tisdag 6 mars 2012

Silverfantomen i Mora

UPPDATERAT
En elallergiker kan släcka ned mobilnätet så att andra människor inte kan nås per telefon. Det kan bli verklighet i Dalarna. Denne man är tvungen att skydda sig mot el och gå runt i silverdräkt, annars får han kroppsliga besvär: stickningar i hjärtat, ryggproblem och huvudvärk.

Det är lätt att driva med detta naturligtvis. Jag har själv intervjuat en elallergiker på närmare avstånd: i Nacka utanför Stockholm och hon visade vad hon behövde göra. Kapsla in alla ledningar som gick i golvet och avskärma sig totalt från all nära el, men hon gick omkring i vanliga kläder.

Det är Dan Bengtsson som är den elallergiske. Han är 63 år fyllda i år och bor med sin hustru Kerstin, 64 år i Venjan i Mora kommun. Han har tidigare jobbat åt ett kraftbolag på Västkusten som elingenjör och anser att detta handlar om en arbetsskada. Finns det möjligen pengar att hämta här? Follow the money brukar man ju säga.

Vetenskapliga försök har gjorts med elallergiker och de kunde då inte skilja på när strömmen var av eller på. De fick sina besvär även när det inte fanns någon ström. Så det verkar vara en psykosomatisk sjukdom. Kanske hjälper, smärtstillande, huvudvärkstabletter och nitroglycerin? Vid 63 års ålder kan man ju ha krämpor. Har Dan Bengtsson konsulterat läkare?

Frågan avgörs i dag i miljönämnden i Mora, ifall de ska tvinga mobilmaster att riktas om och skydda denna elingenjör från vidare skador. Hitintills har miljönämnden ställt sig positiv till detta fast det kan vara svårt att ens höra på radio eller se på TV i grannskapet. Det är socialdemokratiskt styre i Mora och detta kan öppna för fler mobilfria zoner i Sverige anser de.

Bengt-Åke Rehn, som är socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Mora kommun är dock inte överens med miljönämndens ordförande. Inga åtgärder kommer att vidtas, menar han. Det är centerpartiet som är för detta med strålningsfria zoner.

Här kan ni se Silverfantomen själv!
12:54
Jag är glad att kunna berätta för er att miljönämnden beslutade att lägga ned ärendet, att det sålunda inte blir en strålningsfri zon för Dan Bengtsson, som bor i Venjan i Mora. Han får väl flytta till en sådan själv. Det finns ställen i Sverige där man inte har mobilmaster. Förnuftet har segrat för den här gången! Här är hela listan på di kloke! Och här är beslutet.
6.11.2012
Dan Bengtsson har överklagat beslutet.  Han har vänt sig till mark- och miljödomstolen. 

10 kommentarer:

 1. De finns olika kategorier av en s.k mobil/elöverkänslighet. Och jag tycker personligen att de människor som inte är riktigt pålästa om detta ska heller inte håna,nonschalera eller avfärda andra drabbade.

  Ta t.ex mig och Peter Wahlbeck som tillhör en “lägre kategori” av känslighet, som inte behöver skyddskläder. Men utsättter man sig som drabbad för detta under en längre period så blir kropppen också mer mottaglig för detta och känsligheten ökas då succesivt mer.

  Som det har skett i Dans Bentssons fall. Dan har ju ocksa jobbat med el tidigare sa jag anser att han har fatt sin kropp exponerad av detta redan från sitt yrkesliv.

  Men detta är väldigt individuellt hur snabbt människor påverkas. Men klart är att allt fler drabbas av denna känslighet allt mer.

  Mvh, Michael

  SvaraRadera
 2. Gessleman: Hoppas du inte menar att jag hånar för det skriver jag ju uttryckligt där uppe att jag själv har intervjuat en elallergiker och vad denna åkomma än beror av så ska förstås inte sjuka människor hånas. Men som med astma så är det helt säkert psykosomatiskt (vi har den i vår släkt), vilket inte betyder att sjukdomen inte finns. Hur yttrar sig dina symptom?

  SvaraRadera
 3. Nej Ann Helena, syftade mest på andra människor. Som jag skrev i min blogg att vanligast för min del är det huvudvärk yrsel,koncentrationssvårigheter.Beror också på hur länge jag blir exponerad och symtomen kan variera från gång till gång.

  Kan väl säga i mitt fall att om man skulle göra ett blindtest med förbundna ögon skulle jag nog pricka in min huvudvärk nära en mast ganska lätt.

  SvaraRadera
 4. Gessleman: Har du provat doktorer, alternativa läkemedel som akupunktur, meditation och annat? Är det obotligt?

  SvaraRadera
 5. Kroppen har ju en förmåga att läka sig själv till vissa nivåer. Har själv provat healing och vissa former av lugnande läkemedel.

  Men som sagt,så kan dessa alternativ dämpa vissa symtom till en viss del men ej BOTA det helt då orsaken kommer från en ständig kontinuerlig YTTRE påverkan(miljön)

  Det stresshormon som forskarna långt tidigare har hittat (HSP27)
  kan troligtvis starta processer i kroppen så att immunförsvaret går crazy och vissa utvecklar då dessa känsligheter och reaktioner

  Läs om detta här :

  http://svt.se/2.8403/1.128642/hur_farlig_ar_mobilstralningen_030211

  SvaraRadera
 6. Gessleman: Okej det verkar som om ingen riktigt vet trots allt. Själv har jag aldrig haft en mobiltelefon, dock ej pga strålning (vi bor alldeles intill en mast), men pga av att jag inte gillar stressen i att aldrig få vara i fred.

  SvaraRadera
 7. Läs det här:

  http://blogg.iniskogen.se/2012/03/06/en-elkanslig-klient-i-skogen-mitt-fall-pa-socialbyran/

  SvaraRadera
 8. Det är rent löjligt att man utreder "förslag" från människor som snarare borde sitta omyndigförklarade på lämplig institution.
  INGEN har i vetenskapligt kontrollerade undersökningar kunnat påvisa sin så kallade elöverkänslighet.
  Däremot är detta ett av många kulturellt betingade psykiska problem som endast finns i vissa länder oavsett. Gessleman mfl lär få snabba resultat om de konsulterar närmaste psykiater.

  SvaraRadera
 9. Läst "mobiltelefonins hälsorisker" av mona nilsson?
  Ynklig kommentar av ovanstående signatur. Det stämmer inte att det inte finns vetenskapliga bevis gällande fysiska skador o symtom p.g.a elektromagnetisk strålning, det svämmar över av dem, men som vanligt får man den information man själv förtjänar. Dvs beroende på hur långt ens intolerans och fördomar sträcker sig.
  Mvh elöverkänslig, arbetande tekniker

  SvaraRadera
 10. Mona Nilsson är journalist,( kollega till dig)
  Skrivit två till böcker i ämnet.

  SvaraRadera