måndag 16 december 2013

Skolavslutningar i kyrkan

UPPDATERAT
Detta som nu har förbjudits av Skolverket kan bli tillåtet igen: att ha skolavslutningar i kyrkan där man sjunger psalmen Den blomstertid nu kommer eller läser något ur bibeln.

Jag tycker det verkar helt okej så länge man inte tvingar någon att delta i bön eller trosbekännelse. Vår kultur är kristen och själv så gillar jag Stilla natt och Gläns över sjö och strand fast jag inte har varit medlem i svenska kyrkan på årtionden.

Skolminister Jan Björklund säger att han tycker att vi ska vårda vårt kulturarv och att skolavslutning i kyrkan har skett i generationer.

- Vill man göra det i olika skolor, så ska det vara klart tillåtet, rektorer ska inte behöva känna att de begår en brottslig handling.

I Blekinge välsignade prästen barnen vid skolavslutningen i somras och det gör att barnen nu inte får gå i kyrkan till skolavslutning vid jul. En förälder anmälde detta förfarande till Skolinspektionen. Men i fortsättningen ska således detta vara tillåtet.
11:31
I Göteborgsposten menar man att skolan blir mer religiös och Christer Sturmark från Humanisterna tycker i så fall att man ska låta en imam eller någon från hare krishna stå där framme. Han har inte begripit att kyrkan är skild från staten uppenbarligen. Att det är en religiös medlemsförening, som får göra som den vill. Skolan blir inte mer religiös genom det här, utan den gamla ordningen försvinner inte. Skolinspektionen kan inte ingripa då längre mot skolor som låter avslutningarna vara i kyrkan. Det tycker jag är bra, att valfriheten finns kvar.

5 kommentarer:

 1. Att inte behålla traditioner gör ett folk vilset...
  Traditioner är någonting som håller ihop och förenar...
  Nu kan jag bara hoppas att fler partier går med på Björklunds förslag och att media inte får för sig att försöka övertala oss att det här är en rasistisk tanke...
  SVt-s luciamorgon har blivit helt traditionslös...
  Visst finns lucian och stjärngossarna där men musiken är inte där...
  I år var det knappt någon av de traditionella sångerna som sjöngs utan det var "engångssånger" valda för just det här tillfället och dessutom utan svensk text...
  Det behövs heller inga inbjudna artister i ett traditionellt luciafirande ...
  Årets luciakör från Örebro sjöng så vacker och stämningsfullt men de sjöng fel sånger...
  / Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser ut som om någon har fipplat med kommentarerna eller nåt fel är trasigt för de kommer inte fram, inte ens när jag själv försökte skriva. Om ni råkar ut för det skriv igen eller skicka mejl till mig med kommentarerna så ska jag publicera dem: ann.helena@swipnet.se

   Det finns yttrandefrihet på den här bloggen.

   Radera
 2. Det framställs i debatten att alla svenska skolor har haft sina avslutningar i kyrkan (statskyrkan).Jag gick i flera skolor i Göteborg på 60-70-talet hade aldrig det i kyrkan.

  SvaraRadera
 3. I vår skola i Björkhagen fanns ingen kyrka att gå till så där var vi utomhus på avslutningen, likaså här på Värmdö så har avslutningar hållits utomhus på sommaren och i gymnastiksal på vintern eller i klassrummen. I brist på större lokal. Omkring hälften av skolorna har avslutning i kyrkorna och det är tradition. Här är en undersökning från i somras:
  http://www.kyrkanstidning.se/inrikes/skolavslutning-i-kyrkan-en-stark-tradition-visar-stor-kt-enkat

  SvaraRadera
 4. Men jösses, finns det någon som hatar svensk kultur och svenska traditioner så mycket som Christer Sturemark?

  Bara för att man nu ska tillåta skolavslutningar i Kyrkan, och samtidigt även låta folk som inte vill vara med, kunna avstå, så vill han ha in imamer och en massa annat.

  Detta ständiga strävan av progressiva "sekularister" att vara historielösa och traditionslösa måste ta slut någon gång. Det här var bland det löjligaste han kunde komma på.

  SvaraRadera