lördag 7 januari 2012

40-talister super och golfar

Ja männen då uppenbarligen. För det måste vara dessa som klagas på. Dra inte alla som är födda ett årtionde över samma kam. Det är fördomar och rasism mot oss som föddes då.

Gud vad jag är trött på det. Och nu i dag står det som nyhet i Svenskan att vi 40-talister super, golfar och åker till Thailand.

Själv har jag nyss för mindre än en månad sedan sett min yngste son flytta hemifrån. Så då ska jag börja jobba igen? Med något som jag inte väljer själv?

Gunnar Lundström slår sig för bröstet, för han är så duktig och dessutom 40-talist. Han sitter och lyssnar på andra människor och deras ensamhet och problem.

Det är naturligtvis bra att någon gör det. Men tvinga nu inte alla 40-talister att jobba frivilligt. Varför ska vi göra det? Visserligen var vi en stor generation, men en hel del av oss har faktiskt dött nu, en del är sjuka, många har krämpor. Och alla gillar inte att prata med andra.

Låt pensionärerna vara i fred. Låt dem nu äntligen få välja vad de vill göra. Om det nu är att supa och golfa. Vad är det med det då?

Var inte så förbannat självtillräcklig Gunnar Lundström. Se längre än näsan räcker. För att dina kompisar super, golfar och åker till Thailand. Räckte det inte med att vi kallades "köttberg" av finansministern i förra sosseregeringen. Varför ska vi ständigt behöva rättfärdiga oss själva? Vi behöver inte förtjäna att leva. Vi har jobbat och byggt upp det här landet.

9:59

Jag har skickat mejl till Hannes Delling, som skrev artikeln. Han är 31 år och således född på 80-talet. Och nu har jag också skickat mejl till Lena K Samuelsson, chefredaktör på Svenskan.

12 kommentarer:

 1. Det är bra Ann-Helena! Snusförnuftiga och självgoda småglin ska hållas efter... och frö den delen; Vem f-n hinner golfa???

  SvaraRadera
 2. Gubben: Precis! Har inte golfat en enda gång i mitt liv, inte åkt till Thailand heller. Knappast supit heller. Ta ett glas champagne ibland, som jag gjorde igår. Det gör gött i kroppen.

  De som jag känner som har åkt till Thailand är yngre människor just i 30-årsåldern.

  Fördomarna står som spön i backen nu i helgtiderna. Så trist att se! Jag som själv är journalist har större krav än så på tidningar och andra media. Varför ska vi dras ned i ett fördomsträsk för att det är ledig fredag plötsligt.

  SvaraRadera
 3. Bästa Ann Helena Rudberg!

  Artikeln i SvD fick olyckligt en kvällstidnings-rubrik.

  Det jag ville komma åt är att vi i föreningen Jourhavande Medmänniska behöver fler volontärer.
  Ensamheten är stor och det är bara 8 % av uppringarna som kommer fram. Dessutom ville jag sprida information om hur mycket det ger mig själv att ge något till någon utan att begära något i gengäld. Om du tycker att jag därmed slår mig för bröstet så får du väl tycka det.

  Ingen har tvingat dig, Ann Helena Rudberg, att göra något som du själv inte vill. Fortsätt du med att leva som du vill. Jag har inga synpunkter i det ämnet.

  Artikeln har tydligen väckt din och några andras upprördhet. Kan det möjligen vara så att jag trampat på en öm tå?
  Gunnar Lundström

  SvaraRadera
 4. Hej Ann Helena,
  Tycker du har rätt, en hel generation som super o golfar är väldigt magstarkt sagt, minst sagt. Det är otäckt med småpåvar som försöker mästra andra. Det motverkar sitt eget syfte att höra personer som säger sig vara godare människor än sin nästa. Om du vill mejla vidare - här är GL's e-mail: k-g.lundstrom@comhem.se
  Lilla smulan

  SvaraRadera
 5. Gunnar: Man har rätt att få en artikel uppläst för sig. Och att se till att man är rätt citerad. Om du inte är det tycker jag verkligen att du ska klaga!

  Ensamheten är inte större hos människor än den var förr i tiden innan det fanns någon förening. Det är inte mer synd om tanter än gubbar, vilket artikeln indikerar.

  Det där är bara gammalt könsrollssnömos att gubbarna super och tanterna är så ensamma.

  Jag är själv journalist och författare och jobbar som det (oavlönat för det mesta). Om artikeln väcker ömma tår, så är det just det att pensionärerna behöver inte ha någon mästrande gammal eller ung person, som berättar för dem hur de ska göra.

  I min närmaste släkt (min och min brors familj) är vi två 40-talister, två 50-talister, två 60-talister, en 70-talist, tre 80-talister och två 90-talister och två 00-talister. Vilket årtionde är det som jag ska hoppa på tycker du? Vilket årtionde ska jag klämma åt?

  Nä nu måste jag ta hand om min yngre gubbe. Han är sjuk och orkar ingenting.

  SvaraRadera
 6. Berit H: Tack ska du ha för instämmandet. Som du ser har Gunnar hört av sig själv.

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet Ann Helena. Jag reagerade också på artikeln/rubriken, trots att jag inte är 40-talist. Det verkar som att det alltid måste finnas någon grupp att prata illa om eller mobba. Och jag tror inte att förakt och skuldbeläggande bidrar till att människor vill gå med i frivilligorganisationer.
  (Jag kan också tänka mig att det var den unga skribenten som hårddrog det hela och att Gunnars tonfall var ett annat.)

  SvaraRadera
 8. Monica: Jovisst, själv har jag kommit fram till att vi måste börja se alla som jämlika på riktigt.

  Nu är det läpparnas bekännelser och så dyker det upp artiklar, som man tror är från 1800-talet. Det visar att varenda generation måste lära sig om och om igen allt från början. Visst är det trist.

  Gunnar verkar dock inte vara felciterad (då borde han väl ha sagt det). Bara omedveten liksom journalisten.

  SvaraRadera
 9. Golfa är att bedriva ett primitivt jordbruk säger man ibland. Jag skulle säkert kunna tänka mig att golfa av hälsoskäl och att vara ute i luften, men gör det inte på grund av det trendmässiga tvånget som det tycks gälla. Dessutom kan man golfa i Sverige istället för att dra med sig en så stor och tung utrustning på flyg och utomlands. Vidare tycker jag att de som golfar är lite väl högfärdiga av sig ibland och vill gärna tala om att de är golfare, ungefär som att alla andra skulle vara en billigare klass för sig. Sådan högfärd eller attityd tilltalar mig inte. Dessutom har jag ofta ställt upp för medmänniskor på olika sätt istället och tagit min tid till sådant, men tyvärr har jag haft otur att bli baktalad efteråt och sedan blivit sårad. Det har föranlett att man hellre då backar mer och mer och hjälper sig själv istället. Kanske den socialistiska skyddspolitiken har föranlett också att folk blivit annorlunda i Sverige och de mest tänker på sig själva. Fast jag tror att sådant präglar storstadslivet mera än i mindre orter ändå. Stockholmssymdromet lever säkert vidare antar jag.

  SvaraRadera
 10. Krukan: Menar du verkligen Stockholmssyndromet? Det var ju vad som hände på Norrmalmstorg, när de instängda började tycka som de som höll dem där. Och tog parti för dem istället för att tycka att polisen var bra.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Stockholmssyndromet

  SvaraRadera
 11. "40-talist" är ingen ras...kom inte dragande med rasism i alla möjliga och omöjliga sammanhang

  SvaraRadera
 12. Lars Eriksson Wasa: Jovisst är det en ras. Vi 40-talister är den stoltaste av alla raser, likvärdiga med de andra du vet: gula, gröna, svarta, bruna, röda, gredelina och gula. Du har inte hängt med. :) Vi har alldeles nyss fått en egen DO, som heter Anders Mums Filibabba Johansson. Aktare så´ru inte åker på en smäll va!

  SvaraRadera