.

De tror att de är kvar i Irak och ser inte hur samhället ser ut runt omkring sig. Det är ett känt faktum att det som finns inuti människor som föreställningar styr. Inte verkligheten omkring dem. En föreställning om ett folk och en utvaldhet av Gud kan hålla samman en kultur i århundraden.

Men en föreställning om att det inte går att bli något annat än genom att bli en brottsling och ta till våld kan vara lika stark. Det handlar om att befinna sig på det svarta hatets eller den ljusa kärlekens sida. Det som överväger syns inte utåt alla gånger. Brottslingar är bra på att dölja de svarta raviner, som finns inom dem och låta okej.

Det första som måste ske är att se hur verkligheten i Sverige ser ut och skildra den. Det gör inte längre journalistiken i dagstidningar. Inte heller i radio och TV. Detta arbete har tagits över av bloggare och andra på internet.

Ardiwan Mati är martyr, för han har fallit offer inte bara för oroligheterna i hans eget land, utan de oroligheter, som har blivit normala också i den stad i Sverige där han bodde. Han dog för att vi ska få upp ögonen, för att detta inte längre kan pågå. Alla människor har ett värde. En 15-åring förtjänar inte att bli ihjälskjuten.

PS. Jag avslöjade namnet på den som var skytten i Malmö tidigare. Han heter Peter Mangs, släkt med skådespelaren Sune Mangs. Han var hans farbror. DS.

10 kommentarer:

 1. Bra skrivet.
  Skygglapparna är tyvärr svetsade i titan på media.
  Den journalist som försöker att ta bort dom blir outad och arbetslös snabbare än ett rån på röda linjen. Filmen "play" av Reuben Östlund ställer just nu till med stora problem på kultursidorna.
  En recensent undrade till och med varför de som rånade var invandrare i filmen. Vad menar egentligen Reuben med det?......

  SvaraRadera
 2. Ruddammsbroelet: Jo hela Sverige har backat av rädsla för att såra någon enstaka och det medför att en 15-åring blir martyr för deras tro på att dessa invandrare tillhör en särskild sorts människor, som man måste behandla annorlunda än svenskar. För de blir ju så lätt sårade och stötta. Det är någon förbannad j-vla omvänd rasism, där vissa ses som så ömtåliga så de tål inga krav.

  Ungefär så som kvinnor betraktas i det här landet av feminister (och det är vi ju allihop enligt doktrinen). Har vi inte äntligen kommit till vägs ände med detta att vi ska vara uppe eller nere. Kan vi inte komma överens om att vi alla är människor på samma nivå och det är inte farligt att behandla alla lika.

  SvaraRadera
 3. Det är väl inte mer rasism att använda namnet på offret än att säga att skytten heter Anders Svensson - Om han nu skulle heta så. Att säga däremot: "Det är invandrarfasoner för offret heter ......... " så är en antydan till att få folk att tro att det har något problem som just invandrare som utsätter varandra för sådana hrä problem. Att ta in frågan om invandringssystemet in i frågan en dödsskjutning är att vilja få frågan att handla om något annat en person sköt mot en annan. Sedan när det en svensk som sköt så ska problemet ses ur en viss synvinkel (rasism) och om det är en invandrare så är det en helt annan synvinkel (invandrarsystemets brister) men att se att personen lider av ett problem och att offrens anhöriga bör få en viss hjälp - Det glömmes som vanligt bort i allt detta.

  SvaraRadera
 4. Juha: Du lutar dig mot dina olika sidor som människa när du resonerar dels mentalt, intellektuellt om huruvida namn och annat spelar någon roll. Sedan mot den del av dig själv, som är känslomässigt berörd när du pratar om att offrens anhöriga behöver hjälp.

  Vi människor har dessa olika sidor, plus en fysisk del då och en andlig, där vi har vår intuition och annat.

  Detta har på olika sätt tagits till vara i vårt samhälle och yttrar sig i att nu måste gärningsmannen/männen (?) bli fast. Nyss i dag sköts ännu en man, en 50-åring till döds på gatan.

  Polisen måste ta till krafttag och sossarna går in och kräver av regeringen att ingripa. Detta är den agerande mentala, fysiska och intellektuella biten.

  Den känslomässiga, sörjande och den andliga där vi vänder oss inåt och ser på hur vi mår är en annan. Alla dessa bitar ska naturligtvis tas om hand i ett samhälle. Sorg och det känslomässiga kan vi ofta ta hand om själva med hjälp av familj, vänner och andra. Kanske måste vi också söka professionell hjälp.

  SvaraRadera
 5. "sossarna går in och kräver av regeringen att ingripa" - Det är lite det jag menar när jag säger att folk väljer att se till något större systemfel än att det skulle handla om en personlig sak mellan 2 personer och det är bara den sidan som uppfyller deras egna konspiration som ska förmedlas. Aldrig att det varit ett fel hos en enskild människa.
  "Kanske måste vi också söka professionell hjälp." - Ja, kanske behöver statens sin egna professionella psykiatriker som undersöker vad detta kollektiva fel består av.

  SvaraRadera
 6. Juha: Du är lite svår och pratar inte rakt. Men naturligtvis ligger problemet inte bara hos två personer. Läs det här som jag länkar till nedan, det förklarar en del. Ett samhälle, som bara blir sämre och sämre, speglat genom ett vittne:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vittne-jag-sag-den-dode-mannen_6748263.svd

  SvaraRadera
 7. Varifrån kommer statistiken att runt 20% av Irakierna (i Sverige, förmodar jag) har begått brott?!

  Såvitt jag vet är de enda som har officiell brottsstatistik i Sverige BRÅ, och de registrerar normalt inte brottslingars etnicitet eller nationalitet. Sist de gav ut siffror om utrikes föddas brottslighet som jag känner till var 2005, rapporten "Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet".

  Siffran låter mycket osannolikt hög.

  Jag bor för övrigt fem minuter ifrån där dödsskjutningen skedde och vill inget hellre just nu än att se intensiva polisinsatser mot "gängvåldet" i Malmö. En 15-årig pojke sköts till döds närapå utanför mitt fönster!

  Eftersom du tycks vilja främja ett ärligt, rättframt och konstruktivt samtal kring detta, vilket verkligen behövs, inkludera källhänvisningar!

  SvaraRadera
 8. Denna siffra finns lite överallt på internet. Men egentligen vet väl ingen riktigt hur det står till. 15-åringen hade begått brott, men inte så väldigt allvarliga. Tidningarna ljög en del om det.

  Det finns en tendens att helgonförklara alla som kommer utifrån. Det tycker jag inte man ska göra. Och det vore naturligtvis bra om vi såg mer utan skygglappar.

  SvaraRadera
 9. Lite fakta om BRÅ´s rapport och en liten insyn i VARFÖR det kan vara bra att veta de rätta siffrorna! Vi blir dagligen helt vilseledda av Media och Politiker fast vissa av er verkar nöjda med att vara förda bakom ljuset, där händer nog ingenting?
  Fast det blir nog ett skapligt liv då det är ERA döttrar som blir gruppvåldtagna? Få se om ni är lika förstående då?
  Here goes: (blev i två delar då det blev lite långt..)

  I Rapporten från BRÅ kan man även läsa ut att Utrikes födda är överrepresenterade till 420% när det gäller grov misshandel och Mord!
  När det gäller Våldtäkt är de överrepresenterade till 500%
  (Sidan 43 i BRÅ´s .pdf-fil. Länk längst ner)
  Då ska vi betänka att denna är gjord på Regeringens uppdrag med enda syfte att släta över Invandrarbrottsligheten. T.ex:

  1. Undersökningen gäller åren 1997-2001 så t.ex finns INGA av den senare tidens STORA invandrargrupper med(vi har släppt in rekordmånga under tiden 2005-2011) T.ex de från Somalia, Afghanistan och Irak, länderna som är RIKTIGT HÖGT överrepresenterade vid speciellt Våldtäkt. Finns siffror på ENORMA övertal(på upp över 5000ggr) hos vissa grupper så de 500% som gäller för ALLA invandrargrupper tillsammans i denna rapport är ju rent humbug då Norrmän, Danskar, Engelsmän osv räknas med.

  Länk till en undersökning med SAMTLIGA domar OCH ursprungsländer för förövarna gällande ALLA lösta sexbrott i Sverige år2009 inräknade:
  http://www.realisten.se/2010/08/24/majoriteten_av_valdtakterna_begas_av_invandrare/

  NÄR såg ni/läste ni om att "västerländska" invandrare begå våldtäkter i mängder? Vi ska också räkna med att inom många Muslimska kulturer så existerar inte Våldtäkt inom Äktenskapet då kvinnan inte har RÄTT att säga mot maken. HUR STORT ska vi tro att mörkertalet vid anmälningar av Våldtäkter är i de fallen? Stort, det är ett som är säkert då det oftast tar årtionden för Muslimska kvinnor att "bli hemma" i Sverige och följa Svenska regler över Islams OM det någonsin sker alls för de allra flesta?

  2. Inga nationaliteter förutom Finländare pekas ut enskilt vid varje tabell, räknas inte de så man kan hänga ut dem hur man vill?
  Inga andra kan vi se i exakta tal för just det landet, endast Finland. Orsaken är naturligtvis att det finns så många Finnar i Sverige så när de ställer Finnars totala brottslighet mot andra invandrares så ser det ju mycket ut då de är fler personer. Allt för att få de "andra" att se bättre ut. Procentuellt är det dock en annan visa.
  Detta är ett klipp ur rapporten där man TYDLIGT bortförklarar Nordafrikaners övertal på 400%(FYRAHUNDRA PROCENT!!!) med att det är fler Finnar som begår brott SAMMANLAGT.
  Finnar pekas ut extra tydligt, de är tydligen skit värda:
  "Andelen personer från Nordafrika som är misstänkta för brott under perioden är till exempel nästan fyra gånger högre än vad den ”borde” vara med utgångspunkt från deras andel av befolkningen.
  Innebär detta att Nordafrikaner svarar för en stor del av den misstänkta brottsligheten i Sverige?
  Nej, det gör det inte. Deras andel är tvärtom mycket liten.
  De som dominerar bland de misstänkta, utrikes födda i materialet
  är i stället nordbor och då särskilt personer från Finland"

  VILKEN ROLL spelar detta? De är väl FORTFARANDE överrepresenterade till 400%?? Att Finnarna är fler till antalet, gör det Nord-Afrikanerna bättre?? ALLT för att släta över, dölja och förvilla! En av de mest vinklade Rapporter som någonsin släppts och tyvärr en av de flitigast använda..

  3. I Rapporten slås fast att "Socioekonomiska Förhållanden" inte ändrar siffrorna nämnvärt utan de är lika för olika Invandrare oavsett boende, område, förmögenhet osv. så myten om "Utanförskap" slås hål på rejält. Det har tydligen Media glömt att redovisa?? Hmm..

  Forts. Följer

  SvaraRadera
 10. Forts. från föregående post:

  4. Gruppvåldtäker, ett brott där det i över 99% av fallen med fler än två förövare de senaste 100åren varit en Invandrare som varit gärningsman tas inte upp ALLS i Rapporten? Varför? Är det siffror som inte är intressanta eller siffror som man inte vill visa? Vem vet..

  5. ENDAST personer med Svenskt medborgarskap ingick i Rapporten. INGA brott som begås av flyktingar, varken på förläggningar eller illegala("Papperslösa") räknas alltså med. Varför? Finns det siffror man kan hålla ner på det här viset? Självklart!

  5. SD´s Thoralf Alfsson föreslog under hösten i Riksdagen att en NY Rapport om Invandrares Brottslighet skulle göras av BRÅ där man visade upp land för land och exakta siffror samt tog med ALLA som begår brott i Sverige, även flyktingar.
  Detta för att effektivt döda "myten" om Invandrares höga brottslighet så Regeringen har lite fakta att använda på sin utskrattade "Myt-avlivningssida" på Internet, det är ju lite tunnsått med Fakta där just nu.
  Vet vi exakta tal och får med alla grupper för sig så är det ju bara att visa det så kan ju "rasisterna" stå med långa näsor när de får FAKTA på vad som gäller?
  Det borde ju också vara något som de många SKÖTSAMMA grupperna av Invandrare skulle vilja ha fram i ljuset. De skötsamma vill väl inte alltid klä skott för de som begår brott?

  Detta avslog dock Regeringen utan vidare notis då det redan fanns en rapport för åren 1997-2001. Alltså: INGET intresse av att visa sanningen! Det kan ju bara bero på en sak? Är det för att de VILL ge "rasisterna" vatten på kvarnen ELLER vet de att det skulle bli VÄRRE om SANNINGEN kom fram? Din gissning är lika bra som min..
  Länk till SD´s fråga:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dok_id=GZ11266

  Här finns Beatrice Asks bedrövligt förvillande svar som sääkert inte ALLS var tänkt att vara förvillande, haha:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=71&dtyp=frs&rm=2011/12&dok_id=GZ12266&nr=266

  Även nästa fråga från SD om att vilja ha hjälp med att avliva denna myt möttes med ett förvirrat dravel. Här finns frågan:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dok_id=GZ11267

  Här finns Beatrice Asks bedrövligt förvillande svar som sääkert inte ALLS var tänkt att vara förvillande, haha:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=71&dtyp=frs&rm=2011/12&dok_id=GZ12267&nr=267

  6. På de flesta ställen i Rapporten vill man påskina att Invandrare blir "felaktigt anmälda" och att det anmäls fler brott än det begås. Detta helt utan att visa trovärdiga källor för de påståendena och med tanke på att man när det gäller Våldtäkt(det brott där Invandrare är MEST överrepresenterade)så får man räkna på ett enormt högt mörkertal då man beräknar att endast ca. en fjärdedel av alla Sexbrott anmäls så vad spelar det för roll om Invandrare är anmälda en gång för mycket för skitbrott som snatteri, rattfylla med mera då de med samma logik blir anmälda vid bara 1/4 av Våldtäktstillfällena? Återigen trolleri med siffror för att folk inte ska se det EGENTLIGA problemet. Vem FAN bryr sig om snatteri om vi får bort Våldtäkterna??

  7. Här är länken till den "högklassiga":
  Brottslighet bland personer födda i
  Sverige och i utlandet
  RAPPORT 2005:17
  www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=1brottslsveutland.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051214/e7dae113eb493479665ffe649e0edf57/1brottslsveutland.pdf  Lite(eller, ja, ganska mycket) svar på VARFÖR vi tycker det är intressant VEM som gör VAD mot VILKA och hur OFTA då det är vi ALLA som betalar för spektaklet, en del med sina kroppar men alla med våra pengar..

  SvaraRadera