måndag 26 mars 2012

Sågade av sig foten

En österrikisk man sågade av sig foten ovanför fotknölen utan bedövning. Han hade tagit bort säkerhetspärren på sin cirkelsåg och spänt fast den mellan två stolar. Foten slängde han i en ugn, sedan släpade han sig ut i garaget och ringde efter hjälp.

Mannen, som är 56 år, skulle få sin arbetsförmåga bedömd av en läkare för att han var arbetslös. Det handlade om pension eller arbete. Uppenbarligen var det bättre att vara av med vänstra foten, tyckte han. Vilken desperation. Arbetslösheten för 50plussare har gått brant uppåt de senaste åren i Österrike.

Han ligger nu nedsövd på sjukhuset. Innan hjälp anlände hann han förlora mycket blod och det var fara för hans liv, dock är hans tillstånd nu stabilt. Detta hände bara några timmar innan han skulle bli bedömd för sin arbetsförmåga av en läkare. I Österrike kan man få som lägst kring 7 500 i månaden i arbetslöshetsersättning, men bara om man är beredd att arbeta.

Hans vuxne son och hans fru var inte hemma när detta inträffade. Det betecknas som ett självmordsförsök.

2 kommentarer:

  1. Förmodligen en invandrare ifrån Afrika eller något arabiskt land som gjorde det.

    SvaraRadera
  2. Karpstryparn: nä det tror jag inte, men någon som inte kände till att det är straffbart att såga av sig foten i syfte att få ut pensionsförsäkring som invalid. Pensionen grundar sig på arbete. Ingen får det genom att bara bo. Minst femton år måste man ha arbetat. Pensionsåldern är 65 år för män och 60 för kvinnor (ska ändras från 2024) och skatten för pensionärer är omkring tio procent lägre än här i Sverige.

    SvaraRadera