lördag 15 december 2012

Vi har liknande i Sverige

Mördaren Adam Lanza påminner om den unge mördare som tog livet av tre i Härnösand. Han var också i 20-årsåldern och hade en autistisk diagnos. Skillnaden är att i USA får dessa sjukdomsdåd mycket värre konsekvenser.

Hur skyddar man då befolkningen mot något sådant? Det går knappt, men det går att begränsa skadeverkningarna genom att det inte anses okej att alltid beväpna sig. Men detta går emot den amerikanska traditionen.

Att mamman hade de här vapnen helt lagligt är något som familjen kan beklaga i dag. Men hon ansåg kanske att hon behövde dem? Modellen i USA blir då istället att säga att lärarna och skolan ska beväpna sig. Våldet ska trappas upp. Eller också måste alla skolor ha beväpnade vakter. Är det rimligt?

President Barack Obama har sagt att han ska försöka begränsa vapenanvändningen i sin nästa presidentperiod, som börjar i januari. Men att få bort vapnen helt från Amerika går naturligtvis inte. Vapenlobbyn är för stark. Fortfarande ses det som naturligt att få ha vapen och jaga djur och att få försvara sig. I princip skulle USA kunna avbefolkas genom att alla startade krig mot alla. Så mycket vapen finns det.

Här skrev jag om detta i går och i morse.
19:21
Här uttrycker experten det jag har sagt tidigare ovan.
16.12.2012
8:00
Nancy Lanza älskade vapen och lärde sina söner att skjuta. Där är en stor förklaring till massakern. Vad  ska man med vapen till om de inte används? Pappan till Adam är ledsen. Ja vad ska han annars vara? Det vore väl självmord att vara något annat? Att han frågar sig vad som har hänt är också illavarslande. Han hade en känslig yngsta son, men har inte begripit det. Ekonom som han är. Han är anställd på General Electric.
12:24
Och nu förväntas massakrer också i Sverige. Kära nån! Det värsta barnen råkar ut för här är arm- och benbrott när de leker i farliga iskanor och att de får sand över sig i sandlådan och dör. Jo det har hänt här på Värmdö. Eller att de tappas bort i skogen när de är på utflykt med skolan eller dagis. Föräldrarna uppfostrar inte barnen att ta till vapen i Sverige.
18:30
Inte på samma sätt som Nancy Lanza gjorde med sina pojkar och när hon dessutom har en autistisk sjuk yngsta son så är det inte så smart att ha flera vapen hemma. Dessutom hemmaundervisade hon honom. Han var således avskuren från resten av samhället. Inte bra.

3 kommentarer:

 1. Det finns sedan 90-talet ganska mycket forskning på detta. Framförallt måste man veta att kriminella alltid får tag i vapen, hur än vapenlagarna ser ut. Och när man analyserar var dessa vansinnesdåd sker så visar det sig vara i stater med de hårdaste vapenlagarna - övriga är nämligen obeväpnade.
  Man har väldigt tydligt visat att i de stater som laglydiga medborgare (=inte kriminellt belastade), får ha dolda vapen, där minskar våldsbrotten. Kriminella drar sig nämligen för att begå våld mot sådana som de inte vet om de (eller de runt omkring) är beväpnade. Däremot begås mycket våld mot de svaga där de kriminella vet att de (eller de i omgivningen) är obeväpnade. Detta visar undersökningarna. Läs boken "More guns less crime - understanding crime and gun control laws" av John R. Lott, Jr
  http://www.amazon.com/More-Guns-Less-Crime-Understanding/dp/0226493660/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1355565348&sr=8-1&keywords=More+guns+less+crime

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här unge mannen var sjuk inte kriminell. En tredjedel av alla vapen finns i USA ca 270 miljoner vapen på drygt 314 miljoner invånare. Arizona och West Virginia tillhör de stater som gillar vapen och också dolda sådana, liksom Texas. Nu ska Michigan se över lagen:

   http://detroit.cbslocal.com/2012/12/14/mich-gov-to-review-concealed-weapons-bill-in-wake-of-mass-shooting-in-connecticut/

   Radera
 2. Vad man kan göra är att sätta en riktigt hög skatt på ammunition. Låt dem köpa sina vapen om de så gärna vill men gör det riktigt riktigt dyrt att använda dem. En mycket enkel åtgärd som snabbt skulle få effekt.

  SvaraRadera