tisdag 26 november 2013

Journalister bortförda

UPPDATERAT
Ska journalister nödvändigtvis åka till livsfarliga områden på jorden för att rapportera? Det är frågan nu igen sedan ett par svenska journalister förts bort i Syrien. 

Det är frilansarna och medarbetarna till DN och Aftonbladet Magnus Falkehed och Niclas Hammarström som har varit försvunna sedan i lördags då de togs som "spioner".

Jag har varit mycket kritisk tidigare mot Schibbye och Persson som åkte fast i Etiopien, men de här båda verkar ha varit riktiga journalister, som dessutom har fått belöningar för vad de har gjort. Men när de nu föreslog artiklar varnade till och med Jonas Hultkvist på Läkartidningen dem från att åka. De skulle till ett extremt farligt område. Minst tolv journalister har dödats i år i Syrien.

Ska journalister vara äventyrare, som ger sig in i krigsområden? Jag tycker inte det. För mig är det inte så att det är ett särskilt viktigt uppdrag. Har jag inte tyckt sedan min kompis från journalisthögskolan Kalle Bergman dödades i Uganda tillsammans med Arne Lemberg år 1979. De båda var ändå utsända från Svenska Dagbladet respektive Expressen.

Journalistyrket har ett romantiskt skimmer omkring sig och särskilt då när reportrar ger sig iväg till krigsområden. Vi får väl skylla det på Ernest Hemingway och andra krigskorrespondenter. Syrien är ett helvete för journalister där många har skadats och dödats. Jag tycker nog att de båda svenskarna får skylla sig själva en smula. Förra året dödades 119 journalister i världen varav 36 i Syrien. 
9:02
Det finns uppgifter om att de lever säger Sveriges Radio.
11:30
Antagligen hade de inte visa så att de kunde röra sig på regimens område. I så fall kan de ha blivit arresterade av den anledningen. Om de har förts bort av en islamistisk grupp kan det vara en gisslansituation. Journalister i Syrien behandlas som varor som går att sälja och priset kan vara miljoner dollar. Men ännu har ingen grupp tagit på sig detta.
17:49
En liten kriminell grupp ligger bakom sägs det nu. Jaha finns det några andra grupper i Syrien? Peter Wolodarski tar till brösttoner och påpekar hur viktigt detta är för yttrandefriheten och demokratin att de åker dit. Och att de förtjänar allt stöd. Kommer antagligen att kosta miljoner per person. Hoppas att tidningarna ställer upp och betalar detta.
18:13
Brösttoner lite varstans om yttrandefrihet och demokrati, men här är yttrandefriheten strypt. Går inte att kommentera eller länka längre till varken tidningar, radio eller TV. Bedrövligt!
27.11.2013
Och här är Expressens chefredaktörs litania om detta.  Jag hörde SVT:s anställde undvika frågan när han skulle bege sig till Syrien. Han sade att de ständigt undersöker möjligheterna att bege sig dit. I klartext: det går inte att ta sig dit nu för det är för farligt. Men frilansarna ska göra det tycker Thomas Mattsson.

Jo det är klart att tidningar behöver utnyttja journalister på så vis. Dyrt för frilansarna med livet som insats men billigt för tidningar. Men att ge sig in i Syrien just nu som är det farligaste landet av alla för journalister är bara korkat. Som sagt hoppas tidningarna betalar miljonerna som behövs för att få ut dem! Det är väl det minsta de kan göra. 

2 kommentarer:

  1. Johan Gustafsson har varit fånge i mer än två år i Mali.
    Loffe

    SvaraRadera
  2. totala presstödet fn = 600 miljoner

    SvaraRadera