fredag 21 september 2012

Fredagskriget är här

Nu är det dags igen. De religiösa samlas i stora skaror och hetsar varandra till attacker på byggnader och människor. Det gäller för vilken grupp som helst. Människor kan göra vad som helst i grupp. Lyncha, döda varandra eller förbipasserande.

Det är ett känt faktum sedan gammalt att i grupp blir vi tillsammans som ett stort odjur i värsta fall. Ifall vi hetsas tillräckligt av någon vi uppfattar som ledare. Eller om vi har hört något som träffar oss i hjärteroten och kränker oss i vårt innersta.

Jag tänker av någon anledning på Axel von Fersen, som dödades av en folkmassa i Stockholm. Falska rykten om att han var inblandad i mordet på kronprins Karl August gjorde att denna folkmassa träffades i sin hjärterot och stod utan ledare då 1810. Axel von Fersen blev syndabock och en folkhop fick ta död på honom rakt framför Svea Livgarde.

Det här hände för tvåhundra år sedan i Stockholm och skulle knappast kunna inträffa i dag. Men i islamska länder är det en verklighet som lever. I dag efter fredagsbönen kommer det att bli oroligt inte bara i muslimska länder utan också i Oslo är beredskapen höjd. Deras döde ledare är under attack. Så uppfattas det.

De som riskerar att dö i dag är muslimer. En rasande folkmassa tar död på vad som helst som kommer i deras väg. Hittills har den video som lagts ut på Youtube krävt omkring trettio liv. Men egentligen är det det bortsopade förnuftet som kräver liv. Inte någon film eller vad någon tecknar i en fransk satirtidning.
22.9.2012
Men det finns kloka människor också i Libyen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar