torsdag 6 december 2012

Att knäcka SD-koden

Om detta skrivs det i dag på Brännpunkt i Svenskan. Journalisten Göran Eriksson skriver. Han menar att det har uppstått en folktro på att Expressen har åstadkommit en uppgång. För den undersökning som SCB redovisade i går utfördes till största delen innan skandalen brakade loss.

Det är nog ingen folktro, utan alldeles adekvata åsikter från människor som ser mer hur andra pratar ute i landet. Att pensionärer och människor i Värmland och olika andra delar av mittersta Sverige har gått över till att tycka att sd är rätt parti är alldeles säkert ett protestyttrande.

Men det grundar sig på fakta. Att pensionärer är behandlade i strykklass - också jämfört med hur de har det i andra länder. Det har pågått länge. Jag skrev senast om det här.  Pensionärerna har fördubblats som anhängare till sd. Människor säger vad de tycker helt enkelt. Hur de ser på den politik som förs.

Det finns ingen SD-kod att knäcka. Det enda som finns är att lyssna till människor och hur de upplever att Sverige fungerar. Jag skrev också här om Staffan Danielsson (c), som tycker att de sju partierna måste göra detta, återta initiativet i debatten. Jag håller verkligen med. Det känns som om de vanliga partierna är förlamade och stillastående. De kommer ingen vart i politiken. De begriper inte vad som händer.

Sd-arna är en hatfylld skara av förbisedda och illamående människor, men de har initiativet. Precis som jag upplever att kommunisterna är likadana. Och det 2000-tal där vi lever har gett dem redskap att uttrycka precis vad som helst på internet, vilket de gör också. Båda sorterna kastar sig över sådana som mig, som de uppfattar som en makthavare.

Detta i sin tur gör att den sk eliten sluter sig samman och begraver sina sorgtyngda huvuden i snön. Oj hur ska det gå med vårt land? Vad har hänt? Vi som fortfarande inte har gjort upp med andra världskriget och här kommer anhanget rusande igen. Samma som på 30-talet. Nej det är en felsyn. Inget går igen från 30-talet. Detta är en följd av hur det ser ut i landet nu. År 2012.

12 kommentarer:

 1. Håller inte med. Ser man till SD så består det av mer eller mindre rasistiska individer. Som att sätta läppstift på Hitler, han blir inte bättre för det.

  Men folk är generellt fördomsfulla och gillar enkla lösningar där man gör invandrare till syndabockar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där är pk-synen på svenska folket. Men svenskar är inte rasister. Det har vi aldrig varit. Utan tvärtom har vi hela tiden försökt att hjälpa alla andra länder i världen och vi glömmer gärna bort oss själva och de behov som finns i Sverige. Vi lever som folk enligt memen (grundläggande övertygelsen): Vi har det så bra här och vi är skyldiga hela världen allt. Det är ett slags högfärd att tycka så. Som om vi var höjda över världen, undantagna från den.

   I går såg jag på Efter tio där Malou pratade med två svenskar med annan hudfärg än den vita - Rennie Mirro och Karl Dyall - och båda var de tacksamma över att de hade vuxit upp i Sverige. För ingen av dem passade in i USA. Det var den här föreställningen det handlade om: http://www.stadsteatern.stockholm.se/index.asp?pjaser/fromsammywithlove.asp&main

   Radera
 2. Det är inte invandrare det är fel på utan de nettokostnader det medför som tar resurser från välfärdssystemet. Det är tydligt i nästan alla kommuner. Media rapporterar maktens budskap men skattebetalarna ser en annan bild. Volymen av invandringen har blivit för stor utan att regeringen har agerat. Man vill helt inte ge SD rätt i sakfrågan. Många är också rädda för lönedumpning som en följd av den höga arbetslösheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är sämst på integration i Europa nästan. Bara Spanien är sämre än vi. I Sverige är 23 procent av invandrade män och 27 procent av invandrade kvinnor arbetslösa under sitt första decennium i landet.

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15859308.ab

   Radera
  2. Vem vågar granska vår invandringsindustri?
   Den som gör det riskerar att bli hudflängd som "riksrasist".
   Men trots detta tror jag att vi skulle få ett bättre Sverige och ett bättre liv för de som kommer hit om vi kritiskt granskar hela komplexet. Ett stort problem är att lagstiftning tar tid och eftersom inga lagar kan täcka in alla eventualiteter och då våra debattprogram i TV alltid kan hitta en ensamstående sjubarnsmamma som förlorar på alla förändringar så vågar våra fega politiker inte ta i frågan. Därför skulle en gemensam EU-lagstiftning ta bördan från våra politiker och kanske ge oss en bättre flyktingpolitik. För våra politiker är allt för rädda för "rasistetiketten" för att våga ta kloka beslut. Det är fegt vatt kalla alla som vågar diskutera invandringsindustrin för rasister. Det är ju inte alltid de nya människorna som de är emot utan hur vi tar emot dessa som ifrågasätts.
   Tänk så många som tjänar storkovan på vår invandring. Det är människosmugglare, McDonalschefer och deras kollegor på annat håll, alla de som anställer papperslösa till slavlöner, listan kan göras lång. Men en sak är säker och det är att vår flyktingpolitik gör detta möjligt! Därför anser jag att vi måste ta ett helhetsgrepp. Vi vill ju hjälpa människor, inte flytta dem från en slavtillvaro till en annan.

   Radera
  3. Klart att integrationen blir sämre ju större invandringen är. Att det skall vara så svårt att fatta detta enkla samband. Skulle trafiken flyta bättre med dubbelt så många bilar? Skulle sjukvården funka bättre om antalet sjuka skulle fördubblas?

   Och just Spanien utmålades f ö som ett smart föregångsland få en 5-6 år sedan då de gav uppehållstillstånd till ett par miljoner latinamerikaner som jobbade mer elelr mindre legalt inom låglöne- och servicesektorn. Detta skulle "lösa arbetskraftsbristen", sade man då. Nu står man där med en enorm ungdomsarbetslöshet:55%! Högst i EU, t o m värre än Grekland...

   Radera
 3. Nu tar vi det en gång till,någon gång ska väl myntet falla ner:!

  Att kritisera invandringspolitiken är också ett angrepp på själva kärnan i den globala marknadsekonomin. Många "vanliga" människor har
  upptäckt att allt som kan uppfattas som "regimkritiskt" tystas ner,eller så försöker etablissemanget smutskasta/tillintetgöra företrädarna för en sådan kritik. Detta må vara rätt eller fel, men eftersom ett stigande antal människor oroas av konsekvenserna av det nyliberala tänkesättet (t.ex. vad gäller miljö,fattigdom och terrorism)så sätter man sin tillit till ett parti som SD, trots all kritik ,eller kanske just på grund av kritiken.
  ..... Nej, jag är inte SD-anhängare.....

  SvaraRadera
 4. Ja där kom den första hatfyllda kommentaren som jag inte publicerar. Tröttsamt. Om ni vill att jag ska publicera kommentarer så är angrepp på den som skriver inte en bra metod. Det som står där ovan är min upplevelse av saker och ting. Det brukar i dagligt tal kallas för yttrandefrihet. Hat gör inte att världen går framåt. Beskriv hur ni känner det eller basera kommentarerna på fakta. Det är ok. Inte personangrepp.

  SvaraRadera
 5. Hur kan man tycka att Expressens film visar något viktigt drag hos SD? För ett par decennier sedan var jag politiskt intresserad och som jag minns förekom liknande beteenden hos såväl unga socialdemokrater som hos unga moderater. Den största skillnaden i beteende så som jag minns det var att ungmoderaterna söp bara medan ungsossarna både söp och knarkade. När det sedan gällder deras ordval så hade inspelningar från den tiden säkerligen kunnat ge vår kvällspress oändliga "avslöjanden". Ni kan inte ana hur många "rasister", "homofober", "könsförrädare" eller andra "förhatliga etikettindivider" som representerar oss idag. Synd att det inte fanns mobilkameror på den tiden.
  När jag idag läser att ledarna för våra största riksdagspartier "behöver knäcka SD-koden" så instämmer jag helt. Om de vill rösterna från de som röstar på SD måste de nog tänka om. Det är kanske så att de först och främst måste sluta att tala om för folk vad folk egentligen tycker och istället börja lyssna och själva försöka bilda sig en förståelse för folks åsikter. Sedan måste de samarbeta. För om de inte samarbetar kommer smågrupper inom de olika konstellationerna att utnyttja blockpolitiken till att driva sina frågor och detta om något kan motivera en röst på SD. Om vi undantar de ekonomiska konsekvenserna för riksdagspartierna när SD kom in i riksdagen så har SD säkerligen även gjort stor nytta genom att de gamla riksdagspartierna varit tvungna att "lugna ner" sina egna militanta pådrivare långt ute på kanterna. Vi behöver dessa röster men inte det oproportionella inflytande de fått pga den svenska blockpolitiken.
  Nu tror inte jag att de gamla riksdagspartierna kan konkurrera ut SD däremot har de möjlighet att begränsa SDs tillväxt. Jag minns hur socialisterna i Lund för ett tiotal år sedan bjöd in vänsterligister från Danmark och sedan tillsammans med dessa bröt upp gatstenen och kastade mot poliser. Dessa socialister och deras efterföljare kallar idag SDare för rasister. Vad skall vi då kalla socialisterna som ser våld som politisk metod och bryr sig någon om vilka epitet dessa socialister sätter på andra människor?
  Våra gamla riksdagspartier måste inse att så snart någon intern militant piper till så ger detta nya sympatier för SD. Jag uppfattar vår åsiktselit på ungefär samma sätt som jag uppfattar de vänsterliberala demonstranterna på thairtorget i Kairo. De anser att demokrati bara kan byggas med deras egna ideer och att val enbart kan sägas vara demokratiska om de vänsterliberala själva vinner och vilka vänsterliberala politiska strider skulle vi fått se om de vunnit? Skulle det poliyiska våldet på gator och torg upphöra? Troligen inte eftersom det knappast är någon verklig demokrati de eftersträvar. Det såg vi ju när Stalin mördade tiotals miljoner ryssar för att säkra kommunismen och när de liberala fransmännen halshögg sina meningsmotståndare. Är då dessa vänsterliberaler egentligen några demokrater? Det finns säkerligen demokrater bland dem, men jag tror inte att det blivit ett mera demokratiskt Egypten om de vänsterliberala vunnit valet. Därför tror jag inte att de gamla riksdagspartierna kan uppfattas som demokratiska om de ser sina egna partier som de enda rätta. Däremot tror jag att samarbete med givande och tagande över partigränserna skulle legitimera socialdemokrater och moderater mycket mer än vad dagens blockpolitik gör. För vi svenskar är ett koncensusfolk som uppskattar samarbete och långsiktiga lösningar. Därför kommer allt käbbel om SD enbart att leda till att fler röstar på SD. Vi vet ju att det finns olämpliga politiker i alla partier och därför måste en framgångsrik politik bygga på att de lämpliga samarbetar.

  SvaraRadera
 6. Väldigt löjlig rubriksättning i Svd.Vad finns det för kod att knäcka?
  Den som inte ser verkligheten av idag,eller vad folk i Sverige tycker de har stora problem med sin verklighetsuppfattning.Men lever man sitt liv innanför tullarna och bara träffar samma pk människor hela tiden,ja då förstår jag att man inte vet vad som händer i Sverige.Lämna Stureplan och Richie,låt bli drogerna och besök det riktiga Sverige.

  SvaraRadera
 7. Bra analys, Ann Helena!

  Leif

  SvaraRadera