lördag 3 mars 2012

Knäppa föräldrar

UPPDATERAT
Hur kan man låta en treåring klättra på klippblock så att han halkar och ramlar ner mellan dem? Jag såg just ett inslag på TV4 News om detta.

Området utanför Kristianstad, Kjugekull,  ser ut ungefär som ett område här på Värmdö, Skeviksgrottan, där man aldrig skulle låta ungarna klättra ovanpå stenarna. Det är fullt med mossa och naturligtvis är det då halt. Detsamma såg man i TV-inslaget vara fallet med stenarna i Kjugekull. Stackars treåring.

Ifall en treåring skulle klättra på sådana stenar så måste förstås en förälder hålla i honom. Hur ska nu räddningstjänsten få upp honom? Ingen vuxen kan gå ned till honom. Det är för smalt.

Om några timmar blir det mörkt. Kul att vara treåring i det läget. Han har suttit fast i fem timmar (15.17). Han har fått bullar och en nalle.
15:40
En smal flicka försöker nu få tag i pojkens arm så att han kan bli upphissad. Räddningstjänsten kommer att jobba tills han är uppe. De har beställt belysning och värmefläktar, men pojken blir förstås utmattad och trött, inne på sjätte timmen nu sedan han ramlade ned.
15:50
Pojken är räddad och fördes bort insvept i en filt. Han hade suttit fast i en 30 cm smal skreva. Räddningspersonalen har alltså nu fått upp honom. Med hjälp av rep lyfte de upp honom och just nu befinner han sig med sin pappa. Pojken mår efter omständigheterna väl.
16:46
Det var David Crawley, som är ganska smal och irländsk bergklättrare, som till slut lyckades få upp pojken. Han kom dit av en tillfällighet och frågade om han kunde hjälpa till. Det kunde han. Han fick tag i pojken med hjälp av en krok och kunde hissa upp honom en bit, sedan fick han tag i hans arm. Och pojken var uppe.
4 mars 2012
Pappa heter Henrik Högberg och mamma Linn Högberg. Pojken som räddades heter Leo. Familjen kommer från Sölvesborg. Ta hand om pojken bättre i fortsättningen!

2 kommentarer:

  1. Jag har fått en del kommentarer som alla går ut ungefär på samma sak: det är inte föräldrarnas fel, det är statens, eller barnets. Lekplatser ska vara säkra. En olycka händer så lätt.

    Nej det gör det inte. En olycka händer inte alls så lätt för i så fall skulle vi få hämta upp treåringar ur sprickor hela tiden. Och det här var ingen lekplats. Utan det var i skogen bland klippblock.

    Det är inte heller syskonets fel, som var med, utan detta var föräldrarnas ansvar.

    SvaraRadera
  2. Jag har fått ett par kommentarer till, en i mejl som var positiv och tyckte att jag var rak som skrev om detta. En annan som tyckte det var för j-ligt att jag skrev ut namnen på föräldrarna. Varför skulle det vara det? De heter det de heter och är omskrivna som sådana i Expressen, DN och andra alster. Varför skulle jag inte få ha åsikten att de har tagit illa hand om sin treåring, vilket de uppenbarligen har gjort. Men det skulle kompenseras med leksaksaffär sedan sade pappan. Bättre hade varit att hindra pojken från att klättra på stenarna.

    SvaraRadera