fredag 14 december 2012

Ny skolskjutning

UPPDATERAT
Så tråkigt och sorgligt. Återigen ett nytt massmord. Det senaste var i en biograf, men skolskjutningar är ganska vanliga. För mycket vapen och för många som mår dåligt. Vi minns Columbine och Virginia Tech.

Tjugosju personer är döda varav många barn mellan 5-10 år. Det sägs vara 18 barn som är döda. Det hände i Newtown, Connecticut, USA och i en småskola. Den som sköt ska vara död och två vapen har hittats. Mördaren var en 24-åring som hade tillgång till skolan för att han hade någon anknytning dit. Han sägs heta Ryan Lanza. Han har blivit identifierad av polis. Han har också skjutit sin ena förälder, som har hittats död. Hans mamma jobbade på skolan och är död.

Mer har berättats vid en presskonferens.  Polisen meddelar att mördaren har hittats inne i skolan död. Och att skolan är säkrad och stängd. Skolan heter Sandy Hook Elementary school. Klockan 9.40 amerikansk tid kom ett nödsamtal från skolan till myndigheterna. Mördaren ska ha skjutit över hundra skott. President Obama har lämnat sina kondoleanser. Guvenören Dan Malloy har ännu inte uttalat sig utan menar att föräldrarna måste informeras först. Han kommer att hålla en presskonferens vid halvfyra lokal tid vid halvtio svensk tid.
21:23
President Obama höll nyss ett känslomässigt tal angående det som har hänt. Han vill se över vapenlagarna.
15.12.2012
02:32
Ja fel bror pekades ut. Det var Adam Lanza som är 20 år som har skjutit omkring sig. Och det senaste jag hörde innan jag gick och lade mig att det var 20 barn som hade dött stämde också. Det var två som fördes till sjukhus, men de förklarades döda där. Pappan och brodern Ryan är vid liv och är inte misstänkta för något. Adam hade sin brors ID på sig det var därför polisen trodde det var han. Adam Lanza tog livet av sig själv. Han hade autism och gick på medicin enligt en anhörig. Det påminner mig om Härnösandsmördaren. De var i liknande ålder. I USA får dock en sådan sjukdom mycket värre konsekvenser genom alla vapnen.
04:54
Ett drama som egentligen utspelades mellan en mor och en son, men som drog med sig ett antal oskyldiga små barn in i döden. Han led av personlighetsstörningar sägs det, men hur kunde han då få tag i vapen? Det sägs att vapnen var registrerade på hans mamma och i så fall fanns de hemma. Hans mamma hette Nancy och var den som först dödades. Hon blev 52 år. Mördaren beskrivs som mycket tunn och smal samt "goth" av någon som kände honom. Föräldrarna var skilda. Barn behöver två föräldrar. Hans bror, som först anklagades för morden, säger att han inte har sett sin bror sedan 2010. Ingen av bröderna har något kriminellt förflutet. Mamman beskrivs som rigid. Men vad allt betyder vet väl ännu ingen förutom att facit blev ett antal oskyldiga barns död.

Själv så skriver jag om detta för att få veta hur allt gick till. Det skakar alltid om en själv när sådant här sker. Så obegripligt i grunden, men någon slags förklaring vill vi alla ha. För mig är skrivandet ett sätt att hantera vad som händer, att få någon rim och reson också i det förfärliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar