torsdag 15 september 2011

Stockholmsbombarens fru gripen

Mona Thwany har gripits i Storbritannien för medhjälp till terrorbrott. Hon ska ha hjälpt sin man självmordbombaren Taimour Abdulwahab, som sprängde sig till döds i Stockholm i julruschen 2010.

Hon förhördes och släpptes senare mot borgen. Mona Thwany är nu 28 år och bor i Luton utanför London, som hon också gjorde förra året. Men hon är inte längre skriven i Sverige i Hässelby hos familjen, som hon var då. Hon nekar naturligtvis till brott.

Det var enligt Maria Nedelcovici i Rumänien hennes barnbarn Mona Thwany, som radikaliserades i riktning mot islamism kring år 2 000 på en resa till Tunisien.

Och det var hon som omvände också sin man, den nu döde självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, när de hade gift sig på islamiskt vis i England.

- Mona är den som är skuld till allt för hon kunde ha hindrat detta, menade då Maria Nedelcovici. Men hon ville inte.

Mona Thwany föddes i Bukarest 1982 och bodde som barn med sin familj i Algeriet. År 1995 flyttade familjen till Sverige och hennes mamma och andra släktingar bor nu i Hässelby.

Mona Thwany har beskrivits som den felande länken i detta självmordsdåd i Stockholm, av sin äldre släkting. Hon blev varnad av närmaste släkten, för att hennes idéer skulle förstöra familjen, men Mona Thwany ville inte överge dem och den sistfödde, döptes till Osama. Han är nu inte ens två år och har inga minnen av sin pappa.

- Av alla namn i världen skulle de välja just det, säger Maria Nedelcovici.

Förberedelse till terrorbrott kan ge livstids fängelse. Mona Thwany har restriktioner i väntan på förhör i november.

Här syns den lyckliga familjen när Mona Thwany tog sin examen i psykologi 2005. Det var innan de tre barnen, två flickor och en son föddes.

Om att kvinnorna står bakom sina självmordsbombande män skrev jag redan i januari i år på Newsmill. Och att männen inte skulle kunna bli detta ifall inte kvinnorna var med på tåget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar