lördag 3 maj 2014

Ukraina styckas

Det är den drastiska slutsats som DN:s ledare kommer fram till vad gäller separatisterna i östra Ukraina. Att Vladimir Putin är en galning står helt klart. Han är en i en lång tradition i Ryssland. Tsarerna var inte bättre. 

Men vad ska han med Ukraina till? Det kan man verkligen fråga sig för detta land är nedkört i botten efter att folket som vanligt har trott att guld och gröna skogar ska regna över dem sedan de blev fria från Sovjet. Men det inte medborgarna begriper är att resten av den kapitalistiska världen har arbetat för att nå sitt välstånd.

Som jag tidigare har skrivit så är Ukraina symbol för den splittring som mer och mer uppstår i Europa. Det är etniskt, religiöst och språkligt delat och befolkningen har minskat för många emigrerar och livslängden är låg, kring 60 för män och 75 för kvinnor.

Putin vill nog egentligen inte ha landet utan mer sprida oro i EU och reta USA en smula. Ekonomiskt är det inte något land som lönar sig att lägga beslag på. Det är alltför outvecklat. Och krisen kring 2008 tog knäcken på landets ekonomi. Medierna har åtminstone slutat att prata om revolution. Detta som verkade vara det enda ord som fanns för utvecklingen i Ukraina. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar