lördag 14 december 2013

Man ska vara gangster

För då är det möjligt att leva lyxliv och visa upp sig för polarna. Därför sprider sig gängen över landet och systemet med assistansersättning gör det möjligt att få lagliga pengar av samhället, vilket nätverket i Södertälje har visat. 

Det var när polisen började undra hur gangstrarna i Södertälje kunde komma åt vita pengar, som de började granskningen av Elma Assistans och där uppdagades olagligheter. De handikappade knöts till en gangsterorganisation och fick inte den vård de borde få. Företaget hade 98 anställda och omsatte 50 miljoner per år. Södertälje, Nynäshamn, Rönninge och Nyköping var städer som var inblandade.

Assistansersättningen har stigit från sammanlagt 3 miljarder i början av 90-talet till 22 miljarder. De som får assistans har ökat med 50 procent på tio år. Det finns kring en miljon per år att hämta hem genom att vanvårda en behövande. Det är nästa steg från att "kaninmännen" gjorde inträde som handikappade. De som själva fejkade att de behövde vård. 

Naturligtvis måste vi se till att de pengar vi betalar i skatt går till rätt ändamål och inte tas i beslag av kriminella. Det blir för enkelt om samhället är godtroget. Särskilt i dessa tider när vi skapar enklaver med utanförskap i vårt land. Ett välfärdssamhälle förutsätter att alla har en liknande moral när det gäller synen på andra människor och inte utnyttjar gravt handikappade för att tjäna pengar på dem och orsakar dem lidande.

Trettiofem personer åtalades vid Södertälje tingsrätt i denna hitintills största ekonomiska brottslighet med grovt assistansbedrägeri. Av de 35 åtalade är 8 svenskar. Tolkningsbehov på arabiska. Åtminstone 100 miljoner är borta ur försäkringskassans system. Rättegången ska pågå till slutet på februari. 

3 kommentarer:

 1. Just nu pågår två intressanta debatter i DN. Den ena handlar om assistansfusket och den andra handlar om FRA.

  I debatten om FRA är alla rörande eniga om det hemska i att myndigheterna kontrollerar och snokar i våra privatliv. I debatten om assistansfusket menar DN däremot att det är naturligt att den enskilde måste underkasta sig en obegränsad samhällskontroll. DN gör alltså skillnad på folk och folk.

  Regeringen delar detta synsätt och det ligger något Kafka-liknande i att media och styrande politiker på detta sätt gaddar ihop sig mot en viss samhällsgrupp.

  Fusket ska givetvis beivras men det får inte ske till vilket pris som helst. Dessutom är det högst osannolikt att man hittar fler fuskare genom att kränka den personliga integriteten för vanliga assistansanvändare.

  Sedan 2008 pågår det just en sådan hetsjakt på vanliga assistansanvändare. Det har blivit betydligt svårare att få assistans, samtidigt som vi ser hur fler och fler förlorar rätten till sin assistans.

  Kontrollen har ökat så att det nu t.o.m. är fullt möjligt för myndigheterna att följa med ända in i duschen.

  En av mina egna kamrater var just med om detta. Han har en förlossningsskada och har i princip haft samma behov av assistans under hela livet. Ändå ifrågasätts nu hans uppgifter. Myndigheterna anser sig ha råd att kontrollera hans assistansbehov på plats och går igenom hans vardag minut efter minut. Är det ett sådant samhälle som vi vill ha? Finns det några andra medborgare som hade accepterat den kontrollen?

  Se vidare: https://www.youtube.com/watch?v=NWlSf3h_xTw

  SvaraRadera
 2. Hur tycker du då att det ska fungera? Ska inte medborgare som erhåller ersättning från andra kunna kontrolleras? FRA är en helt annan fråga, där handlar det mer om vi vill ha det som i DDR där alla ska kontrolleras och misstänksamheten blir legio. Det raserar vilket samhälle som helst.

  Men ska samhället dela ut pengar till alla som vill ha dem? Medborgarlön? Det fungerar inte då går samhället i putten ganska fort. Problemet nu är att det inte är ett homogent samhälle utan att fler människor tycker det är okej med gangsterstil både i verkligheten och i kulturen. Det ses som ett uppror mot det bestående. Och det finns naturligtvis ingen solidaritet med de som betalar dessa ersättningar (vanliga ordentliga medborgare) eller med de lidande handikappade hos människor som har gangstermoral.

  SvaraRadera
 3. "Hur kan vi fortsätta att säkerställa framsteg om vi allt mer antar en livsstil där ingen är villig att ta ansvar för sina egna handlingar och alla söker säkerhet i kollektivism?
  Om detta vanvett fortsätter kommer vårt samhälle att förfalla till ett samhällssystem där alla har sin hand i alla andras fickor.”

  Formulerade Ludwig Erhard, före detta tysk kansler och arkitekten bakom tysklands efterkrigstida ekonomiska mirakel"

  Västtysk näringsminister 1949-1963 


  PerH

  SvaraRadera