tisdag 27 september 2011

Män som slavar

UPPDATERAT
Hur kan det komma sig att år 2011 så finns det fortfarande människor, som tvingas arbeta för nästan inga pengar, som hålls fångna och som svälts och misshandlas för att fortsätta? Och att svensk domstol friar de som åkte fast, för domstolen trodde inte på berättelserna?

Nu har ett fångläger med dessa "asfaltläggare" i Storbritannien rensats och polisen i England och Sverige har begripit att dessa berättelser om utslagna och redan utsatta människor (innan slavägarna använde dem) var sanna.

De tillhörde redan en utsatt grupp, eftersom de var av folkgruppen minceir och de finns på Irland och i England. De är resande, men inte romer.

Daily Mail skriver om att dessa fångna arbetare har forslats till Sverige och Norge och tjänat miljoner åt sina ägare.

De har funnits på flera platser runt Stockholm i sommar bland annat vid Hellasgården i Älta.

10.6.2014
Ja de här slavarbetarna finns kvar också i år. Men nu har polisen börjat varna för deras ägare. Anlita dem inte för då har de inte möjlighet att komma hit. Deras nya metod är att visa upp en lapp på svenska om att de har f-skattsedel. Det höll på att bli slagsmål i Partille där de hade parkerat sina husvagnar.

10 kommentarer:

 1. Det är givetvis fruktansvärt och vidrigt att människor utnyttjas. Men, att polisen i UK lyckats befria männen och gripa de skyldiga visar ju ändå att slaveri år 2011 ändå är rätt svårt att hålla på med under en längre tid...

  SvaraRadera
 2. Undrar varför de kunnat hålla på i decennier med "asfaltsläggande" när de så uppenbart brutit mot svensk lag. Tänker nu inte på att de var slavägare utan sånt som vilket småföretag som helst i sverige tvingas stånga pannan blodig emot varje dag. Tänker skatt, F-skattesedel, svartjobb, arbetstillstånd(?) osv osv.. Dessa resandefolk har aldrig besvärats nämnvärt av rättvisan.

  Misstänker starkt att rädslan för "antiziganism" är starkare än rättstänkandet hos ansvariga individer..

  SvaraRadera
 3. vargiveum: Krångligt med resande utlänningar ja, det spelar nog ingen roll vilken sort de är. Vet infödda svenskar som också lever utanför alla lagar... som inte vill ingå i det vanliga skattebetalande folket.

  SvaraRadera
 4. Människohandel drabbar både män och kvinnor. Män utnyttjas som arbetsslavar och kvinnor som sexslavar.
  En mycket lukrativ global rörelse som omsätter stora summor. Problemet ligger i efterfrågan, fanns inte den skulle denna handel inte vara möjlig.

  SvaraRadera
 5. Ja, det där med folkgruppen minceir är tveksamt, det är vad de kallar sig själv på shelta, ingen vet varifrån de kommer utom att de härstammar från Irland. Det som mest liknar dem här är Resande folk.
  Tyvärr har rädslan för rasism gjort att man sällan vågar tala rent ut om dem. Vid kontroller har det visat sig att husvagnar, bilar och maskiner är stulna. De ställer till det genom att bara dumpa asfalt etc. på närmaste plats.
  Material som används är oftast stulet och med den outbildade arbetskraft de använder blir jobben usla.
  De är uppdelade i familjer enligt maffiamönster. Barnen hålls utanför skolgång.
  Det vore bra om massmedia vågade varna för dem, men då trippar man försiktigt på tå. En tidning hyllande tom. dem för ett par år sedan i antirasistisk yra.
  KYH45

  SvaraRadera
 6. Anonym: Du har rätt i att de är resande och visst har medierna rapporterat om detta hela sommaren (du kanske var bortrest?) hur de fick flytta från inflygningsstolparna vid Arlanda, där de hängde tvätt, och hur de inte fick stanna utan följdes av polisen ut ur Stockholms län. Du har rätt att det är maffialiknande grupperingar och de är kriminella. Helt enkelt!

  SvaraRadera
 7. Anonym 111.26: Jo du har rätt att detta drabbar både män och kvinnor. Problemet ligger inte i efterfrågan på slavar utan på att människor inte har möjligheter att sätta sig emot. Vem vill inte vara fri om det går?

  Det finns fortfarande slavar i Afrika. Mauretanien var den sista stat som förbjöd slaveriet år 2007. Ett första försök att förbjuda slaveri gjordes 1981.

  Trots detta fortsätter slaveri att vara accepterat där och slavar köps och säljs öppet i landet.

  Den 9 augusti 2007 gjorde Mauretaniens parlament ett nytt försök att kriminalisera slaveriet. Uppskattningsvis är 20 % av Mauretaniens befolkning fortfarande slavar, dvs betraktas inte som människor utan som egendom.

  Mauretaniens slaveri har också även en rasdimension. Slavägarna är ättlingar till invaderande arabiska grupper och berber-stammar med ljusare hy medan slavarna är mörka afrikaner. Så det är alltid värst att vara en mörk afrikan. I Mauretanien bor drygt 3 miljoner invånare på en mer än dubblet så stor yta som Sverige. Det är ett ökenland.

  SvaraRadera
 8. Män kan inte vara slavar. Det är strukturellt omöjligt för MAKTHAVARE att vara slavar. Kvinnor och barn, ja. Män, nej.

  SvaraRadera