torsdag 13 december 2012

Ny saga av HC Andersen hittad

Sagan är från sagoförfattarens 18-årsålder år 1823 och han har tillägnat den Madame Bunkeflod som bodde granne med honom i Odense.

Berättelsen handlar om ett Talgljus och det gulnade manuskriptet hittades längst ned i en 15 kilo tung arkivlåda. Sagan handlar om ett ljus, som inte förstod sin egen betydelse, men som insåg detta efter att det hade tänts.

Det är en mycket passande saga i dessa tider och kan appliceras på HC Andersen själv, som ännu när han skrev detta inte hade upptäckt vad han kunde bli. Håll inte ert eget ljus under skäppan! Här syns manuskriptet, som är en avskrift av originalet. Detta är förmodligen hans första saga.

 Och här nedan är min egen sagovärld med de vita rosor, som Margit Nordström tog från sin pappas trädgård när hon först anlade denna trädgård, som vi fick när vi köpte hennes tomt. Tack Margit!

De här gammaldags rosorna blommar bara en vecka per år ungefär men de sprider en stark väldoft av honung och vi har många buskar av dem. Grannarna har också fått Margits buskar.

Det enda man behöver göra är att klippa dem så frodas de. Och kanske ibland ge dem lite ny jord. De slår ut från början av juni och fram till midsommar. Det beror av hur sträng vintern har varit.

Bladverket är också mycket vackert mörkgrönt och när frosten kommer blir det rött och till slut nästan lila innan löven ramlar av. Nyponen blir brun-svarta.

Vår tomt är en platt trädgårdstomt med massor av blommor, bärbuskar och plommon, äpplen, päron och persikor. Fast de sistnämnda blir inte tillräckligt mogna. Blå vindruvor har vi också, men i år blev de inte söta. Var för dålig sommar. Vi hoppas på en varm och torr sådan nästa år!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar