måndag 3 december 2012

Ja där kom elavbrottet

UPPDATERAT
Ett samhälle klarar inte vinter och kyla hur länge som helst. Något måste hända. Och nu blev det Fortum som fick strömavbrott. Katastrof i den iskalla december. Ingen ström för drygt 40 000. Jag hoppas de kan fixa det fort.

Jag vet hur det är att vara utan ström. Det är ett ständigt arbete bara att hålla varmt och tända stearinljus samt fixa vatten (allt går ju på ström också pumpar för vatten). Förra året i mellandagarna hade vi strömavbrott i mer än tolv timmar och fick ersättning från Vattenfall till slut.

Nu har de grävt ned ledningarna här ute. Det behövdes. Vi har ström! Ännu inget avbrott sedan i våras.  Annat än det planerade i höstas när de tog bort stolpen och ledningarna i luften. Det är minus 13 ute nu inte roligt att vänta på en T-bana som inte kommer. Ta hand om er där ute i kylan!

Enligt Fortums egen sajt är det drygt 80 000 som berörs av strömavbrott nu klockan 17:21. Och ute är det mörkt naturligtvis. Kanske åtgärdat vid 19 skriver Fortum (17:46). Enligt min erfarenhet kan det ta hur lång tid som helst. De vet inte vad detta beror på. Vi får väl se.
18:11
Hela Farsta centrum är utrymt för bara nödbelysningen funkar. Ja denna civilisation.
18:32
Just nu är kring 55 000 strömlösa fortfarande. Det går åt rätt håll.
19:07
Kring 52 000 utan ström.
19:20
Omkring 12 000 utan ström. Fortum jobbar på.
19:42
Nere på nästan 7 000 nu. Duktigt killar på Fortum (har aldrig sett en tjej jobba med sådana utryckningar)!
00:57
Använd inte så mycket ström! Det blir för hård belastning på näten då. Så skriver Fortum. Gå och lägg er och var inte uppe och spendera. De kanske skulle fixa nätet så det håller?
6.12.2012
Jo nu kröp det fram att det var ett ställverk det handlade om. Att ett var bortkopplat och det därför blev överbelastning. Det handlade således om Fortums egen kapacitet.
8.12.2012
Och kärnkraftverk lär behöva byggas om elbolagen ska ha någon ström att leverera i framtiden. Lika stor andel som nu ska komma därifrån år 2050 enligt regeringen. Hur många regeringar har vi avverkat till 2050?


13 kommentarer:

 1. Inga datorer, ingen TV, går inte ladda mobilen, kan inte skriva fakturor på stationära datorn. Bara tända stearinljus & hoppas batteriet i mobilen räcker några få timmar till. Hela Nynäsvägen var kolsvart efter skogskyrkogården & längre ut mot haninge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fy faro och ni som just har flyttat till Farsta!

   Radera
 2. Så går det när kommunerna säljer ut sina energiföretag...

  SvaraRadera
 3. Statligt eller kommunalt spelar väl ingen roll. De kommunala verkar sko sig mer.

  http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.1697815-hoga-vinster-for-kommunala-elbolag

  SvaraRadera
 4. Var i Farsta C när strömmen gick - speciell bussfärd hem med alla fönster släckta, men det fungerade hur bra som helts.
  Hemma var det till att gå uppför trapporna och tända ljus när man kom hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi är ett härdigt släkte i det här landet. Hur hittade du trapporna? Tur att våra lås inte är elektroniska.

   Radera
 5. Här ser man ett exempel på hur beroende vi är av el.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är vi, men när man bor där vi bor måste man alltid tänka dubbelt: både 1800-tal och 2000-tal. För strömmen går. Det har den alltid gjort under de 25 år vi har bott här. Kanske blir det möjligen en smula bättre nu. Vi får se de har ju grävt och grävt här ute och lagt ned ledningarna men inte överallt.

   Där uppe står hur det var i mellandagarna förra året för oss. Så svart. Men då gäller det att elda i alla tre spisarna, ha tillräckligt med fotogenlampor och stearinljus. Ha köpevatten, regnvatten eller smälta snö. Väldigt tröttsamt. Det är bättre när elen funkar.

   Radera
 6. Och så många kalla dagar har vi inte haft i år.
  Man kan bara gissa hur det blir till jul med all extra utrustning som ska tändas

  SvaraRadera
 7. Det är ju en aning otrevligt att de ännu inte funnit orsaken (Tisdag 4/12, kl. 1315), men inte så konstigt.
  Förr i tiden var alla elfel lättare att hitta - en avbrunnen ledning, ett ställverk som brunnit, etc. Idag styrs allt av datorer, vilket också ställer krav på hög säkerhet.
  Idag är alla tekniker som fanns förr i tiden och som kunde "smyga" igång station för station, bortrationaliserade, till förmån för folk bakom tangentbord.

  Dessa är förmodligen också anställda på ett bolag som säljer tjänsten till nätägaren, eller är konsulter.

  Resultatet är att ingen kärnkompetens finns kvar hos nätägaren, så om, Gud förbjude, Sverige skulle hamna i ett "skarpt läge" med någon annan makt, som vill slå ut vår kraftförsörjning, har vi ett problem...

  Förmodligen är det en etta eller nolla som sänkte halva södra Storstockholm.
  Det är bara att hoppas på att orsaken var (heslt) ett fysiskt sådant, eller ett programmeringsfel, och det senare inte avsiktligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte att de mumlade något i går om ett ställverk, men tydligen inte i dag då. De hittade inget fel, men lyckades koppla igång stationen och orsakade strömavbrott för ytterligare 40 000 i området. Sedan kollade de igen och inget fel fanns så då smög de igång och det gick bättre. De chockade stationen med att försöka starta för alla som inte hade ström. Och alla uppmanas att spara ström, men det är inte någon katastrofsituation. Ja här hos oss är det så enkelt att om vi sätter igång spisen och alla element samtidigt då går någon huvudpropp. Kan bero av att vi kanske behöver ha större kapacitet på huvudpropparna (fast det är bara på vintern någon sådan går). Här verkar det inte ha varit dimensionerat för att det skulle vara så satans kallt redan i början av december. Och det vill dom väl inte erkänna i så fall?

   Radera
  2. Du behöver inte ha mer kapacitet på huvudsäkringen. När "allt" drar igång samtidigt, så drar ju - initialt - "allt" ström, vilket inte är riktigt så det fungerar i vanliga fall.
   Då är ju huset hyfsat varmt, elementen slår till lite till och från, men aldrig - eller, i varje fall, nästan aldrig - alla element samtidigt.
   Det Du skall göra är, att under ett strömavbrott stänga ner de mest strömslukande utrustningarna - spis/ugn, elelement, tvätt/tork, TV/dator etc., för att när strömmen är tillbaka, slå på dem en efter en, detta för att undvika att nätet går ner omedelbart.

   Radera
  3. Okej det är ju inte riktigt så det funkar. För allt brukar inte stå på utom möjligen på julaftonen. När man bakar och grillar skinka och bastar och tvättar och allt samtidigt då. Kanske. Då ryker någon huvudsäkring säkert som amen i kyrkan och vårt elskåp befinner sig inte i huset utan långt bort. Så då brukar vi dra lott om vem som ska ta på sig stora vinterstövlarna beväpna sig med pannlampa och ta sig ut i kylan. :)

   Radera