onsdag 9 november 2011

Zlatan blir ännu rikare

Hans bok är redan slutsåld, tryckt i 100 000 exemplar efter en enorm marknadsföring. Nu ska Bonnier trycka en ny upplaga. Boken släpps i dag och en medlem av min släkt har jobbat för fullt med en version på nätet med fler bilder och mer material kring detta.

Boken följer ett känt mönster. Det stackars invandrarbarnet, som är fattigt och lever på nästan ingenting, som har en pappa som dricker och en mamma, som inte kramar. Detta skapar ett stort behov av revansch. Det är att vinna eller försvinna, välja karriär som brottsling eller något annat.

Det är att visa att Sverige är lite som USA, en smältdegel där alla kan bli något. Det går om man har en talang, något som går att sälja. Sex miljoner är redan hemma som inkomst för boken för David Lagercrantz (som har skrivit ned det stjärnan har sagt) och Zlatan. Och mer lär det bli från försäljning utomlands.

Det är Zlatan väl unt, men nu får han väl bli ännu mer vänd mot den fattigdom, som fortfarande finns där han växte upp och den kriminalitet, som inte har blivit mindre sedan han bebodde Malmö.

Det krävs lite mer än att fixa till den fotbollsplan, som han spelade på som liten. Den som numera heter Zlatan Court. Så väldigt svenskklingande. Och det var väl ett känt skomärke, som dessutom hjälpte till där? Plus att kommunen står för underhåll och drift av planen.

Han lär tjäna omkring 92 miljoner per år som fotbollsspelare, så inkomsterna från boken är småpotatis i jämförelse. Och ändå hade han bara råd att bekosta lamporna på "sin" fotbollsplan i Rosengård.

Han tänker överge Malmö helt när karriären är över och antagligen flytta till Stockholm.

11 kommentarer:

 1. Till den kommentator, som inte kan skilja på rasism och kritik. Ta reda på något innan du slänger ur dig kommentarer. Det skulle vara respektfullt mot dig själv.

  SvaraRadera
 2. Zlatan är Sveriges största skämt inom svensk idrott.

  SvaraRadera
 3. Karpstryparn: Nä jag vet inte det... det är kul med klassiska sagor... den lille pojken, som ingen räknar med, som blir mångmiljonär och som kammar hem Guldbollen år efter år...

  SvaraRadera
 4. Han är stor i Italian. Ni kan inte styra hans liv som andra stackars invandrare.

  SvaraRadera
 5. Antagligen flytta till Stockholm... Jaa, eller snarare Vaxholm där han bygger kåk granne med Olof Mellberg.

  Mattias

  SvaraRadera
 6. Mattias: Här ligger Zlatans villa, sommarbostad... än så länge.

  http://kartor.eniro.se/m/pa1Qw

  SvaraRadera
 7. Anonym 10:21: Zlatan är ingen invandrare...han är född 1981 i Mamö och uppvuxen här, som svensk. Och "vi" styr inga stackars invandrares liv. Det gör de själva likväl som infödda svenskar gör. Att tro något annat är att leva ett liv som offer. Väldigt trist. Men det finns några som tror att en del människor är födda till offer, hemsk människosyn.

  En människa kan bli offer tillfälligt för omständigheter eller brott eller otur eller annat, men ingen är född till ett liv som offer. Det är att tro på fatalism. Och att ingen människa har en fri vilja.

  SvaraRadera
 8. Som totalt ointresserad av fotboll, (men superintresserad av en massa andra sporter) tycker jag att Zlatan är helt underbar på sitt sätt. Han går sin egen väg, liksom mina stora idrottsidoler Anja Pärson och Therese Alshammar. Det är kvinnor som inte låter någon sätta sig på dem.

  Men jag tänker inte läsa hans bok, är måttligt road av (själv)biografier öht.

  SvaraRadera
 9. Annika: Så synd då för jag har skrivit två :) en om mig och släkten och en om Marilyn Monroe:

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197583545

  SvaraRadera
 10. Ni är avundsjuka. Han har inte fuskat eller tagit socialbidrag. Ni vill ha svaga och offer för att Ni ska må bra.

  SvaraRadera
 11. Anonym 19:55: Ja precis så är det, tänk att vi inte har kommit på det själva innan... hahahahaha ;) Eller vem menar du? Invandrarna? Ha en riktigt god natt nu!

  SvaraRadera