torsdag 12 december 2013

På måndag får romerna åka hem

UPPDATERAT
De har bott i en park i Borås och försörjt sig på att tigga och samla tomburkar. De får mer här för burkar än hemma i Rumänien. De har ofta varit här sedan i mars, men på måndag får de skjuts hem till Rumänien på kommunens bekostnad. Deras situation blev kritisk under stormen Simone och nu kommer vintern. De fick två militärtält av Pingstkyrkan så de kunde stanna längre. Resan kostar kommunen omkring 200 000 kronor.

De bor i tiggarnas by i Rumänien, där de har hus men får inte mycket hjälp från staten, säger de fast EU har ett särskilt program för dessa människor ända till nästa år. De bygger av tiggarpengar från Sverige och kan försörja upp till tio människor på sina ihoptiggda pengar och burkpengar. Till Sverige vill de nästa vår igen. Och en del vill inte heller nu åka hem. De hoppas på i bästa fall lägenhet och hjälp från Sverige. I Stockholm är de flesta romska tiggare också från Rumänien. 

Men i  går kväll har de som bor i lägret i Borås, några familjer sammanlagt ett 40-tal människor, fått besked av kommunen att de kan åka hem på måndag. Klockan 10 går bussen då och sedan rivs lägret. Resan kostar ingenting. I Rumänien kan de tjäna kring 2 000 kronor i månaden på okvalificerat arbete och få kring 800 kronor från staten i socialbidrag. Det finns ca 2 miljoner romer i Rumänien (en del säger en halv miljon, men det finns ingen folkräkning) av en befolkning på drygt 20 miljoner och en del tyckte det var bättre under kommunisttiden då det fanns jobb. Även om det då också var fattigt.

16.12.2013
10:08
Det är bekymmersamt att få med alla ägodelar som romer har samlat på sig under tiden de har varit här. Inte ens hälften av dessa får plats i bussen, diskussion pågår om vad som ska tas med. Pingstkyrkan i form av LP-stiftelsen har samlat in ännu mer för att skicka med romerna, men detta får gå med lastbil senare i veckan bekostat av LP-stiftelsen, som sysslar med beroendevård annars.
10:17
Nu har romerna krävt att lastbilen ska gå meddetsamma tillsammans med bussen, annars åker de inte. De får som de vill. Ett företag sponsrar. Borås kommun kommer att röja lägret när de har åkt.
10:49
Lastbilen på plats och romernas ägodelar lastas in. Det går fort när företag griper in.
11:48
Nu är 44 romer borta med bussen. Ett tiotal är kvar, men det finns ju härbärge för dessa i Borås. Det har 16 platser. Lägret rivs nu av kommunen.

12.12.2013
Märkligt nog har tiden automatiskt ändrats på det här inlägget från den 11 dec till den 12, men jag skrev det i går kväll. Här kan ni se hur Bloggportalen har antecknat detta på min blogg: URLhttp://annhelenarudberg1.blogspot.com/2013/12/pa-mandag-far-romerna-aka-hem.html
PUBLICERAT: 2013-12-11, kl: 18:41
Något mystiskt har hänt. Vem har ändrat tiden för inlägget på min blogg?

2 kommentarer:

  1. Dom är snart tillbaka igen. En kyrka i örebro betalade hemresa till romer för några år sedan när det avslöjades att de bodde i en kojja i en skog. Det tog några veckor sedan var de tillbaka. Susanna Svensson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo en del vill inte åka tillbaka heller. De har varit slavar i Rumänien. De ägdes av staten, kloster eller adelsmän. När slaveriet sedan upphörde så utvandrade de. De jag själv har sett på stan som tigger är mycket små och mörka människor så det finns ett slags kastväsende där också. Rumäniens ambassadör säger att det finns både rika och fattiga romer i landet och att det tar lång tid att åtgärda de fattiga. Så visst de säger själva att de kommer tillbaka till våren.


      Radera