söndag 20 november 2011

Flyktingströmmar

DN och min gamla jobbarkompis Ann Persson inleder i dag en artikelserie om flyktingar. De flesta flyr inte så långt i Afrika. De flyr till grannlandet Kenya, där det finns flyktingläger med en halv miljon invånare (som Göteborg ungefär) och i går så berättade Liza Marklund som varande Unicef-ambassadör i en intervju i TV4, att de har det bra där i lägren.

Flyktingarna blir omhändertagna, får bo med mat och ordnade hygienförhållanden, att det fungerar bra under de omständigheter som finns. I DN trycks det på samma sak som här i Sverige, att flyktingarna är en tillgång, men att regeringen där i Kenya anser att de ska hållas i lägren, för de är en börda i samhället.

I flyktinglägren är det ju internationella organ, som tar hand om dem, men annars belastar de det vanliga samhället.

Flyktingströmmarna till Europa har minskat med ett par hundratusen på senare tid. Men till USA och Kanada har flyktingarna bara minskat med 50 000 per år. Kanske dock beroende på att flyktingar aldrig har tagit sig så långt bort för det mesta och att Europa har insett att de inte kan låta sina egna länder översvämmas av nya kulturer.

Enligt DN så finns det 44 miljoner flyktingar i världen, varav 27 miljoner är flyktingar i det egna landet och 17 miljoner har flytt till något grannland. Lustigt nog så verkar det tydligen inte finns en enda flykting, som tar sig till Europa eller Sverige då.

Fast det är så att omkring 20 procent ändå söker asyl i något sådant land (80 procent befinner sig i ett fattigt utvecklingsland enligt uppgift). Siffrorna går inte ihop.

Men visst är det så att det är bättre att hjälpa människor på plats i eget land eller grannland. Det skulle jag tycka om jag var tvungen att befinna mig på flykt.

Annars skulle det verkligen betyda att man måste byta liv, byta kultur och anpassa sig i ett annat och nytt land, där klimat, natur och precis allt inte skulle vara som där jag själv var uppvuxen. Vilken hemlängtan det skulle skapa.

5 kommentarer:

 1. De byter inte kultur... det är där de stora problemen med integrationen uppstår. De vill fortsätta ha sin kultur även i det nya landet oavsett om den strider mot de lagar som gäller dit de kommit. Deras kultur är baserad på religion som står över nationella lagar för dem.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Alla gör väl inte så... en del har kommit hit och insett att de ska stanna, inte återvända och att de behöver anpassa sig. De du talar om är extremisterna, islamisterna, som anser att sharialagar ska gälla före varje lands lag och som tycker att livet är jihad. Att de kristna ska bort. Då blir det kollision.

  SvaraRadera
 3. Ojdå. Du har aldrig varit i ett flyktingläger. Det märks. Men var glad för det. Sen använder du Liza Marklunds(!) lilla anekdot. Liza är bra, men kanske inget sanningsvittne?

  Flyktingläger är platser av hopplöshet. De är ett ingenmansland som i bästa fall erbjuder mat och hälsovård. Men där finns inget hopp. Det är små möjligheter för barnen att få vettig utbildning. Du är helt beroende av nödhjälpen. Lägren är ofta kontrollerade av väpnade grupper och fungerar också som rekryteringsbaser.

  En annan sak är det finns fler länder än gruppen utvecklingsländer och Sverige. Lägg ner misstänkliggörandet och använd hjärnan.
  Ryssland är exempelvis inget utvecklingsland och där har vi konflikthärdar i Centralasien. Knappast heller dagens Thailand med många hundratusen flyktingar/migranter från Myanmar. Båda dessa länder vill gärna tysta ner siffrorna för de drar ekonomisk nytta av flyktingarna som illegal arbetskraft.

  Flyktingsituationen i världen är värre än siffrorna. IDP (Internally Displaced Persons)skapas också av klimatförändringar och en jordbrukspolitik som gör det lätt för agribusinessföretag att stjäla land. Maten som produceras på dessa marker hamnar på ditt köksbord, exemplevis palmolja och socker. men blunda du.

  Så nej, det är ingen stor rännil som tar sig till de utvecklade länderna. Man är rent ut sagt ganska lögnaktig om man vidhåller en sådan uppfattning. Det är också ganska cyniskt och inhumant att hävda kulturella svårigheter när folk lider nöd.

  Jag tycker vi borde ha en generösare flyktingpolitik i Europa. Europa har blivit rikt genom migration och kulturblandning. Det nationella "svenska" är inte mer än drygt hundra år gammalt. Även inom Sverige har kulturer blandats och blivit det vi kallar "svenskt" som en del av globaliseringen. Sverige var länge ett öppet heterogent land och i Stockholm talades det långt in på 1800-talet flera språk. Min mammas hemstad Viborg var 4-språkig under mellankrigstiden.

  Men alldeles bortsett från det: att hävda "kulturella anpassningsvårigheter" och tro att de automatiskt har det bättre i ett flyktingläger för att Liza säger det är ganska sjukt.

  SvaraRadera
 4. JR: Men kära nån då här fick jag en ordström över mig minsann. Jag har sett flyktingläger ja, det är väl självklart att det inte är som att bo på hotell i Nairobi (som jag har gjort). Eller som att bo i en by där man är hemma i Kenya (som jag också har besökt).

  Liza Marklund vill naturligtvis höja sin status efter att hon har blivit massakrerad i trovärdighet efter "Gömda" och hon vill förstås att Unicef ska anses som ett bra organ inom FN, så det är väl självklart att hon sade det hon sade utifrån detta, men att påstå att hon ljuger är väl lite grovt.

  Du verkar ganska lögnaktig själv faktiskt, som påstår saker som ingen har sagt: som att det är en stor rännil som tar sig till utvecklade länder.

  Maten på mitt köksbord kommer inte från Afrika. En annan av dina kategoriska konstateranden som blir en lögn.

  Och eftersom jag själv har indianblod i mig från Guatemala, så vet jag en del om utanförskap och anpassning. Faktiskt har jag skrivit ett helt bokmanus om detta (som ligger på förlag).

  Så tagga ner JR!

  SvaraRadera
 5. Istället för att ta emot flyktingar som betalat stora summor till människosmugglare kan vi väl inte chartra ett par plan för att hämta hem en del av dessa 44 miljoner människor som befinner sig på flykt? Därför du måste väl hålla med om det? För vi i Sverige är ju så rika så att vi kan ta emot ett par miljoner flyktingar kanske 10 miljoner genom att flyga hit dom så dom slipper människosmugglarna? Annars tycker jag du är främlingsfientlig och rasist "JR".

  Som du ser handlar allt om siffror och realitet, att vi istället för att ta emot så många i Sverige kan vi väl lägga de pengarna på bygga byar/läger/brunnar osv. Varför lägga 2000kr om dagen på en ensamkommande flyktingungdom istället för att mätta 500 spädbarnsmunnar om dagen i Afrika? Därför tycker jag du är rasistisk.

  Sverige och Europa har blivit rikt genom att inte tillåta bakvända religiösa idioter som mullorna få makten samt kunna ha en bättre nationell gemenskap där alla tror på staten och därmed vill betala skatt. Vilket kommer raseras när vi tar in mängder med människor som inte har samma tro på vare sig staten(=svartjobb och fiffel) eller vårt rättsväsende(stenkastning, likgiltighet för lagen, de flesta överfallsvåldtäkter som har drabbat Norge har vart invandrare/asylsökande).

  SvaraRadera