tisdag 5 november 2013

Man från Sydsudan dödade tre

UPPDATERAT
Ett vansinnesdåd inträffade i Norge när en man dödade alla de tre ombord på en buss. En av dem var svensk. Det blev en av ambulansmännen, som hade kommit till platsen som tog hand om mannen. Polisen var inte på plats förrän efter en och en halv timme.

De brandmän och ambulansmän som kom dit först använde brandsläckare med pulver för att få ordning på mannen. Han hade en kniv och hade dödat busschauffören och två passagerare i bussen. Mördaren är en asylsökande från Sydsudan, som nu har tagits till sjukhus i Bergen. Han skadade sig lindrigt när han mördade de tre. Detta inträffade i Årdal i västra Norge.

Gärningsmannen som är i 30-årsåldern bodde i närheten på ett asylboende, som öppnade så sent som i augusti i år. Det drivs privat och där finns nu tolv olika nationaliteter på sammanlagt 150 platser. De döda är en 19-årig norsk kvinna och de båda männen, varav en är svensk och den andre den norske busschauffören. De är i 50-årsåldern.

Allt detta står att läsa helt öppet i de norska tidningar som jag länkar till ovan. De har ansträngt sig att ta fram så mycket fakta och detaljer som möjligt. Att berätta fakta som dessa gör att människor inte behöver undra vad som egentligen har hänt. Och bearbetningen från samhällets sida kan gå fortare och ifall det var så att denne man var sjuk och ingen har upptäckt det tidigare kan åtgärder vidtas för att förhindra en upprepning.
10:50
Mannen skulle utvisas i dag ur Norge och föras över till Spanien varifrån han tydligen kom och där han hade sökt asyl. Det antogs att han skulle klara detta själv så han var inte satt i förvar. För detta skulle tre människor dö. Det hade varit bättre att låta honom tillbringa en natt i förvar och låtit honom ledsagas ut ur landet. Han hade själv sökt asyl i Spanien tidigare och kom till Norge i april i år. Eftersom det var det första landet i EU skulle han överföras dit. 

6 kommentarer:

 1. Ja där ser man hur destruktiv kristendomen är som religion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet du att detta beror på kristendom?

   Radera
  2. Om inte Hemlige vet nåt som vi inte vet så syftar han nog på att Sudan delades upp efter (vad jag förstått) religiösa gränser där syd = kristen och nord=muslimsk. Eller så är han bara ute för att trolla.

   Radera
  3. Inte riktigt sant. Så här står det på wikipedia: "Sydsudan har ingen statsreligion. Författningen erkänner alla religioner men slår fast att stat och religion ska hållas åtskilda. De flesta av invånarna i landet är kristna eller omfattar traditionella religioner med inslag av andetro och förfädersdyrkan. Nästan två tredjedelar av invånarna i södra delen utövar inhemska traditionella religioner."

   Så det kan lika gärna vara andar och trollkarlar som bebor denne mördares själ enligt tron i hans ursprungsland. Om man nu alls ska skylla på någon tro eller religion. Uppenbart är att han har uppfört sig lika vansinnigt som mannen i Ljungsbro som också kommer från Afrika. I hans fall är det uppenbarligen droger och sjukdom som har åstadkommit detta. Han sökte själv vård, men avböjde den han erbjöds innan morden.

   Radera
 2. Rapporteringen i radio fick en lätt surrealistisk prägel när man, efter att helt förtigit de fakta i målet som du redovisar här, plötsligt gick över till att tala om att man i Norge med anledning av denna hemska händelse nu diskuterar hanteringen av asylsökande. En lätt förvirring uppstod, kan man säga.

  Loffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu svårare skulle det väl ha blivit om de hade berättat att en av de mördade hette Brahim Khouya och var svensk från Göteborg.

   Radera