måndag 26 maj 2014

EU-valet speglar folken

UPPDATERAT
Det är förnuftet som styr i Europa trots allt. Den största gruppen i EU-parlamentet är borgerlig, den näst största socialdemokratisk. Det speglar gott hur det ser ut bland människor. Och att sd blev större än fi är också rätt enligt vad folket menar i Sverige. Jag röstade inte och i närmaste familjen var det väl några stycken som gjorde det, kanske levde vi upp till ungefär 50 procent som lämnade solen för några ögonblick och lade några röster.

Politik styr våra liv, men inte till hundra procent. Viktigare än politik är att känna sig själv och sina medmänniskor, att begripa var livet bottnar och att ta hand om varandra vad politiker än hittar på. Ur den aspekten är det en katastrof för Europa att kriget i Syrien aldrig går mot sitt slut, att vi som människor inte har kommit längre än att var och en snor åt sig vad den kan - också i vårt land.

Jag tycker det är bra att Europa ändå står stabilt inför de närmaste fem åren med en övervikt av kloka människor. Men de 20 representanter som kommer från Sverige är inte många bland de 766 ledamöter som finns från 28 länder. Så hela den valshow med jublande partier hos de som fick några röster mer och dystra miner hos de som backade är lite övermaga enligt min mening. Politik skapar inte världen. Det gör människor. I EU finns 508 miljoner människor. 
15:48
Anders Westgårdh i Aftonbladet tycker att vi som inte röstade ska "skämmes ta mig fan". Jag som trodde att vi levde i en demokrati. Det brukar vara diktaturer som tvingar människor att gå och rösta. Att ha rösträtt i Sverige betyder att man inte är tvungen att rösta. Det är alldeles frivilligt, en rättighet, men inte tvång. Men enligt Westgårdh är det som att tacka nej till "gratis semester, champagne, snabbare bredband eller en dans med balens drottning". Logik är tydligen inte hans starka sida.
28.5.2014
Vilken tur att vi inte har det som i Egypten! Där förlängs valet för att folket ska tvingas gå och rösta. Så bra att vi får välja som vi vill i vårt demokratiska Sverige. Eller hur Anders Westgårdh?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar